ΑΓΟΡΑ

Πρωινό στο χέρι: 10 επιλογές για το ξεκίνημα το σωστό στο κέντρο της Αθήνας

Βουτυρένιες κουρού, πιροσκί, σάντουιτς και άλλες ιδέες για καλό και γρήγορο πρωινό που τρώγεται στο χέρι, στο κέντρο της Αθήνας. Street food ποιοτικό και δυναμωτικό.

26.09.2023
Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα
Πρωινό στο χέρι: 10 επιλογές για το ξεκίνημα το σωστό στο κέντρο της Αθήνας

Smoothie ή γιαουρτάκι; Τυρόπιτα ή πιροσκί; Κρουασάν ή fougasse; Το κέντρο της Αθήνας το πρωί μπορεί να έχει τρέξιμο, αλλά έχει και πολλές, νόστιμες επιλογές με τις οποίες μας χορταίνει και μας αποζημιώνει.

Τα βαζάκια της Kora

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kora Bakery (@korabakery)

Εκτός από το φανταστικό pain au chocolat, τo danish με την κρέμα πατισερί και το χορταστικό σάντουιτς με μορταδέλα, μπουράτα και καβουρδισμένο βούτυρο με φυστίκια Αιγίνης, αγαπημένη επιλογή για πρωινό από την Kora είναι και τα βολικά, γυάλινα βαζάκια με γιαούρτι, ελαφριές σπιτικές μαρμελάδες και χειροποίητη γκρανόλα «croissant crunch» (με κομμάτια καραμελωμένο κρουασάν, βρώμη, σπόρους κολοκύθας, αμύγδαλα, σταφίδες και κανέλα). Αυτή την εποχή βρίσκουμε βαζάκια με γιαούρτι Τρικάλων, μαρμελάδα φρούτων του δάσους και γκρανόλα.

Kora, Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα, T/ 210-36.27.855

Η τυρόπιτα της Δωδώνης

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Με τα χαμόγελα και τις καλές κουβέντες των ευγενέστατων ιδιοκτητών και την χρυσαφένια τυρόπιτα της Δωδώνης μου αρέσει να ξεκινάω συχνά τη μέρα. Αυτή η βουτυράτη κουρού είναι από τις πιο νόστιμες της πόλης.

Δωδώνη, Λυκούργου 9, Ομόνοια, Τ/210-32.42.761

Το γιαούρτι με μέλι της Στάνης

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο παλιό γαλακτοπωλείο της Ομόνοιας φτιάχνουν γιαούρτι με ιστορία από το 1931 – ξινούτσικο, πετσωμένο, με γεύση πραγματική και γάλα που προμηθεύονται από την ορεινή Κορινθία. Ζητήστε το με μέλι ή/και με καρύδια για πρωινό περιωπής.

Η Στάνη, Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, Τ/ 210-52.33.637

Το πιροσκί στην Αχαρνών

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Ζεστό-ζεστό, πάντα φρεσκοτηγανισμένο, με λεπτή χρυσαφένια κρούστα και αφράτο εσωτερικό. Το πιροσκί της κυρίας Μαρίας στην Αχαρνών είναι δικαίως φημισμένο. Προτείνω αυτό με τη γέμιση πατάτας που μοσχοβολάει άνηθο και ένα με πικάντικο, μοσχαρίσιο κιμά για αργότερα.

Ρώσικο Πιροσκί, Αχαρνών 140, Άγ. Παντελεήμονας, Τ/213-00.43.076

Τα σάντουιτς του Μόντακιου

Νωρίς το πρωί θα δεις μπόλικο κόσμο να κάνει ουρά στο σαντουιτσάδικο-ντέλι της στοάς Κοραή. Δεν με πειράζει να περιμένω λίγο παραπάνω για λεπτή φοκάτσια με δεντρολίβανο γεμιστή με τον αγαπημένο μου συνδυασμό: ομελέτα, μορταδέλα και μαλακό τυρί stracchino. Διαλέγοντας ανάμεσα στα ελληνικής, ιταλικής και γαλλικής προέλευσης τυριά και αλλαντικά μπορείς να κάνεις τους δικούς σου συνδυασμούς ή να δοκιμάσεις έναν από τους προτεινόμενους όπως το Provence, με coppa, μπρι, ψητές μελιτζάνες και ντοματίνια.

