ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠιλάφι με αποξηραμένα φρούτα και ψαρονέφριΠιλάφι με αποξηραμένα φρούτα και ψαρονέφρι
30' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το πιλάφι

Για τη συκωταριά

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Πιλάφι

  1. Για το πιλάφι με κυδώνια και ζουμερή αρνίσια συκωταριά ξεκινάμε με το πιλάφι και σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
  2. Ρίχνουμε τα κυδώνια και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά.
  3. Σβήνουμε με τη Μαυροδάφνη, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε το ρύζι, τα γαρίφαλα και την κανέλα.
  4. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του ρυζιού και σβήνουμε με τον ζωμό ή το τσάι.
  5. Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
  6. Σιγοβράζουμε το πιλάφι για 15-20 λεπτά ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του, μέχρι να πιει όλο το υγρό.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και, αν έχουν μείνει υγρά στο ρύζι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε κατά μέρος για 5-10 λεπτά.
  8. Προσθέτουμε το ρόδι και το θυμάρι, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το πιλάφι σε στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
  9. Σκεπάζουμε πάλι με την πετσέτα και αφήνουμε κατά μέρος, μέχρι να ετοιμάσουμε τη συκωταριά.

Συκωταριά

  1. Βάζουμε την κομμένη συκωταριά σε ένα μπολ, την αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ απαλά.
  2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε σχετικά δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τη συκωταριά για 4-5 λεπτά, χωρίς να την ανακατέψουμε, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά των κομματιών της.
  3. Ρίχνουμε το μισό φασκόμηλο και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, ανακατεύονται μια φορά (για να μη βγάλει η συκωταριά τα υγρά της και «βράσει»), μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα και να μαλακώσει - αν χρειάζεται μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
  4. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε μέχρι ο χυμός να εξατμιστεί.
  5. Ρίχνουμε το θυμάρι και το υπόλοιπο φασκόμηλο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρισμα

  1. Ξεφορμάρουμε το ρύζι σε μεγάλη πιατέλα και σκορπίζουμε πάνω του τους σπόρους ροδιού.
  2. Στην τρύπα, στο κέντρο του ρυζιού, αδειάζουμε τη συκωταριά με όλα τα ζουμάκια του τηγανιού και στολίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και τα κλωνάρια θυμαριού. Σερβίρουμε αμέσως.

Στο ποτήρι μας μια Ξηρή Μαυροδάφνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Άρθρα και Συνταγές με Κυδώνι

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Συκώτι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT