ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜανιτάρια γεμιστά με σπανάκι και κατσικίσιο τυρίΜανιτάρια γεμιστά με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί
10' προετοιμασία
35' ψήσιμο
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για τα μανιτάρια του δάσους με σκόρδο και βούτυρο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε τα μανιτάρια, προσθέτουμε το μέλι και το βαλσαμικό, το ελαιόλαδο, τα σκόρδα και αλατοπιπερώνουμε. Με τα χέρια μας ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε τα μανιτάρια να αρτυθούν καλά.
  2. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, κλείνουμε με ένα αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνουμε τα μανιτάρια για περίπου 25 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα μανιτάρια.
  3. Ξεφουρνίζουμε τα μανιτάρια ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε τα φυλλαράκια του θυμαριού πριν σερβίρουμε.

Μυστικά

Κάθε μανιτάρι έχει άλλη γεύση, έτσι αυτό που έχει σημασία είναι να βρείτε μεγάλη ποικιλία. Δεν συλλέγουμε μόνοι μας, καθότι το κυνήγι άγριων μανιταριών είναι εξαιρετικά δύσκολο «άθλημα» που πρέπει να το αφήνουμε στους γνώστες. Στις πόλεις φτάνουν άγρια μανιτάρια, η ποσότητα και η ποικιλία των οποίων επηρεάζεται σημαντικά από τον καιρό (θερμοκρασία, υγρασία, βροχοπτώσεις). Αυτή την εποχή βρίσκουμε κυρίως βωλίτες ή βασιλομανίταρα (πορτσίνι), αμανίτες καισαρικούς και ίσως μορχέλες. Στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις βρίσκουμε άγρια μανιτάρια σε καλά μανάβικα. Πρέπει να τα παραγγείλουμε εγκαίρως. Αν ο μανάβης μας δεν έχει πρόσβαση σε άγρια, προμηθευόμαστε ποικιλία καλλιεργημένων (αγαρικά, πλευρώτους), με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να ενισχύσουμε τη γεύση χρησιμοποιώντας αποξηραμένα άγρια που βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα. Τα μουλιάζουμε πριν από το μαγείρεμα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών