ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤηγανίτες με ξινοτύρι και μέλιΤηγανίτες με ξινοτύρι και μέλι

Η κ. Μαρία Μαρκάκη-Γκαράλη ξέρει από καλό κρασί. Στο οικογενειακό οινοποιείο τους στο Κουρούνι της Λήμνου παράγουν μοναδικά κρασιά με βάση τις ντόπιες ποικιλίες Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Λημνιό. Μαζί με το γλυκό κρασί τους μας σέρβιραν τα κατιμέρια που μας έφτιαξε η Μαρία. Η συνταγή είναι κληρονομιά από τους παππούδες της. Κατιμέρια (ή κατμέρια) έφτιαχνε η μητέρα της, Αργυρώ Μαρκάκη, με την ίδια συνταγή της δικής της μητέρας, Μαρίας Γκαγκά, που ήρθε πρόσφυγας από το Ρεΐζντερε και τη χερσόνησο της Ερυθραίας στη Μικρά Ασία. Πρόκειται για αφράτα σιροπιαστά ψωμάκια, κάτι νηστίσιμα φιλέματα που παραδοσιακά σερβίρονται στο πανηγύρι, ανήμερα στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, στο ομώνυμο προσφυγικό χωριό της Λήμνου. Τα παλιά χρόνια, τα κατιμέρια του Αγίου Δημητρίου ψήνονταν στους ξυλόφουρνους και στο σιρόπι τους αντί για ζάχαρη έβαζαν πετιμέζι. Είναι μια σπάνια συνταγή, διαφορετική από αυτήν που κάνουν στην υπόλοιπη Λήμνο, όπου τα κατιμέρια συνήθως δεν είναι ανεβατά, αλλά ένα είδος τηγανίτας, που τρώγεται είτε περιχυμένη με πετιμέζι ή με μέλι, είτε σερβίρεται με τριμμένο τυρί καλαθάκι Λήμνου.

40' προετοιμασία
25' ψήσιμο
1 ώρα και 10' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Κομμάτια: 80

Σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για τα κατιμέρια, βράζουμε το νερό μαζί με τη δάφνη, το ξύλο κανέλας και τα καρφάκια γαρίφαλου για 1 λεπτό, ίσα να πάρουν μία βράση και να αρωματιστεί το νερό.
  2. Το αφήνουμε να κρυώσει ή του προσθέτουμε λίγο κρύο νερό να χλιαρύνει. Σουρώνουμε και πετάμε τα καρυκεύματα.
  3. Βάζουμε το μισό νερό στο μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε με τον γάντζο, προσθέτοντας όσο ακόμα νερό χρειάζεται ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή σαν του ψωμιού, που να πλάθεται και να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και στη συνέχεια πλάθουμε σε μπαστουνάκια.
  5. Ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι στην επιφάνεια εργασίας και κυλάμε τα μπαστουνάκια επάνω του, έτσι ώστε να καλυφθούν με όσο περισσότερο σουσάμι γίνεται. Τα κόβουμε σε κομμάτια 4 εκ.
  6. Κυλάμε το κάθε κομμάτι πάνω στον τρίφτη πιέζοντάς το, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο και να πάρει το κάθε κομμάτι ένα παραλληλόγραμμο σχήμα.
  7. Τοποθετούμε τα κατιμέρια σε ταψί με μια κάποια απόσταση μεταξύ τους, για να μην κολλήσουν στο φούσκωμα. Ρίχνουμε στο ταψί αρκετό ηλιέλαιο (προσοχή, όχι ελαιόλαδο, γιατί δεν το αφήνει να φουσκώσει και κάνει πολύ βαριά τη γεύση), τόσο ώστε το κάθε κομμάτι να είναι βυθισμένο περίπου μέχρι τα μισά στο λάδι.
  8. Τα αφήνουμε σκεπασμένα με μια μεγάλη πετσέτα να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά μέσα στο ταψί.
  9. Στη συνέχεια τα λαδώνουμε με λίγο ηλιέλαιο με ένα πινέλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου 25 λεπτά, μέχρι τα κατιμέρια να ροδίσουν καλά.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να χλιαρύνει.
  2. Περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι τα καυτά κατιμέρια που μόλις έχουν βγει από τον φούρνο. Αφού πιουν το σιρόπι, είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών