«Τα φασόλια που, όταν είναι νωπά, τα λέµε χάντρες, τα κόκκινα µε τις άσπρες γραµµές, στη Γορτυνία τα λένε λόµπες, όταν είναι ξερά. Τη συνταγή µας την έδωσε η κ. Ξένη Σπαράγγη. Όταν τέλειωναν τα µικρά κρεµµύδια του στιφάδου, έβαζαν µεγάλα κρεµµύδια σε χοντρές φέτες. Με τα µικρά, όµως, το φαγητό είναι πιο ελκυστικό στο µάτι».
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Βάζουµε τα φασόλια σε κατσαρόλα µε µπόλικο νερό ώστε να τα σκεπάζει και τα αφήνουµε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά, από τη στιγµή που θα κοχλάσει το υγρό.
- Τα σουρώνουµε, τα ξαναβάζουµε στην κατσαρόλα µαζί µε όλα τα υλικά. Προσθέτουµε νερό µόλις να τα σκεπάζει και τα βάζουµε να µαγειρευτούν.
- Όταν κοχλάσει, χαµηλώνουµε τη φωτιά για να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν τα φασόλια. Παρακολουθούµε κάθε τόσο µήπως χρειαστεί να προσθέσουµε λίγο νεράκι.
- Όταν είναι έτοιµο, πρέπει να µείνει µε τη σάλτσα του. Δοκιµάζουµε το αλάτι µήπως χρειάζεται να συµπληρώσουµε.
- Πασπαλίζουµε µε µαϊντανό και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας Αγιωργίτικο, Merlot ή ένα Βιδιανό χαρμάνι.