ΤΑΣΕΙΣ

Taproom: Η τάση που μάθαμε στο lockdown και λάτρεψαν οι μπιρόφιλοι

Πώς μια ιδέα που ξεκίνησε από τους Αμερικάνους μικροζυθοποιούς, με στόχο να αναδείξουν τα προϊόντα τους, έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές εξόδου στα αστικά κέντρα.

10.05.2023| Updated: 25.05.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Taproom: Η τάση που μάθαμε στο lockdown και λάτρεψαν οι μπιρόφιλοι

Νέα taprooms ανοίγουν συνεχώς και όλοι τα έχουμε πετύχει κάπου στην Αθήνα. Από εκεί που πριν τρία χρόνια είχε μόνο δύο στο Κουκάκι τώρα τα βρίσκουμε στις περισσότερες περιοχές της πόλης αλλά και όλης της χώρας. Πρόκειται για μια τάση που ξεκίνησε από την Αμερική. Οι μικροζυθοποιοί ήθελαν να έχουν έναν χώρο όπου θα μπορούσαν να σερβίρουν τις μπίρες τους φρέσκιες και να μπορούν έτσι να προωθούν τα προϊόντα τους. Στην Ελλάδα, κατά την περίοδο του lockdown η κατανάλωση craft μπίρας αυξήθηκε σημαντικά και οι μπιρόφιλοι ξεκίνησαν να ψάχνονται ακόμη περισσότερο με τις γεύσεις και να κάνουν μπιρογνωσίες. Ήταν η εποχή που άρχισαν να ξεφυτρώνουν τα πρώτα taprooms που γρήγορα έγιναν τα στέκια των μπιρόφιλων. Εκεί μπορούσαν να βρουν φρέσκια craft μπίρα να γνωριστούν με άλλους γνώστες, και όλους όσοι ήθελαν να μυηθούν στη χειροποίητη μπίρα. Τι ακριβώς όμως είναι το taproom και ποια είναι η διαφορά του από την παραδοσιακή μπιραρία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα στέκια της μπίρας: 10+1 μέρη για craft ζυθοποσία στην ΑθήναΤα στέκια της μπίρας: 10+1 μέρη για craft ζυθοποσία στην Αθήνα
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φρέσκια μπίρα μόνο

Τα taprooms δημιουργήθηκαν από τις ζυθοποιίες για τους επισκέπτες που ήθελαν να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας φρέσκες μπίρες κατευθείαν από την πηγή. «Taproom εξ ορισμού είναι το δωμάτιο με βρύσες μπίρας», λέει ο Παναγιώτης Κρίκης, μικροζυθοποιός (Mustaki Noamd Brewing) και ιδιοκτήτης του Tap27 που άνοιξε πρόσφατα στο Παγκράτι. «To taproom, που προσωπικά αποκαλώ μοντέρνο ζυθοπωλείο ή beer bar σερβίρει φρέσκια απαστερίωτη μπίρα απο μικρούς παραγωγούς, δίνει την ευκαιρία στους καταναλωτές να δοκιμάσουν νέα είδη μπίρας, να γνωρίσουν τους παραγωγούς από κοντά και να συζητήσουν τυχόν απορίες», συμπληρώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυτές είναι οι καλύτερες ελληνικές stout μπίρεςΑυτές είναι οι καλύτερες ελληνικές stout μπίρες
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Η κατασκευή μετράει

Εκτός από την πρόσβαση σε φρέσκες μπίρες μικροζυθοποιών υπάρχει μία άλλη πολύ σημαντική διαφορά του taproom από την παραδοσιακή μπιραρία. Ο τρόπος που κατασκευάζεται και στήνεται το μαγαζί έχει μεγάλη σημασία. «Οι απαστερίωτες μπίρες χρειάζονται ειδικό χειρισμό γι’ αυτό όταν φτιάχνουμε ένα taproom το πρώτο που κάνουμε είναι να κατασκευάσουμε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους», λέει ο Φώτης Αργυρός, ψυκτικός με εξειδίκευση στα taprooms. «Εκεί τοποθετούνται τα βαρέλια και από εκεί ξεκινά η ροή της μπίρας προς τις βρύσες (taps). Οι συγκεκριμένες συνθήκες πίεσης και ψύξης και η σωστή και τακτική συντήρηση του εξοπλισμού είναι απαραίτητα για να πιει ο καταναλωτής την καλύτερη δυνατή μπίρα», συμπληρώνει.

Σε ένα taproom βρίσκουμε είτε τον ίδιο τον ζυθοποιό ως ιδιοκτήτη ή ως επισκέπτη- σε θεματικές βραδιές που ονομάζονται «meet the brewer»- ή υπαλλήλους που είναι εκπαιδευμένοι, έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα κάθε μπίρας. Από εκείνους μπορούμε να μάθουμε όλα τα μυστικά για την κατανάλωση μιας νόστιμης χειροποίητης μπίρας που διατηρεί τα αρώματα και τη γεύση της. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις σε ένα taproom και να μην σου βάλουν να δοκιμάσεις διάφορες μπίρες μέχρι να αποφασίσεις ποια θέλεις να πιεις είναι μέρος της κουλτούρας» λέει ο Κρίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι νομάδες ζυθοποιοί Strange BrewΟι νομάδες ζυθοποιοί Strange Brew
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Taproom και κουλτούρα craft μπίρας

Η υπάρξη των taprooms είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη της κουλτούρας της craft μπίρας. Εκεί το κοινό θα μάθει για τις χειροποίητες μπίρες, θα δοκιμάσει καινούριες, θα ανταλλάξει απόψεις με τους άλλους μπιρόφιλους και θα μάθει να εκτιμάει την craft ζυθοποίηση. Τo taproom είναι συνήθως ενα μικρό συνοικιακό μαγαζί, το οποίο εύκολα κάποιος μπορεί να κάνει στέκι του και να συνεισφέρει με τον τρόπο του στην ανάπτυξη της μικροζυθοποιείας. «Είμαστε μαζί σε αυτό το παιχνίδι και απέναντι μας είναι μεγάλες ζυθοποιίες που έτσι και αλλιώς έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς», λέει η Νάσια από τo Slowdown taproom στα Πετάλωνα. «Όσες περισσότερες μπίρες φτιάξουμε τόσες περισσότερες θα καταναλωθούν και το κομμάτι μας στην «πίτα» της μπίρας θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο», λέει. «Υπάρχει τόσο πολύ παιχνίδι με την μπίρα και τις συνταγές…. Κανεις δεν βγάζει την ίδια μπίρα με τον άλλο. Αυτός που πίνει craft μπίρα θέλει να δοκιμάζει καινούργιες, να μαθαίνει γεύσεις, συνταγές και ποικιλίες», τονίζει.

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού πίνουμε craft μπίρα στην Αθήνα: 9 taprooms που αγαπάμεΠού πίνουμε craft μπίρα στην Αθήνα: 9 taprooms που αγαπάμε

Φαγητό στο taproom

Εκτός από τις μπίρες σε βαρέλι στα taprooms βρίσκουμε ακόμη δεκάδες ετικέτες σε κουτάκι ή μπουκάλι που μπορείς να τις πιεις εκεί ή να τις πάρεις για το σπίτι. Πολλές φορές πουλάνε και προϊόντα, όπως πατατάκια και διάφορες σάλτσες από μικρούς παραγωγούς. Στα περισσότερα taprooms δεν σερβίρουν φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί εξειδικεύονται στην μπίρα και εστιάζουν καθαρά στην μπιροποσία. Όποιος βέβαια θέλει να συνδιάσει την μπίρα του με φαγητό μπορεί, καθώς στα περισσότερα taprooms μπορεί να παραγγείλει φαγητό ή να φέρει το δικό του. Διοργανώνονται επίσης, πολλά pop up events με φαγητό, που συνήθως φτιάχνεται από νέους σεφ ή μάγειρες, που θέλουν να αναδείξουν τη δουλειά τους και να μοιραστούν τις γεύσεις τους με νέο κόσμο. Δεν λείπουν τα μουσικά live και φυσικά οι μπιρογνωσίες. Έτσι το taproom όχι μόνο συνεισφέρει στην εξέλιξη της κοινότητας της χειροποίητης μπίρας αλλά δίνει χώρο και σε άλλες δημιουργικές ομάδες να παρουσιάσουν τις δουλειές τους. Ραντεβού στα taprooms λοιπόν!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών