ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό μπούτι με πορτοκάλι και πουρέ κυδωνιού από την ΠελοπόννησοΧοιρινό μπούτι με πορτοκάλι και πουρέ κυδωνιού

 

30' προετοιμασία
3 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το χοιρινό και τη σάλτσα του

Για την κρέμα από κυδώνια

Διαδικασία

Χοιρινό

  1. Για το χοιρινό μπούτι με σάλτσα από πετιμέζι, δαμάσκηνα και κάστανα, συνοδεία κρέμας από ψητά κυδώνια, αν έχουμε φυλάξει το κρέας στο ψυγείο, το βγάζουμε για 30-60 λεπτά, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (ιδανικά να μπορεί να μπει στον φούρνο) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, σοτάρουμε το κρέας για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα από όλες τις μεριές. Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι, σείουμε λίγο την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Προσθέτουμε το πετιμέζι, τον χυμό, το μέλι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και το θυμάρι, ανακατεύουμε, ρίχνουμε και τον ζωμό και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση.
  4. Αν η κατσαρόλα μας είναι κατάλληλη για φούρνο, τη σκεπάζουμε με το καπάκι της και φουρνίζουμε. Αν όχι, μεταφέρουμε το κρέας σε γάστρα ή σε βαθύ πυρίμαχο ταψί και σκεπάζουμε με το καπάκι ή με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 2 ώρες.
  5. Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, το ξεσκεπάζουμε προσεκτικά, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα κάστανα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-35 λεπτά, με ξεσκέπαστο σκεύος, περιβρέχοντας κάθε 10 λεπτά το κρέας με τα υγρά του σκεύους.

Κρέμα κυδωνιών

  1. Για την κρέμα κυδωνιών, ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια και φυλάσσουμε τις φλούδες σε ένα μπολ. Κόβουμε τα κυδώνια σε τέταρτα και από κάθε κομμάτι αφαιρούμε τους χοντρούς πυρήνες με τα κουκούτσια, τους οποίους βάζουμε στο μπολ με τις φλούδες.
  2. Βάζουμε τα φρούτα σε ένα μέτριο ταψί, προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, το αλάτι, λίγο πιπέρι, το κονιάκ, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, το ξίδι, το νερό και τα 80 γρ. βούτυρο, ανακατεύουμε, απλώνουμε τα κυδώνια στο ταψί και το σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  3. Τοποθετούμε το ταψί ένα ράφι πιο χαμηλά από το ταψί με το κρέας και ψήνουμε για 2 ώρες. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά.

Σιρόπι

  1. Όση ώρα ψήνονται κυδώνια και κρέας, ετοιμάζουμε ένα σιρόπι για την κρέμα ως εξής: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φλούδες και τους πυρήνες των κυδωνιών με τα κουκούτσια, προσθέτουμε 3 λίτρα νερό και τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και βράζουμε για 1 1⁄2 ώρα, σε μέτρια φωτιά ή μέχρι το υγρό να συμπυκνωθεί τόσο ώστε να μείνουν 300 ml σκουρόχρωμου σιροπιού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε το σιρόπι.
  2. Μόλις ψηθούν τα κυδώνια, αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη όλο το περιεχόμενο του ταψιού, προσθέτουμε το σιρόπι που ετοιμάσαμε και πολτοποιούμε καλά. Μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε τα 50 γρ. κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και η κρέμα να γίνει βελούδινη.

Σάλτσα

  1. Βγάζουμε το κρέας από τη γάστρα και το μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε από τη γάστρα και τα δαμάσκηνα με τα κάστανα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Περνάμε τη σάλτσα από ψιλό σουρωτήρι, πιέζοντας καλά, και μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και, πριν πάρει βράση, αφαιρούμε με ένα κουτάλι το ορατό λίπος, που το βλέπουμε ως κηλίδες στην επιφάνεια της σάλτσας. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσει και η σάλτσα να γίνει βελούδινη.

Σερβίρισμα

  1. Αφαιρούμε με προσοχή το δίχτυ από το κρέας. Κόβουμε το κρέας σε λεπτές φέτες και τις μοιράζουμε σε πιάτα. Προσθέτουμε δαμάσκηνα και κάστανα και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Προσθέτουμε από 1-2 κουτ. σούπας κρέμα κυδωνιού ανά μερίδα και σερβίρουμε αμέσως το χοιρινό μπούτι με σάλτσα από πετιμέζι, δαμάσκηνα και κάστανα, συνοδεία κρέμας από ψητά κυδώνια.

Μυστικά

  • Για το χοιρινό μπούτι ζητάμε εγκαίρως από τον κρεοπώλη μας να το ξεκοκαλίσει και να το ετοιμάσει για ρολό, δηλαδή να το ανοίξει, να το πλατύνει και να το τυλίξει σε δίχτυ για ρολό.
  • Τόσο το χοιρινό όσο και η κρέμα κυδωνιών ψήνονται στον φούρνο για το ίδιο διάστημα και στην ίδια θερμοκρασία. Διαβάζουμε προσεκτικά τη συνταγή, ώστε να ετοιμάσουμε αυτές τις δύο παρασκευές μαζί και να τις βάλουμε μαζί στον φούρνο: σε μεσαίο ράφι το κρέας, σε ένα χαμηλότερο ράφι τα κυδώνια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Άρθρα και Συνταγές με Κυδώνι

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών