Η Ντίνα Νικολάου έχει μια πρωτότυπη ιδέα για το κυριακάτικο κοτόπουλο.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Σε μια ευρύχωρη γάστρα βάζουμε τις μερίδες του κοτόπουλου. Προσθέτουμε το ζωμό, το κρασί, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σέλερι, τη σκόνη μπαχαριού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με τα χέρια μας. Απλώνουμε τις μερίδες του κοτόπουλου σε μονή στρώση στον πυθμένα της γάστρας, στριμωγμένες, για να καλυφθούν από τη μαρινάδα.
  2. Σκεπάζουμε τη γάστρα με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε για 5 - 6 ώρες στο ψυγείο, για να μαριναριστεί το κοτόπουλο. Λίγο πριν μαγειρέψουμε το κοτόπουλο, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα πράσα και λίγο αλάτι και ρίχνουμε τόσο νερό, ώστε ίσα να τα καλύπτει. Ζεσταίνουμε το κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει μια βράση, να μαλακώσουν λίγο τα πράσα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  3. Βγάζουμε τα πράσα από το κατσαρολάκι με μια τρυπητή κουτάλα, τα ρίχνουμε στη γάστρα και σκεπάζουμε καλά με το καπάκι της. Αν δεν έχουμε γάστρα, μπορούμε να ψήσουμε το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το οποίο πρώτα θα σκεπάσουμε σφικτά με λαδόχαρτο και μετά με αλουμινόχαρτο.
  4. Ψήνουμε για 40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο περίπου για άλλα 35 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Συνοδεύουμε με πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών