ΒΡΑΒΕΙΑ 2016

Κεράσια από τον Όλυμπο: Ένα success story παράδειγμα

Ενα success story που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα. Ενας συνεταιρισμός στη Ράχη, ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Ολύμπου, παράγει πρώτης ποιότητας κεράσια και εξάγει το 90% της παραγωγής του.

24.06.2016| Updated: 05.07.2022
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Κεράσια από τον Όλυμπο: Ένα success story παράδειγμα

Η ιστορία εντυπωσιακή και μέχρις ενός σημείου κοινή σε πολλές αγροτικές περιοχές. Επιδοτήσεις για να πάψουν οι αγρότες να καλλιεργούν καπνά και έπειτα οι αγρότες στο καφενείο και τα χωράφια χέρσα. Ένας άνθρωπος, ο παπα-Γιώργης, έκανε τη διαφορά. Δήλωσε ότι θα φέρει νερό από τον Όλυμπο. Στο χωριό η αντίδραση ήταν: «Αν φέρεις εσύ νερό από τον Όλυμπο, να μας κρεμάσεις στην πλατεία». Θεού θέλοντος και υπουργείου και ΕΣΠΑ χρηματοδοτούντων, μετέφεραν όντως νερό από τον Όλυμπο.

Ο παπα-Γιώργης είχε μελετήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ποια θα ήταν η καλύτερη καλλιέργεια και κατέληξαν στα κεράσια. Γιατί και το υψόμετρο ήταν κατάλληλο, και το κλίμα ξηρό με αρκετό αέρα. Έτσι ξεκίνησε ο Α.Σ. «Άγιος Λουκάς» το 1991. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν διπλασιάσει την παραγωγή τους, έχουν εκμεταλλευτεί τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, για να χτίσουν ένα υπερσύγχρονο διαλογητήριο/ψυγείο, και έχουν ήδη αποσβέσει το χρέος τους. Άντεξαν στα δύσκολα, όταν με τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας δεν μπορούσαν να διακινήσουν το προϊόν τους, και σήμερα συνεργάζονται με μεγάλη διεθνή αλυσίδα που απορροφά το 90% της παραγωγής τους για τα καταστήματά της στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Μα φυσικά ποιότητα.

Τα κεράσια τους της ποικιλίας Burlat είναι πάνγλυκα και θυμίζουν πολύ τα μαύρα κεράσια Βοδενών.

Που τα βρίσκουμε: Σε όλη την Ελλάδα, στα Lidl και σε επιλεγμένα καλά οπωροπωλεία. Tηλ. παραγωγού: 22860-82.552

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών