ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαλαγγίτες ή Λαγγίτες: οι θρακιώτικες κρέπεςΛαλαγγίτες ή Λαγγίτες: οι θρακιώτικες κρέπες
15' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 15'

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 15 λαλαγγίτες

Για τις λαλαγγίτες

Για τον ζωμό

Διαδικασία

Λαλαγγίτες

  1. Για τις λαλαγγίτες, τις κρέπες με μαγιά, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι, χλιαρό νερό και προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας από το αλεύρι
  2. Ανακατεύουμε καλά για να γίνει ένας πυκνός χυλός.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει καλά και να εμφανίσει τρυπούλες στην επιφάνεια.
  4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι, εναλλάξ με χλιαρό νερό, και αναδεύουμε έντονα με κουτάλα μέχρι να φτιάξουμε έναν λείο, ημίρρευστο χυλό που να κυλάει αργά από το κουτάλι.
  5. Σκεπάζουμε ξανά το μπολ και το αφήνουμε για 1-2 ώρες σε σχετικά ζεστό μέρος, για να φουσκώσει ο χυλός.
  6. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά.
  7. Το αλείφουμε με πινέλο με το λάδι.
  8. Με την κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μία δόση χυλού στο τηγάνι και το ανασηκώνουμε κυκλικά ώστε ο χυλός να απλωθεί παντού.
  9. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ψήνουμε τη λαλαγγίτα για 2-3 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά της να εμφανίσει πολλές τρυπούλες και η κάτω πλευρά να ξανθύνει.
  10. Την αναποδογυρίζουμε μέσα στο τηγάνι με μια σπάτουλα και αφήνουμε να ψηθεί η άλλη πλευρά
  11. Στοιβάζουμε τις λαλαγγίτες σε ένα πιάτο τη μία πάνω στην άλλη.

Ζωμός

  1. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον ξερό δυόσμο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για 2 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε την κότα και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
  3. Προσθέτουμε 3 λίτρα νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση, ξαφρίζοντας σχολαστικά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το νερό να καθαρίσει εντελώς.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε, ρίχνουμε το κοκκινοπίπερο και σιγοβράζουμε με ανοιχτή κατσαρόλα για 1 1⁄2 ώρα περίπου, μέχρι να γίνει η κότα και ο ζωμός να μειωθεί σχεδόν στο μισό.
  5. Βγάζουμε την κότα και την αφήνουμε σε μια πιατέλα.
  6. Μόλις κρυώσει ελαφρά, την κόβουμε σε μερίδες και τη διατηρούμε ζεστή.
  7. Σουρώνουμε τον ζωμό.

Σερβίρισμα

  1. Ζεσταίνουμε ελαφρά τον ζωμό, γιατί στο μεταξύ θα έχει κρυώσει.
  2. Σε ένα βαθύ στρογγυλό ταψί ρίχνουμε λίγο ζεστό ζωμό.
  3. Απλώνουμε μία λαλαγγίτα σε μία άκρη του ταψιού και την περιχύνουμε με λίγο ζωμό.
  4. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες λαλαγγίτες, που τοποθετούμε εδώ κι εκεί στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα του, ραντίζοντας καθεμία με λίγο ζωμό.
  5. Αν περισσέψει ζωμός, τον ρίχνουμε στο ταψί, καλύπτοντας το πολύ μέχρι τη μέση τη στοίβα από λαλαγγίτες.
  6. Κόβουμε τη στοίβα σε τετράγωνα κομμάτια, σαν πίτα.
  7. Τα μοιράζουμε σε πιάτα και περιχύνουμε με ζωμό.
  8. Συμπληρώνουμε κάθε μερίδα με κοψίδια από τη βραστή κότα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών