30'
προετοιμασία
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μπολάτο γλυκό σε στρώσεις, αρχικά στρώνουμε καλά το μισό άλειμμα πραλίνας στον πάτο ενός μεγάλου μπολ.
- Από πάνω ρίχνουμε τα μισά αμύγδαλα, τα μισά δαμάσκηνα, τα μισά βερίκοκα και τα μισά κάστανα (το άλειμμα λειτουργεί σαν κόλλα).
- Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες.
- Ρίχνουμε τις μισές ροδέλες στο μπολ.
- Ραντίζουμε με το μισό κονιάκ.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά (άλειμμα–αμύγδαλα–φρούτα–κονιάκ).
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί.
- Μεταφέρουμε τη σαντιγί σε μια σακούλα κορνέ και διακοσμούμε την επιφάνεια του γλυκού με ροζέτες.
- Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα ή μέχρι να σερβίρουμε.
- Αν μεσολαβήσουν ώρες, όταν το βγάλουμε, περιμένουμε λίγο να μαλακώσει το άλειμμα πραλίνας.
- Μοιράζουμε, το μπλάτο γλυκό, σε πιατάκια ή ατομικά μπολ, βγάζοντας μερίδες με ένα κουτάλι της σούπας.
Μυστικά
Αντικαθιστούμε, αν θέλουμε, τα αμύγδαλα με φουντούκια ή καρύδια. Επιλέγουμε όποιο ποτό θέλουμε στη θέση του κονιάκ (π.χ. λικέρ αμαρέτο). Για πιο σοκολατένιο αποτέλεσμα, αντί για σαντιγί, απλώνουμε στην επιφάνεια άλλη μία στρώση σοκολατένιου αλείμματος πραλίνας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 5.