Που τα χρησιμοποιούμε
Παντού! Συνήθως αρκεί 1 κουτ. γλυκού, που ρίχνουμε την ώρα του σερβιρίσματος, χωρίς να ξεπαγώσουμε το αρωματικό λάδι. Αν θέλουμε ακόμη πιο έντονο άρωμα, κάτι σαν αιθέριο έλαιο, χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου: θα έχουμε μικρότερη ποσότητα, αλλά αρκούν μόνο 1-2 σταγόνες.
Σε σαλάτες πράσινες και βραστά λαχανικά.
Σε όποιο φαγητό θέλουμε να δώσουμε αρωματική ένταση, π.χ. σε πιλάφι ή ριζότο, σε ζυμαρικά, σε λαδερά.
Σε φαγητά με ψητό κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο.
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 20'
Διαδικασία
- Σε ένα γουδί κοπανίζουμε καλά, σε δόσεις, τα φύλλα βασιλικού μέχρι να γίνουν πολτός.
- Τον αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και 1 κουτ. γλυκού κόκκους από μαύρο πιπέρι, ολόκληρους.
- Ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά*.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
- Το περνάμε από ψιλό σουρωτήρι, χωρίς να το πιέζουμε, για αρκετές ώρες, μέχρι να συγκεντρωθεί το αρωματισμένο λάδι.
- Το μεταφέρουμε σε μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Μυστικά
*Προσοχή! Το λάδι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάψει, πρέπει απλώς να ζεσταθεί (αν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 50°C, δηλαδή το δάχτυλό μας να αντέχει μέσα στο λάδι, να το νιώθουμε σχετικά ζεστό).
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.