ΑΓΟΡΑ

Κρουασάν, παγωτό ή κορμός; Το μελομακάρονο όπως δεν το έχουμε ξαναδεί

Παντού τρυπώνει το άτιμο. Το πιο δημοφιλές χριστουγεννιάτικο γλυκό παίρνει ένα σωρό νέες μορφές στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας.

23.12.2022
Κρουασάν, παγωτό ή κορμός; Το μελομακάρονο όπως δεν το έχουμε ξαναδεί

Δεν υπάρχει σπίτι που να μην κερνάει μελομακάρονα αυτές τις μέρες. Δεν γίνονται γιορτές χωρίς αυτά. Όσες φορές να φας αυτές τις μελωμένες μπουκίτσες, άλλοτε πιο τραγανές, άλλοτε πιο ζουμερές, ανάλογα με τη «σχολή» που ακολουθεί ο καθένας, ποτέ δεν τις βαριέσαι. Κλασικά, πασπαλισμένα με χοντροκοπανισμένο καρύδι, βουτηγμένα σε λιωμένη σοκολάτα, πολλές φορές και γεμιστά, σχηματίζουν ολόκληρα βουνά στα ζαχαροπλαστεία. Αλλά τα τελευταία χρόνια τα συναντάμε κι αλλιώς. Αρκετοί ζαχαροπλάστες πατάνε στο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα και μιξάροντας τα υλικά, τη γεύση και τα αρώματά του με διάφορα άλλα γλυκά και αρτοσκευάσματα, μας το παρουσιάζουν σε νέα, υβριδικά μοντέλα. Εμπνέει cookies και κρουασάν, γιορτινά παγωτά, κορμούς, χαλβάδες, cheesecake, μπαμπάδες, γλυκά ρολάκια, ακόμη και ροφήματα. Μελομακάρονο εδώ, μελομακάρονο εκεί.

 

Κορμός στην Poulette

Δύο από τα πιο κλασικά γλυκά των Χριστουγέννων, σε ένα. Η Κατερίνα Λιβά εμπνεύστηκε έναν γιορτινό κορμό με γεύσεις μελομακάρονου και έπειτα τον έκανε πραγματικότητα συνδυάζοντας: μια βελούδινη κρέμα με μπαχαρικά, μια απαλή μους βανίλιας και μια βάση από τραγανό μπισκότο βουτύρου με καρύδι. Δεν είναι μόνο η κομψή, μίνιμαλ εμφάνισή που εντυπωσιάζει. Δροσιστικό και πραγματικά ελαφρύ, καταφέρνει να θυμίζει όντως το αγαπημένο ελληνικό γλυκό των Χριστουγέννων σε μια φίνα, κρεμένια εκδοχή με απολαυστικά τραγανά σημεία. Γ.Π.

Ελληνοσερβικής Φιλίας 64, Αγία Παρασκευή, Τ/ 211-11.14.172

Κρουασάν στο Overoll

Τα υβριδικά αρτοσκευάσματα είναι ειδικότητα του Overoll που μας έχει δώσει κατά καιρούς τη δική του ερμηνεία στο cronut, το -γεμιστό με παγωτό- crone (croissant + cone= crone) ή το κρουασάν-τσιζκέικ (από αυτό δεν έβγαινε κάποιος χαριτωμένος λεκτικός συνδυασμός αλλά ok). Για τα Χριστούγεννα έχουν κάνει το μελομακάρονο κρουασάν. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιώντας ζύμη κρουασάν, έχουν φτιάξει ένα ρολάκι σαν escargot και, αντί της κλασικής γέμισης με κρέμα πατισερί και σταφίδες, έχουν χρησιμοποιήσει ένα μείγμα από βούτυρο, ξύσμα πορτοκαλιού και μπαχαρικά. Όταν το ρολό ψηθεί, το σιροπιάζουν ελαφριά, το αλείφουν με μέλι και έπειτα το πασπαλίζουν με καρύδια. Έτσι όπως είναι τραγανό, θυμίζει αρκετά και μπακλαβά. Croklava; Baklavant; Πφφφ..ούτε αυτό βγαίνει. Γ.Π.

Πραξιτέλους 27, T/ 211-41.98.151

Sweet Nolan: Το μελομακάρονο που έγινε roulade

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sweet Nolan (@sweet_nolan)


Στην ομάδα του ζαχαροπλαστείου του Nolan αρέσουν οι πειραματισμοί. Παίζοντας με την ιδέα του μελομακάρονου έφτιαξαν για τα φετινά Χριστούγεννα ένα απίθανο, κομψό, άκρως εθιστικό ρολάκι, τραγανό απ’ έξω, μαλακό από μέσα. Σ’ αυτή την πρωτότυπη γιορτινή roulade, το «παντεσπάνι» αλείφεται με πραλίνα μελομακάρονου και κρέμα λευκής σοκολάτας. Το τυλίγουν, το κόβουν, το βουτάνε σε βούτυρο κακάο, το περνάνε από θρυμματισμένα κρατσανιστά graham crackers και το παρουσιάζουν «καθιστό» για να φαίνεται το όμορφο σπιράλ του, με μια πινελιά της κρέμας που μπαίνει στο εσωτερικό κι ένα πεκάν, που του πάει πολύ, για… κερασάκι. Α.Σ.

Απόλλωνος 6Β, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.40.698

Epik: ένα χωνάκι μελομακάρονο παρακαλώ

Έχουν μεταμορφώσει διάφορα γλυκά κεράσματα σε παγωτό στο εργαστήριο τους εκεί στη Δορυλαίου –συριανά λουκούμια, ανδριώτικα καλσούνια, αμυγδαλωτά– δεν θα τους ξέφευγε το μελομακάρονο, που πέρυσι εμφανίστηκε για πρώτη φορά και φέτος επέστρεψε ενισχυμένο με σοκολάτα. Είναι φτιαγμένο με κρέμα κανέλα (από γάλα που παίρνουν, όπως και για τα υπόλοιπα παγωτά τους, από τη Μονή Τίμιου Σταυρού στην Κορινθία) και κομματάκι από τα δικά τους μελομακάρονα, με μέλι από το Πήλιο, τα οποία παγώνουν και γίνονται μαλακά κι ελαφρώς μαστιχωτά. Μπορείς να το πάρεις με το κιλό, σε κυπελάκι ή σε χωνάκι. Α.Σ.

Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, Τ/210-64.64.105

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρωματική κρέμα στο ποτήρι με βάση από έτοιμα μελομακάροναΑρωματική κρέμα στο ποτήρι με βάση από έτοιμα μελομακάρονα

Χαλβάς (και cheesecake) στο Wild Souls

Στο Wild Souls φτιάχνουν χαλβά «νέας γενιάς» που ακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις (χωρίς ζάχαρη, χωρίς συντηρητικά, φοινικέλαια κ.λπ.), κρατώντας την ουσία του παραδοσιακού προϊόντος. Πειραματίζονται και με πρωτότυπες συνταγές όπως ο χαλβάς από φουντουκόπαστα αντί για ταχίνι (θυμίζει ελαφρώς μους σοκολάτας και είναι εθιστικός) ή ο χαλβάς με μέλι και μεγάλα κομμάτια κάσιους. Για τις γιορτές κάνουν τον χαλβά μελομακάρονο προσθέτοντας στο ταχίνι και το μέλι: καρύδια, κανέλα, πορτοκάλι και γαρύφαλλο. Όσοι ακολουθούν vegan διατροφή θα βρουν εκεί και cheesecake εμπνευσμένο από το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Δεν έχει ίχνος από ζωικά προϊόντα και οφείλει την πλούσια υφή του στο βούτυρο κάσιους που συνδυάζεται με βρώμη, καρύδια, πεκάν, σιρόπι αγαύης και λάδι καρύδας και τα αρώματα του μελομακάρονου. Γ.Π.

Βουλής 36, Σύνταγμα, T/210- 32.31.438

Οι γιορτινοί μπαμπάδες στο In Love Again

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο μπαμπάς μελομακάρονο του In Love Again

Μπαμπάδες με ρούμι είχε από την πρώτη μέρα – δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το γλυκό αδελφάκι του Βaba au Rum. Η Φάνια Ανδρεάδη, η οποία υπογράφει όλα όσα φιγουράρουν στη βιτρίνα του, έχει παρουσιάσει και κλασικούς και εξωτικούς. Τώρα έφτιαξε και μια ακόμη βερσιόν, η οποία, καλά το υποθέσατε, φλερτάρει με το μελομακάρονο. Οι γιορτινοί μπαμπάδες του In Love Again είναι πλουσιοπάροχα σιροπάτοι, με λίγο «δάγκωμα» όμως, λίγο πιο τραγανό εξωτερικό. Κρατάνε το χαρακτήρα τους και παράλληληλα έχουν αρώματα που παραπέμπουν στο παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα: και στο σιρόπι, που έχει πορτοκάλι, κανέλα, γαρίφαλο και αστεροειδή γλυκάνισο και στην κανελάτη μπαβαρουάζ, που την πασπαλίζουν με τριμμένο πεκάν. Α.Σ.

Κλειτίου 3, Αθήνα, Τ/211-71.09.140

 

Τα μελοcookies του Cookie Spot

Ανάμεσα σε όσα φουρνίζει, ασταμάτητα σχεδόν, αυτές τις μέρες, η Αμάντα Λυμπέρη, που μαζί με τον Δημήτρη Πλουμιστό δημιούργησαν το χαριτωμένο Cookie Spot στη Λεωφόρο Κηφισίας, θα βρείτε και ένα νόστιμο υβρίδιο που το έχουν βαφτίσει «μελοcookie» κι είναι όντως αυτό: ένα cookie με κομματάκια λευκής σοκολάτας, μέλι και καρύδι, η γεύση του οποίου σου φέρνει αυτόματα στο μυαλό μελομακάρονο. Με που το δαγκώνεις αισθάνεσαι το πορτοκάλι, την κανέλα και το γαρίφαλο, που βγαίνει αρκετά. Μπορείτε να περάσετε από το κατάστημα και να πάρετε μερικά, τακτοποιημένα σε όμορφα χάρτινα κουτάκια, στολισμένα χριστουγεννιάτικα, ή να τα παραγγείλετε ηλεκτρονικά από όλες τις γνωστές πλατφόρμες διανομής φαγητού. Δίπλα σε ένα φλιτζάνι τσάι είναι θαύμα. Α.Σ.

Λ. Κηφισίας 129, Αμπελόκηποι, Τ/ 210-69.83.637

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελομακάρονα σε τάρτα με ξηρούς καρπούςΜελομακάρονα σε τάρτα με ξηρούς καρπούς

Kαι σε παγωτό μηχανής, στο Dickie Dee

Το 2018, την πρώτη χρονιά λειτουργίας του Dickie Dee, δοκιμάσαμε για πρώτη φορά το soft παγωτό με τη γεύση του γιορτινού γλυκίσματος, που έφτιαξαν με φρέσκο γάλα και κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι, γαρίφαλο και κανέλα. Έκτοτε, έγινε παράδοση: επιστρέφει κάθε πρώτη του Δεκέμβρη –κάποιοι μάλιστα το ζητάνε από πιο νωρίς– και παραμένει διαθέσιμο μέχρι τις 7 του Γενάρη. Αυτές τις μέρες που όλο και θα βρεθείτε στο κέντρο της Αθήνας για βόλτα ή για ψώνια, περάστε από το ροζ μαγαζάκι που μοιάζει να ξεπήδησε από ταινία του Γουές Άντερσον και πάρτε ένα κυπελάκι ή ένα χωνάκι. Απαλό, αρωματικό, στο χρώμα του μπισκότου, πασπαλισμένο με χοντροκοπανισμένα καρύδια, περιχυμένο λίγο μέλι, είναι ωραίο treat. Ό,τι πτρέπει για αυτά τα «ανοιξιάτικα» Χριστούγεννα. Α.Σ.

Βουλής 23, Σύνταγμα, Τ/210-32.38.277

Ακόμη και σε τσάι, από την Rhoeco

Ένα βοτανικό μείγμα που ενσωματώνει τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις του μελομακάρονου, από την ελληνική εταιρεία Rhoeco, σε σύμπραξη με το εκλεκτικό παντοπωλείο Olicatessen. Στη ζεστή σας κούπα θα μυρίσετε κανέλα, γαρύφαλλο, φασκόμηλο, πορτοκάλι, μήλο, καλέντουλα και λουίζα – όλα προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Γ.Π.

Διαθέσιμο στο rhoeco.com και στο olicatessen.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πιο λαχταριστά μελομακάρονα και πού θα τα αγοράσειςΤα πιο λαχταριστά μελομακάρονα και πού θα τα αγοράσεις

Αρτοποιεία

Ζαχαροπλαστεία

Ντελικατέσεν

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT