ΒΡΑΒΕΙΑ 2013

Βιοτεχνολογία και µεράκι

Μια πρότυπη μονάδα παραγωγής μανιταριών η «Δίρφυς», πλήρως καθετοποιημένη και με καινοτόμα προϊόντα, ξεκίνησε από δύο φίλους που «κόλλησαν» στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

04.06.2013| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ
Βιοτεχνολογία και µεράκι

Μια πρότυπη μονάδα παραγωγής μανιταριών η «Δίρφυς», πλήρως καθετοποιημένη και με καινοτόμα προϊόντα, ξεκίνησε από δύο φίλους που «κόλλησαν» στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξαιρετικό προϊόν, οικολογική διαχείριση, διεθνή βραβεία είναι ο σημερινός απολογισμός τους.

Στην Εύβοια, δύο νέοι γεωπόνοι, ο Θανάσης Μαστρογιάννης και ο Λευτέρης Λαχουβάρης, έφτιαξαν με το μεράκι και το πάθος τους μια πρότυπη, διεθνώς, μονάδα παραγωγής μανιταριών.

Βίος και πολιτεία ο Λευτέρης, παιδί των δυτικών προαστίων. Εργάτης-φοιτητής στη Γερμανία, δούλεψε σε «μανιταράδικο», όπως το λέει, και στα 20 του ήταν ήδη διευθυντής στη μεγαλύτερη (τότε) ελληνική εταιρεία παραγωγής μανιταριών. Περίεργος, ζωντανός, του αρέσει η εξερεύνηση και το καινούργιο. Αγαπά τη γη, αλλά και την τεχνολογία. Ο συνδυασμός της απίθανης επιστημονικής γνώσης για το θέμα του, τα μανιτάρια, με την καθημερινή πρακτική στη μονάδα καλλιέργειας τον καθιστά διεθνώς αναγνωρισμένο ειδήμονα. Είναι ο νεότερος επιστήμονας που έκανε ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο στην Οξφόρδη με θέμα την καλλιέργεια μανιταριών. Οι Ιάπωνες τον βράβευσαν για τα σιτακέ του!

Η εταιρεία τους, η «Δίρφυς», πλήρως καθετοποιημένη, παράγει από το υπόστρωμα όπου καλλιεργούνται τα μανιτάρια μέχρι το τελικό προϊόν, τα φρέσκα και τα αποξηραμένα μανιτάρια και μια σειρά άλλων καινοτόμων προϊόντων.

«Εκτός από την αγάπη μου για τη γεωπονία, είχα και το μεράκι της τεχνολογίας και της επιστήμης. Σκέφτηκα λοιπόν να συνδυάσω τις δύο αγάπες μου. Ετσι προέκυψε η καλλιέργεια μανιταριών. Μια καλλιέργεια που ξεκινά από τη σύγχρονη τεχνολογία και παράγει ένα προϊόν της γης».


Πού τα βρίσκουμε: Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε επιλεγμένα παντοπωλεία και, διαδικτυακά, στην ιστοσελίδα της εταιρείας, www.manitaropolio.gr.

Μανιτάρια Δίρφυς Ο.Ε., Καθενοί Ευβοίας, τηλ. 22280-29211, www.manitariadirfis.gr.


Ο Θανάση Μαστρογιάννης (αριστερά) και ο Λευτέρης Λαχουβάρης (δεξιά) παραλαμβάνουν το Βραβείο Καινοτομίας για την εταιρεία «Μανιτάρια Δίρφυς Ο.Ε.» από τον Άρη Κεφαλογιάννη (κέντρο), Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Γαία.

Βραβεία 2014

Βραβεία 2012

Βραβεία 2011

Βραβεία 2010

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών