30'
προετοιμασία
30' τηγάνισμα
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Τεμάχια: 50Γέμιση
Διαδικασία
- Για τα ραφιόλια με κρεμμύδια, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας τακτικά.
- Ρίχνουμε πασπαλιστά το σιμιγδάλι, αλατοπίπερο και κύμινο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 5 ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε το κάθε ένα σε μέτριου πάχους φύλλο, διαμέτρου περίπου 40 εκ. Με ένα κουπάτ ή μια κούπα σχηματίζουμε δίσκους περίπου 10-12 εκ. (ή και μικρότερους – εξαρτάται από το γούστο μας).
- Βάζουμε από 1 κουταλιά της σούπας γέμιση σε κάθε δίσκο και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρα.
- Πιέζουμε με ένα πιρούνι τις άκρες των φύλλων, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
- Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα ραφιόλια (σε δόσεις) για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Βγάζουμε τα ραφιόλια με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
- Συνοδεύουμε τα ραφιόλια με μια δροσερή γαλομυζήθρα ή με γιαούρτι στραγγιστό.
Μυστικά
Αν μας περισσέψει φύλλο, το κρατάμε στην κατάψυξη για κάποια άλλη παρασκευή ή ανοίγουμε φύλλο, το κόβουμε σε τετράγωνα, το τηγανίζουμε και σερβίρουμε με ζάχαρη (ή μέλι) και κανέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.