ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο tikkaΚοτόπουλο tikka
20' προετοιμασία
45' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 5'

Υλικά

Για τη μαρινάδα

Για το ρύζι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κοτόπουλο dum biryani, ξεκινάμε σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά για τη μαρινάδα.
  2. Προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και ανακατεύουμε καλά για να καλυφθούν εντελώς. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μαρινάρουμε το κοτόπουλο για 4 ώρες, εκτός ψυγείου.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ξανθύνουν καλά, για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε κατά μέρος.

Ρύζι

  1. Βάζουμε σε ένα κομμάτι τουλπάνι ή σε φίλτρο τσαγιού τα γαρίφαλα, το κάρδαμο, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τα φύλλα δυόσμου και το δένουμε σε πουγκί.
  2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ρύζι, το πουγκί με τα μυριστικά, το αλάτι και το ελαιόλαδο και καλύπτουμε με νερό που να τα σκεπάσει κατά 4-5 εκ.
  3. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για μόλις 6-7 λεπτά, όχι παραπάνω.

Biriyani (το ετοιμάζουμε όσο βράζει το ρύζι):

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Ρίχνουμε στο γάλα τον κρόκο Κοζάνης και τον κουρκουμά και ανακατεύουμε.
  2. Βγάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου από τη μαρινάδα, χωρίς να τα σκουπίσουμε.
  3. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα, που να είναι κατάλληλη και για φούρνο, σε πολύ δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει καλά.
  4. Βάζουμε εκεί τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα «ψήνουμε» για 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το «ψήσιμο» για 2-3 λεπτά ακόμα.
  5. Μόλις περάσουν τα 6-7 λεπτά από το μαγείρεμα του ρυζιού, αποσύρουμε από τη φωτιά. Με μια τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το μισό ρύζι και το απλώνουμε πάνω στο κοτόπουλο.
  6. Περιχύνουμε με 1 κουτ. σούπας από το ghee, σκορπίζουμε τις μισές φέτες σοταρισμένου κρεμμυδιού, περιχύνουμε με το μισό αρωματισμένο γάλα και και ρίχνουμε τον μισό ψιλοκομμένο κόλιανδρο (ή μαϊντανό). Από πάνω απλώνουμε με την τρυπητή κουτάλα το υπόλοιπο ρύζι, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ghee, σκορπίζουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι, ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και τον υπόλοιπο κόλιανδρο.
  7. Κλείνουμε καλά την κατσαρόλα με το καπάκι.
  8. Δυναμώνουμε πολύ καλά τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε την κατσαρόλα στον φούρνο. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά χωρίς να το ανοίξουμε.
  9. Έπειτα ξεσκεπάζουμε το σκεύος και σερβίρουμε το φαγητό με μεγάλες κουταλιές για να πάρουμε όλες τις στρώσεις. Συνοδεύουμε με ραΐτα ή με απλό γιαούρτι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών