ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧαλβάς «πουτίγκα» με ψητά μήλα και σιρόπι σφένδαμουΧαλβάς «πουτίγκα» με ψητά μήλα και σιρόπι σφενδάμου Λέγεται και «χαλβάς των Ταξιαρχών», γιατί η συνταγή φτιαχνόταν από τις ενορίτισσες του ναού Ταξιαρχών στον Βαθύλακκο, η γιορτή των οποίων, στις αρχές Νοεμβρίου, συμπίπτει με το τέλος του τρύγου, οπότε και υπάρχει άφθονος μούστος και πετιμέζι. Είναι ένα γιορτινό γλύκισμα, που δεν χρειάζεται ψήσιμο, αφού το αλεύρι που περιέχει καβουρδίζεται στον φούρνο και «ψήνεται». Είναι ωραία ιδέα να το σερβίρουμε σε μακρόστενα κομμάτια ως θρεπτικές και νοστιμότατες μπάρες δημητριακών. Εναλλακτικά, παίρνουμε κομμάτια του μείγματος όσο ένα μεγάλο καρύδι, τα πλάθουμε σε μπαλίτσες και τα τυλίγουμε στο καβουρδισμένο σουσάμι. Βιβή Κωνσταντινίδου

20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 20 x 30 εκ

Διαδικασία

  1. Για τον χαλβά με πετιμέζι, χωρίς ψήσιμο ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνουμε το αλεύρι και το φουρνίζουμε.
  3. Το καβουρδίζουμε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντάς το πολύ συχνά, μέχρι να πάρει ξανθωπό χρώμα και κυρίως να βγάλει τη θαυμάσια μυρωδιά του.
  4. Προσέχουμε πολύ μην «αρπάξει», γιατί πικρίζει και αλλοιώνεται η μυρωδιά του
  5. Ανακατεύουμε λοιπόν τακτικά και σείουμε το ταψί, ώστε να ξανθύνει ομοιόμορφα.
  6. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  7. Στη συνέχεια, το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ.
  8. Σε άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το ζεστό νερό και χτυπάμε καλά με το σύρμα, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και στο μεταξύ το νερό να γίνει χλιαρό.
  9. Προσθέτουμε το πετιμέζι και ανακατεύουμε καλά.
  10. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με τα δύο μπαχαρικά.
  11. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνουμε εκεί το υγρό μείγμα πετιμεζιού.
  12. Ζυμώνουμε με το χέρι ή με το φτερό του μίξερ, μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε ένα ζυμάρι μαλακό και ομοιογενές.
  13. Προσθέτουμε το μείγμα της καρυδόψιχας και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
  14. Το μείγμα αποκτά σκούρο καφέ χρώμα.
  15. Το απλώνουμε σε ένα μέτριο ταψί (δεν χρειάζεται να το έχουμε λαδώσει πρώτα), στρώνοντάς το ομοιόμορφα και φροντίζοντας το πάχος του να φτάνει περίπου τα 3 εκ.
  16. Πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι.
  17. Το αφήνουμε να σφίξει λίγο και το σερβίρουμε κομμένο σε μικρά τετράγωνα ή μακρόστενα κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών