Μπορούµε να φτιάξουµε τα πιτάκια είτε µε φιλέτα ψαριού είτε µε καθαρισµένες γαρίδες. Η πρωτοτυπία είναι ότι συνοδεύονται από ένα µπολάκι που περιέχει ζάχαρη, κανέλα και πιπέρι καγιέν (!) και ο καθένας πασπαλίζει το πιτάκι µε όσο από το µείγµα θέλει. 

30' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 24 πιτάκια

Για τη γέμιση ψαριού ή γαρίδας

Διαδικασία

  1. Σε µια κατσαρόλα µε ελαφρώς αλατισµένο νερό βράζουµε σε µέτρια φωτιά τα φιλέτα για περίπου 4-5 λεπτά (αν κάνουµε τα πιτάκια µε γαρίδες, τις βράζουµε 2-3 λεπτά). Κόβουµε το ψάρι ή τις γαρίδες σε µικρά κοµµάτια και προσθέτουµε τον µαϊντανό, το φρέσκο κρεµµυδάκι, το σκόρδο, την πάπρικα, το κύµινο, το πιπέρι καγιέν, τον χυµό λεµονιού και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουµε καλά.
  2. Στοιβάζουµε τα φύλλα κρούστας σε µια λεία επιφάνεια και τα κόβουµε κατά µήκος της µακριάς τους πλευράς σε 4 λωρίδες µε 12 εκ. πλάτος και 28-30 εκ. µήκος. Σχηµατίζουµε δηλαδή 24 λωρίδες. Καλύπτουµε µε µεµβράνη για να µη στεγνώσουν.
  3. Παίρνουµε µια λωρίδα φύλλου, βάζουµε στη στενή άκρη της 1 γενναία κουταλιά του γλυκού µε γέµιση και διπλώνουµε σε τριγωνάκι.Αλείφουµε το φύλλο µε λίγο ασπράδι αυγού και πιέζουµε την άκρη του φύλλου ώστε να κολλήσει και να εγκλωβίσει τη γέµιση.
  4. Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία µε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας και την υπόλοιπη γέµιση.
  5. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουµε τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουµε σε µέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουµε τα πιτάκια σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, µέχρι να ροδίσουν. Tα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουµε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι. Τα σερβίρουµε ζεστά. Σε ένα µικρό µπολ ανακατεύουµε τη ζάχαρη, την κανέλα και το πιπέρι καγιέν, ώστε ο καθένας να µπορεί να πασπαλίζει το πιτάκι µε όσο θέλει.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών