20'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 5'
Υλικά
Μερίδες: 8-10Για το σιρόπι
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για το σιρόπι του ραβανί με αμύγδαλο, βράζουμε, σε ένα κατσαρολάκι, τα υλικά για 5-7 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Ραβανί
- Για το ραβανί με αμύγδαλο, χτυπάμε, σε ένα μεγάλο μπολ, τους κρόκους με το βούτυρο, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόσκονη.
- Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο μπολ με το μείγμα κρόκων και ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προσθέτουμε τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε αφράτη μαρέγκα (όχι τόσο σφικτή ώστε να σχηματίσει κορφές) και τη ρίχνουμε σε δόσεις στο προηγούμενο μείγμα, ανακατεύοντας με μεγάλες και απαλές κινήσεις.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Βουτυρώνουμε ένα μέτριο οβάλ πυρίμαχο ταψί (ή ένα ορθογώνιο 20 x 30 εκ.) και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ωραία και να φουσκώσει (αν ροδίσει γρήγορα, σκεπάζουμε χαλαρά το ταψί με αλουμινόχαρτο).
- Βγάζουμε το ραβανί από τον φούρνο και αμέσως το χαράζουμε μέχρι κάτω σε μέτρια καρεδάκια (ρόμβους).
- Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε από μια βαθιά τρύπα στο κέντρο κάθε κομματιού, για να απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι.
- Περιχύνουμε το καυτό ραβανί με όλο το κρύο σιρόπι, αργά και σε δόσεις (π.χ. με μια κουτάλα) και αφήνουμε το γλυκό στην άκρη για 1-2 ώρες, μέχρι να τραβήξει όλο το σιρόπι και να κρυώσει.
Μυστικά
Αν έχεις αλεύρι, λάδι και ζάχαρη στο σπίτι, έχεις και γλυκό. Κυρίως του τηγανιού, όπως λουκουμάδες και τηγανίτες. Και πούφκα!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.