30'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο φούρνου με πράσα, μουστάρδα και βαλσαμικό σε μια ευρύχωρη γάστρα βάζουμε τις μερίδες του κοτόπουλου.
- Προσθέτουμε το ζωμό, το κρασί, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σέλερι, τη σκόνη μπαχαριού, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με τα χέρια μας.
- Απλώνουμε τις μερίδες του κοτόπουλου σε μονή στρώση στον πυθμένα της γάστρας, στριμωγμένες, για να καλυφθούν από τη μαρινάδα.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε για 5 - 6 ώρες στο ψυγείο, για να μαριναριστεί το κοτόπουλο.
- Λίγο πριν μαγειρέψουμε το κοτόπουλο, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα πράσα και λίγο αλάτι και ρίχνουμε τόσο νερό, ώστε ίσα να τα καλύπτει.
- Ζεσταίνουμε το κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει μια βράση, να μαλακώσουν λίγο τα πράσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Βγάζουμε τα πράσα από το κατσαρολάκι με μια τρυπητή κουτάλα, τα ρίχνουμε στη γάστρα και σκεπάζουμε καλά με το καπάκι της.
- Αν δεν έχουμε γάστρα, μπορούμε να ψήσουμε το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το οποίο πρώτα θα σκεπάσουμε σφικτά με λαδόχαρτο και μετά με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο περίπου για άλλα 35 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
- Συνοδεύουμε με πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 45.