1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 8-10Για το αυγολέμονο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το ολόκληρο λάχανο γεμιστό με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο διαλέγουμε μια βαθιά κατσαρόλα που να χωράει άνετα ολόκληρο το λάχανο.
- Κόβουμε μόνο το σκληρό κοτσάνι που προεξέχει από το λάχανο και αφαιρούμε τα 2-3 εξωτερικά και πιο χοντρά φύλλα.
- Βάζουμε το λάχανο στην κατσαρόλα, το καλύπτουμε με νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά (μετράμε τον χρόνο από τότε που ξεκινά ο βρασμός).
- Ελέγχουμε αν έχει γίνει, βυθίζοντας στην «καρδιά» του ένα λεπτό μαχαίρι.
- Πρέπει να διαπερνά τα φύλλα με ευκολία χωρίς να βρίσκει ιδιαίτερη αντίσταση.
- Αν χρειαστεί, βράζουμε για λίγο ακόμα.
- Το βγάζουμε προσεκτικά με δύο κουτάλες και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, το αλλαντικό και το λουκάνικο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε 50 γρ. από τον κιμά, το κύμινο, το μπούκοβο και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα αδειάζουμε σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο κιμά, το ρύζι, το αυγό, αλατοπίπερο και τον μαϊντανό και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα και να ενσωματωθούν όλες οι γεύσεις και τα αρώματα.
- Ανοίγουμε τα φύλλα του λάχανου χωρίς να τα ξεκολλήσουμε από τον κεντρικό κορμό και τα ανοίγουμε σαν τριαντάφυλλο.
- Ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω, γεμίζουμε με τα χέρια μας ή με ένα κουτάλι ενδιάμεσα των φύλλων του λάχανου.
- Τυλίγουμε το γεμισμένο λάχανο με ένα τουλουπάνι και το δένουμε με έναν σπάγκο μαγειρικής σφιχτά για να κρατήσει το σχήμα του.
- Το βάζουμε στη μεγάλη κατσαρόλα όπου το είχαμε βράσει αρχικά, ρίχνουμε νερό που να το καλύπτει κατά τα 2/3, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο λάδι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, το βγάζουμε προσεκτικά σε ένα σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να βγάλουμε το τουλουπάνι για 1 ώρα, για να διατηρήσει το σχήμα του και να μη διαλυθεί.
- Όσο κρυώνει, ετοιμάζουμε το αυγολέ- μονο: Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι και το λεμόνι μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό ζουμί όπου έβρασε το λάχανο, τόσο ώστε να σχηματιστεί μια ωραία ρευστή σάλτσα.
- Αφαιρούμε σπάγκο και τουλουπάνι από το λάχανο, το κόβουμε σε φέτες και το μοιράζουμε στα πιάτα.
- Περιχύνουμε με όση σάλτσα αυγολέμονο θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.