ΒΡΑΒΕΙΑ 2016

Το «εθνικό» μας κρασί

Το «εθνικό μας» ποτό, η ρετσίνα, κακοποιήθηκε επί χρόνια στα βαρέλια, όταν το χύμα ήταν η μόνη επιλογή, και θεωρήθηκε κρασί δεύτερης ποιότητας.

24.06.2016| Updated: 25.06.2021
Το «εθνικό» μας κρασί

Το «εθνικό μας» ποτό, η ρετσίνα, κακοποιήθηκε επί χρόνια στα βαρέλια, όταν το χύμα ήταν η μόνη επιλογή, και θεωρήθηκε κρασί δεύτερης ποιότητας. Στα χέρια του οινοποιού Στέλιου Κεχρή άλλαξε κατηγορία και κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση.

Το 1911 ο Ευάγγελος Κεχρής είναι ο πρώτος που εισάγει γυάλινα μπουκάλια από τις ΗΠΑ για να εμφιαλώσει κρασί. Οι γιοι του ανοίγουν το 1939 την ταβέρνα Κόκορας στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί και σαν μικρό οινοποιείο. Από τότε μέχρι σήμερα η οικογένεια Κεχρή έχει κάνει άλματα μπροστά. Το 1984 αναλαμβάνει ο Στέλιος Κεχρής, που μαζί με τη γυναίκα του Κωνσταντία και την κόρη τους Ελένη εκσυγχρονίζουν, βελτιώνουν, αγωνίζονται για τη ρετσίνα με χίλιους τρόπους. Παίρνουν το εθνικό μας κρασί την εποχή που θεωρείται «υποβαθμισμένο και κακό» και καταλήγουν με τέσσερα χρυσά βραβεία στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς οίνου παγκοσμίως: Decanter World Wine Awards, International Wine Challenge (2009), Mundus Vini (2013) και Vinalies Internationales (2014). «Το δάκρυ του πεύκου», η ρετσίνα τους, που γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια παραγωγής της, κατατάσσεται πλέον στην «crème de la crème» του παγκόσμιου οινικού χάρτη. Για την οικογένεια Κεχρή το κρασί δεν είναι απλώς και μόνο ένα προϊόν. Είναι πολυδιάστατο και συνυφασμένο με τον πολιτισμό, τον άνθρωπο και την ίδια τη ζωή. Συνδέεται με τον πολιτισμό, καθώς η παραγωγή του σχετίζεται άμεσα με την ιστορία και την παράδοση κάθε τόπου. Συνδέεται με τον άνθρωπο, γιατί από αυτόν προέρχεται και γι’ αυτόν προορίζεται, σε μια σχέση αμφίδρομη, μια σχέση αλληλεπίδρασης.

Που τα βρίσκουμε: Σε όλες τις ενημερωμένες κάβες ανά την Ελλάδα και σε αρκετά σούπερ μάρκετ. Τηλ. οινοποιείου: 2310 – 751.283.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών