ΒΡΑΒΕΙΑ

Οι ξεχασμένες ποικιλίες

Η Σαντορίνη φημίζεται για τα κρασιά της. Και όλοι ξέρουμε το Ασύρτικο, τη Μανδηλαριά, το Vinsanto. Πόσοι, όμως, από μας γνωρίζουμε ότι στο νησί ευδοκιμούσαν παλιότερα και άλλες γηγενείς ποικιλίες που έδιναν ξεχωριστά κρασιά;

24.06.2016
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Η Σαντορίνη φημίζεται για τα κρασιά της. Και όλοι ξέρουμε το Ασύρτικο, τη Μανδηλαριά, το Vinsanto. Πόσοι, όμως, από μας γνωρίζουμε ότι στο νησί ευδοκιμούσαν παλιότερα και άλλες γηγενείς ποικιλίες που έδιναν ξεχωριστά κρασιά;

Tέταρτη γενιά οινοποιός ο Γιώργος Γαβαλάς. Από τα τέλη του 19ου αιώνα η οικογένειά του καλλιεργούσε τους αμπελώνες της και παρήγε κρασί στο Μεγαλοχώρι, κοντά στα Φηρά. Στην αρχή η εγχώρια κατανάλωση γινόταν στο νησί και οι εξαγωγές στην ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας. Τη δεκαετία του ’30 έδιναν χύμα κρασί σε ταβέρνες στην Αθήνα και στον Πειραιά, σε ποτοποιίες όπως του Κονιόρδου για να γίνει κονιάκ, ενώ το γλυκό Vinsanto πήγαινε στις εκκλησίες για να γίνει θεία κοινωνία. Το 1998 ο Γιώργος Γαβαλάς ανέλαβε το οικογενειακό οινοποιείο, το εκσυγχρόνισε και άφησε πίσω το χύμα. «Στους αμπελώνες της Σαντορίνης πρωταγωνιστής είναι το Ασύρτικο», μας λέει. «Το αγαπάμε γιατί μας έχει ταξιδέψει στον κόσμο. Ομως ο τόπος έχει κι άλλες αξιόλογες ποικιλίες, όπως το Κατσανό και τη Γαϊδουριά». Για την αναβίωσή τους δούλεψε με πάθος, με αποτέλεσμα σήμερα να εξάγεται ακόμη και στις ΗΠΑ το Κατσανό, μια ξεχασμένη ποικιλία που κόντευε να αφανιστεί. Τα κρασιά του οινοποιείου Γαβαλά, Νυχτέρι, Σαντορίνη και βέβαια το Vinsanto (σήμα κατατεθέν του νησιού), βραβεύονται διεθνώς και κερδίζουν την προτίμηση ειδικών και κοινού.

Που τα βρίσκουμε: Σε όλες τις ενημερωμένες κάβες ανά την Ελλάδα και σε αρκετά σούπερ μάρκετ. Τηλ. οινοποιείου: 22860-82.552

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών