ΒΡΑΒΕΙΑ 2013

Το µοναδικό τυροκοµείο σε ένα κτηνοτροφικό νησί

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου είναι ένας ακόμη επιστήμονας -οικονομολόγος- που προτίμησε τη ζωή στο νησί του, τη Σαμοθράκη, από τη ζωή πίσω από ένα κομπιούτερ, καθώς και την ενεργό συμμετοχή στην οικονομία του τόπου του. Έτσι, επαναλειτούργησε το μοναδικό τυροκομείο του νησιού, που ανήκε στον παππού του.

04.06.2013| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ
Το µοναδικό τυροκοµείο σε ένα κτηνοτροφικό νησί

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου είναι ένας ακόμη επιστήμονας -οικονομολόγος- που προτίμησε τη ζωή στο νησί του, τη Σαμοθράκη, από τη ζωή πίσω από ένα κομπιούτερ, καθώς και την ενεργό συμμετοχή στην οικονομία του τόπου του. Έτσι, επαναλειτούργησε το μοναδικό τυροκομείο του νησιού, που ανήκε στον παππού του.

Στη Σαμοθράκη, έναν τόπο με ιδιαίτερη χλωρίδα και γεμάτο κοπάδια αιγοπροβάτων, υπάρχει μόνο ένα τυροκομείο. Και το έχει ένας νέος παραγωγός, ο Παναγιώτης Παπανικολάου. Το τυροκομείο ήταν του παππού του. Ο πατέρας του ασχολήθηκε με άλλες δουλειές.

Το 2000, ο Παναγιώτης, μετά τις σπουδές του στα Οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στο νησί για να ζήσει εκεί και να λειτουργήσει ξανά το τυροκομείο. Το εκσυγχρόνισε, πήρε τις κατάλληλες πιστοποιήσεις και μαθήτευσε δίπλα σε μάστορες τυροκόμους, Σαρακατσάνους και Γιαννιώτες. Είχε, μάλιστα, και τη βοήθεια ενός καθηγητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, του κ. Μάνθου Γαλάνη.

Μόλις πριν από 4 χρόνια ανέλαβε ο ίδιος την τυροκόμηση. Φτιάχνει τη γραβιέρα που βραβεύουμε, το κασκαβάλι, τυρί σαρακατσάνικο που ζυμώνεται στο χέρι, και τη φέτα.

Ολα γίνονται από το αιγοπρόβειο γάλα του νησιού, με φυσική καλλιέργεια γιαουρτιού, και διατίθενται στο κατάστημά τους στην Αλεξανδρούπολη. Ενα ποσοστό διατίθεται στην τοπική αγορά και στους τουρίστες του νησιού, ενώ ένα μικρότερο φτάνει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Ενας λόγος που το τυρί μας είναι ξεχωριστό», μας είπε, «είναι ότι τα ζώα αρμυρίζουν καθημερινά και βόσκουν στην εξαιρετικά πολυποίκιλη χλωρίδα της Σαμοθράκης. Κι εγώ είμαι αποφασισμένος να τυροκομώ μόνο όσο έχω γάλα από το νησί».


Πού βρίσκουμε τα προϊόντα:
Στα παντοπωλεία της Αλεξανδρούπολης. Στην Αθήνα διατίθεται στον Μιράν (Ευριπίδου 45, 210-32.17.187) και στον Μανδραγόρα (Δημητρίου Γούναρη 14, Πειραιάς, 210-41.72.961).

Τυροκομείο Σαμοθράκης, Σαμοθράκη, τηλ.: 6974 776 827.


Ο Παναγιώτης Παπανικολάου παρέλαβε το Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων για την εταιρεία «Τυροκομείο Σαμοθράκης» από την Ευθυμία Τσακαλίδου, Καθηγήτρια και επικεφαλής του τμήματος Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βραβεία 2014

Βραβεία 2012

Βραβεία 2011

Βραβεία 2010

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών