ΒΡΑΒΕΙΑ 2010

Οικοζωή

Ενα πρωτοτοπόρο κατάστημα στην Κέρκυρα

21.01.2011| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Νίκος Πήλος
Οικοζωή

Το πρώτο βιολογικό μαγαζί της Κέρκυρας έχει γίνει θεσμός για τη βιοκαλλιέργεια και την οικολογική συνείδηση των Κερκυραίων.

Το 1998 ανοίγει στην πόλη της Κέρκυρας η Οικοζωή, το πρώτο στο νησί πιστοποιημένο κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Ψυχή του εγχειρήματος μια ομάδα νέων ανθρώπων, καταναλωτών και βιοκαλλιεργητών, που αρχικά εργάζονται εθελοντικά, συγκεντρώνοντας ντόπια βιολογικά κηπευτικά και φρούτα, αλλά και συσκευασμένα προϊόντα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την ίδια χρονιά, η ομάδα της Οικοζωής ιδρύει τον ομώνυμο Συνεταιρισμό Παραγωγών και Καταναλωτών, που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη, με πρόεδρο τον Νίκο Δουλγέρη.

Οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν το διπλό αυτό εγχείρημα αρχικά με καχυποψία και αδιαφορία, σταδιακά όμως αποκτά πολλούς πιστούς φίλους και πελάτες. Mάλιστα, πολύ σύντομα ανοίγει ένα δεύτερο κατάστημα στο κέντρο της παλιάς πόλης της Κέρκυρας.

Με την πάροδο των χρόνων, η Οικοζωή επεκτείνεται, ανακαινίζεται και εμπλουτίζεται με περισσότερα προϊόντα, όπως όσπρια, ρύζια, ζυμαρικά, ντόπιο κερκυραϊκό μέλι, βότανα και εκλεκτές λιχουδιές. Το 2008 εγκαινιάζεται και το βιολογικό κρεοπωλείο με κτηνοτροφικά και τυροκομικά προϊόντα επιλεγμένων Ελλήνων παραγωγών. Πέρα όμως από τρόφιμα, στην Οικοζωή διατίθενται φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα καθημερινής χρήσης, από απορρυπαντικά μέχρι καλλυντικά.

Δώδεκα χρόνια από το ξεκίνημά της, η Οικοζωή έχει κερδίσει το στοίχημα, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει χώρος για καινοτόμους, δημιουργικές προσπάθειες. Το πρωτοπόρο κατάστημα βραβεύτηκε το 2010 με βραβείο ποιότητας από το Γαστρονόμο. «Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι ανάγκη να δρούμε σε ομάδες, να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες, οι πελάτες να βρίσκουν φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα και οι παραγωγοί να δίνουν τα προϊόντα τους σε λογικές τιμές, χωρίς να είναι όμηροι κάποιων μεγάλων πολυεθνικών που προσπαθούν να ελέγξουν το χώρο των τροφίμων», είπε ο Νίκος Δουλγέρης παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Tα δύο καταστήματα Οικοζωή στην Κέρκυρα βρίσκονται: Θεοτόκη 104, τηλ.: 26610-49.294 και Δελβινιώτη 6-8, τηλ.: 26610-80.552.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών