20' ψήσιμο
Σύνολο: 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για την πεσκανδρίτσα στο φούρνο με ντομάτα και βασιλικό ξεκινάμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ψάρι, για περίπου 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς και να σφίξει.
- Το βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί.
- Στο ίδιο τηγάνι και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλο 1 λεπτό, μέχρι να αναμειχθούν τα αρώματα.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και 200 ml νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν εν μέρει τα υγρά.
- Σκορπίζουμε το βασιλικό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αδειάζουμε τη σάλτσα πάνω στο ψάρι, περιχύνουμε με το κρασί (ή το ούζο) και ψήνουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι και να «δέσει» η σάλτσα.
- Σερβίρουμε το ψάρι ζεστό με την πλούσια σάλτσα του.
- Συνοδεύουμε με: ένα απλό πιλάφι, το οποία περιχύνουμε με τη σάλτσα του ψαριού, και βραστά χόρτα εποχής.
Στο ποτήρι μας: ένα ροζέ κρασί ταιριάζει πολύ, αλλά δεν θα έλεγα «όχι» και σε ένα λευκό Sauvignon.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 87.