Μόντακιου, Σταδίου 30 (εντός Στοάς Κοραή), Τ/210-33.16.500

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚανελέ, pastel ή κουίν αμάν; Μίνι οδηγός για όσα ξεφουρνίζονται στην πόληΚανελέ, pastel ή κουίν αμάν; Μίνι οδηγός για όσα ξεφουρνίζονται στην πόλη

Τα smoothies του Wild Souls

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wild Souls (@wildsoulsgr)

Πολλοί φτιάχνουν smoothies, λίγοι τα κάνουν πραγματικά ωραία. Στο Wild Souls, εκτός από φρέσκα φρούτα, χρησιμοποιούν για τα smoothies τους δικής τους παραγωγής γάλατα και βούτυρα καρπών, πράγμα που τα κάνει έξτρα πλούσια και γευστικά (μία από τις τελευταίες τους δημιουργίες, για παράδειγμα, είναι το βούτυρο κάσιους με βανίλια Μαδαγασκάρης). Εναλλακτικά πάρτε φρέσκα αμύγδαλα ή όποιον άλλο ξηρό καρπό σας αρέσει από το Wild Souls και συνοδέψτε τα με βιολογικές μπανάνες Κρήτης από το κοντινό μπακάλικο 4 Seasons (Νίκης 30).

Wild Souls, Βουλής 36, Σύνταγμα, T/210- 32.31.438

Το κρουασάν-καλτσούνι του Fika

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fika.Athens (@fika.athens)

Τα αλμυρά και γλυκά κρουασάν του Fika έχουν καλοφτιαγμένη ζύμη και γεμίσεις από ποιοτικά υλικά. Μέχρι πρόσφατα είχα αδυναμία στο danish με κόκκινα φρούτα, λευκή σοκολάτα και σπιτική κρέμα αμυγδάλου και στο croque-madame σε φύλλο κρουασάν με μπεσαμέλ, ζαμπόν, αυγό και παρμεζάνα. Πρόσφατα ήρθε να προστεθεί και το κρουασάν-καλτσούνι, με μυζήθρα, αποξηραμένο σύκο και μέλι.

Fika, Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, Τ/ 210-92.26.010

Το πολίτικο νερομπούρεκο στο Baklavas

Η πηγή του λεπτεπίλεπτου, βουτυράτου μπακλαβά στο Σύνταγμα έχει και ένα «κρυφό» χαρτί. Όποιος κοιτάξει πιο προσεκτικά θα δει ότι στις βιτρίνες έχουν καθημερινά και πολίτικο νερομπούρεκο, μια ιδιαίτερη τυρόπιτα με χειροποίητα φύλλα που βράζονται σαν λαζάνια πριν ψηθούν μαζί με κομμάτια φέτας.

Baklavas, Νίκης 10, Σύνταγμα, Τ/210-32.13.959

Η fougasse από το Τρομερό Παιδί

Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

Με τις σφολιάτες του Τρομερού Παιδιού κλαίω. Η τυρόπιτα-μισοφέγγαρο, με ζύμη δουλεμένη με αγελαδινό βούτυρο και γέμιση από φέτα και ανθότυρο είναι must. Το ίδιο και η παριζιάνικη μπαγκέτα με βούτυρο-ζαμπόν. Αλλά και η εντυπωσιακή fougasse δεν χάνεται. Το περίτεχνο ψωμί σε σχήμα φύλλου ψήνεται μαζί με πράσινες ελιές και ελιές Καλαμών και είναι πεντανόστιμο. Είναι επίσης μεγάλο, οπότε θα σας μείνει και για τσιμπολόγημα το μεσημέρι.

Τρομερό Παιδί, Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537

Η σπανακόπιτα από το Black Salami

Ναι, ξέρω. Τα σάντουιτς. Προς τα εκεί στρέφομαι και εγώ τις περισσότερες φορές που περνάω από το Black Salami. Στον καλό φούρνο των Εξαρχείων όμως φτιάχνουν και μια πολύ ιδιαίτερη σπανακόπιτα-σάντουιτς που είναι ό,τι πρέπει για πρωινό, ειδικά αν θες να ξεκινήσεις τη μέρα με κάτι πιο θρεπτικό. Μέσα σε ένα λεπτό, μαλακό ψωμί αργής ωρίμανσης βάζουν ένα καταπράσινο και μυρωδάτο μιξ από σπανάκι, σέσκουλα, ραδίκια, πράσα, καυκαλήθρες και μυρώνια μαζί με καλά υπολογισμένη δόση από φέτα, γαλομυζήθρα και μανούρι.

The Black Salami, Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια, T/ 211-41.87.956

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα παρφέ των Αθηνών: 6 ζαχαροπλαστεία που τα κάνουν τέλειαΤα παρφέ των Αθηνών: 6 ζαχαροπλαστεία που τα κάνουν τέλεια

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Αρτοποιεία

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών