Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη συνταγή και για να ψήσουμε μοσχαρίσιο μπούτι, αρνίσια ή μοσχαρίσια παϊδάκια και μοσχαρίσιο φιλέτο ή χοιρινό καρέ. Για το αρνί, ακολουθούμε τους χρόνους ψησίματος αυτής της συνταγής. Το μοσχάρι χρειάζεται περίπου 25 λεπτά ανά 450 γραμμάρια.

10' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 230° C (σκάλα 8 στο γκάζι).
  2. Χτυπάµε στον πολυκόφτη που διαθέτουµε το δεντρολίβανο, το σκόρδο, την πανσέτα και αλατοπίπερο, µέχρι να γίνουν ένας λείος πολτός.
  3. Με ένα κοφτερό µαχαίρι χαράζουµε τοµές, µε βάθος περίπου 1 εκατοστού, σε όλο το αρνί. Τρίβουµε το αρνί µε τον πολτό δεντρολίβανου, πιέζοντας µε τα δάχτυλά µας ώστε να γεµίσουµε και τις τοµές.
  4. Απλώνουµε τις φέτες κρεµµυδιού στο κέντρο ενός ταψιού. Βάζουµε το αρνί από πάνω και το περιχύνουµε µε το ελαιόλαδο. Ψήνουµε το αρνί για 15-20 λεπτά, µέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι) και ρίχνουµε 250 ml από το κρασί. Ψήνουµε για περίπου 1 ώρα ή και λίγο περισσότερο, αν το προτιµάµε καλοψηµένο. Αλείφουµε το κρέας µία-δύο φορές µε τα υγρά του ταψιού, κατά τη διάρκεια του ψησίµατος, και προσθέτουµε λίγο νερό αν χρειάζεται.
  5. Ξεφουρνίζουµε, βγάζουµε το αρνί σε έναν δίσκο κοπής και το αφήνουµε να σταθεί για 10 λεπτά.
  6. Πετάµε τις φέτες κρεµµυδιού και αφαιρούµε µε ένα κουτάλι το περιττό λίπος από το ταψί. Σουρώνουµε τα υγρά σε µια µικρή κατσαρόλα,  ρίχνουµε το υπόλοιπο κρασί, αλατοπίπερο και βράζουµε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά ή µέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  7. Κόβουµε το αρνί και το σερβίρουµε σε πιατέλα, περιχύνοντάς το µε τη σάλτσα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών