Μπορούµε να φτιάξουµε τα πιτάκια είτε µε φιλέτα ψαριού είτε µε καθαρισµένες γαρίδες. Η πρωτοτυπία είναι ότι συνοδεύονται από ένα µπολάκι που περιέχει ζάχαρη, κανέλα και πιπέρι καγιέν (!) και ο καθένας πασπαλίζει το πιτάκι µε όσο από το µείγµα θέλει.
30'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 24 πιτάκιαΓια τη γέμιση ψαριού ή γαρίδας
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα τηγανητά πιτάκια με θαλασσινά, σε µια κατσαρόλα µε ελαφρώς αλατισµένο νερό βράζουµε σε µέτρια φωτιά τα φιλέτα για περίπου 4-5 λεπτά (αν κάνουµε τα πιτάκια µε γαρίδες, τις βράζουµε 2-3 λεπτά).
- Κόβουµε το ψάρι ή τις γαρίδες σε µικρά κοµµάτια και προσθέτουµε τον µαϊντανό, το φρέσκο κρεµµυδάκι, το σκόρδο, την πάπρικα, το κύµινο, το πιπέρι καγιέν, τον χυµό λεµονιού και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουµε καλά.
- Στοιβάζουµε τα φύλλα κρούστας σε µια λεία επιφάνεια και τα κόβουµε κατά µήκος της µακριάς τους πλευράς σε 4 λωρίδες µε 12 εκ. πλάτος και 28-30 εκ. µήκος. Σχηµατίζουµε δηλαδή 24 λωρίδες.
- Καλύπτουµε µε µεµβράνη για να µη στεγνώσουν.
- Παίρνουµε µια λωρίδα φύλλου, βάζουµε στη στενή άκρη της 1 γενναία κουταλιά του γλυκού µε γέµιση και διπλώνουµε σε τριγωνάκι.
- Αλείφουµε το φύλλο µε λίγο ασπράδι αυγού και πιέζουµε την άκρη του φύλλου ώστε να κολλήσει και να εγκλωβίσει τη γέµιση.
- Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία µε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας και την υπόλοιπη γέµιση.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουµε τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουµε σε µέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουµε τα πιτάκια σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, µέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουµε τα πιτάκια µε τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουµε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
- Σερβίρουµε τα πιτάκια με θαλασσινά ζεστά.
Για το σερβίρισμα
- Σε ένα µικρό µπολ ανακατεύουµε τη ζάχαρη, την κανέλα και το πιπέρι καγιέν, ώστε ο καθένας να µπορεί να πασπαλίζει το πιτάκι µε όσο θέλει.