4 ώρες προετοιμασία
5 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 14

Για τη βάση

Για τη γέμιση

Για την κρέμα

Διαδικασία

Βάση

  1. Πολτοποιούμε τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να τριφτούν καλά οι κουραμπιέδες, να βραχούν ομοιογενώς από το βούτυρο και να γίνουν ένα ενιαίο «ζυμάρι».
  2. Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 26 εκ. στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα.
  3. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κουραμπιέ και το πιέζουμε με τα χέρια, για να στρωθεί καλά και να γίνει συμπαγής βάση. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε φόρμα με αποσπώμενο πάτο.
  4. Βάζουμε στο ψυγείο, όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά του γλυκού.

Γέμιση

  1. Βάζουμε το κουτί του ζαχαρούχου γάλακτος, έτσι όπως είναι κλειστό, μέσα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το αφήνουμε να βράσει για 3 ώρες σε μέτρια φωτιά, χωρίς να σκεπάσουμε με το καπάκι.
  2. Αν στο μεταξύ εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε επιπλέον βραστό νερό, από το βραστήρα, έτσι ώστε το κουτί να είναι πάντα καλυμμένο.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το κουτί μέσα στο νερό να κρυώσει σταδιακά, αλλιώς μπορεί να σκάσει. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα, γιατί και αυτή πρέπει να σταθεί για 2 ώρες.

Κρέμα

  1. Ρίχνουμε το γάλα και τη μισή κρέμα γάλακτος (150 γρ.) σε μια κατσαρόλα και τα βάζουμε να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ, με τον αυγοδάρτη, το ολόκληρο αυγό, τον επιπλέον κρόκο, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη και το κορν φλάουρ.
  2. Λίγο πριν βράσει το μείγμα του γάλακτος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά- σιγά το 1/3 της ποσότητας στο μείγμα του μπολ, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Με αυτόν τον τρόπο πλησιάζουν οι θερμοκρασίες των δύο μειγμάτων και μπορούμε έπειτα να τα ενώσουμε, χωρίς να υπάρχει φόβος ότι θα ψηθεί το αυγό.
  4. Αδειάζουμε λοιπόν το περιεχόμενο του μπολ πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο μείγμα γάλακτος και ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα, έως ότου δέσει η κρέμα. Το συνεχές ανακάτεμα συμβάλλει στο να μη σβολιάσει η κρέμα.
  5. Απλώνουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα. Μετά από 10 λεπτά, βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για να κρυώσει καλά, για περίπου 2 ώρες.
  6. Περίπου 10 λεπτά πριν παρέλθει ο χρόνος παγώματος, χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (150 γρ.) με το μίξερ χειρός ή στο μίξερ πάγκου (σε μεσαία ταχύτητα, με το σύρμα), μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Την αφήνουμε στην άκρη.
  7. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και τη χτυπάμε στο μίξερ, ώστε να αφρατέψει. Τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ή μαρίζ (ευλύγιστη σπάτουλα από σιλικόνη).

Συναρμολόγηση

  1. Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο και απλώνουμε ομοιόμορφα το καραμελωμένο γάλα στην επιφάνειά της.
  2. Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες, τις κόβουμε σε λοξές φέτες και τις στρώνουμε πάνω από το καραμελωμένο γάλα. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και την απλώνουμε ακανόνιστα με μια σπάτουλα ή μαρίζ.
  3. Γαρνίρουμε με την τριμμένη σοκολάτα (αν θέλουμε) και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει, για περίπου 3 ώρες, πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 27.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Μπανάνα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών