ΒΡΑΒΕΙΑ

Ελιές μεγάλες σαν δαμάσκηνα

Μια αρχαία ποικιλία που καλλιεργείται περί το Αργος μάς δίνει τις περίφημες δαμασκηνοελιές.

24.06.2016
Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη

Μια αρχαία ποικιλία που καλλιεργείται περί το Αργος μάς δίνει τις περίφημες δαμασκηνοελιές. Και ένας άνθρωπος που δεν προοριζόταν για ελαιοπαραγωγός κατάφερε να τις επεξεργαστεί με τον καλύτερο τρόπο και να μας δώσει ένα ξεχωριστό προϊόν.

Είκοσι χρόνια τώρα, ο γναθοχειρουργός Mιχάλης Αϊνατζόγλου καλλιεργεί τα δέντρα του πατρογονικού κτήματος στο Κιβέρι και παράγει ελιές. Οπως εξηγεί, η δαμασκηνοελιά είναι ντόπια ποικιλία που ονομαζόταν ορχάς στην αρχαιότητα και αργότερα και γαϊδουροελιά. Ο ίδιος γνωρίζει όσο λίγοι το προϊόν και έχει πειραματιστεί ψάχνοντας τον βέλτιστο τρόπο επεξεργασίας και συσκευασίας τους. Ομως μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν είχε προχωρήσει σε τυποποίηση, τις έδινε χύμα σε μεγάλες εταιρείες. Από το 2008 τις τυποποιεί ο ίδιος. Τις επεξεργάζεται με ειδικό τρόπο, αφήνοντάς τες να ωριμάσουν στο αλάτι, με την παραδοσιακή μέθοδο. Επειτα τις πλένει για να φύγει το περιττό αλάτι και τις παστεριώνει. Αυτό επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής τους, χωρίς να χρειάζονται συντηρητικά. Χειροποίητη διαλογή και αυστηροί έλεγχοι εξασφαλίζουν την ποιότητα του προϊόντος. Στην τυφλή γευσιγνωσία για την επιλογή των βραβείων, η επιτροπή, αποτελούμενη από την καθηγήτρια Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου, τον Αρι Κεφαλογιάννη, διευθύνοντα σύμβουλο της Gaea, και τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια, ομόφωνα υπερψήφισε τις δαμασκηνοελιές του Μιχάλη Αϊνατζόγλου για τη γεμάτη γεύση και την κρουστή σάρκα τους.

Που τα βρίσκουμε: Αφοί Βασιλόπουλοι, Παπαρρηγοπούλου 3, Τ/210-32.22.405 Τηλ. παραγωγού: 6977-572.386

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών