Τηγανητά καλαμαράκια, μελωμένα χταπόδια, γαριδομακαρονάδες, καβούρια στα κάρβουνα, μυδοπίλαφα, αχνιστά σαλάχια και φρέσκα όστρακα − με τέτοια φαγητά μπορούμε να νηστεύουμε κάθε μέρα. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας βγαίνουμε στην Αθήνα και απολαμβάνουμε μαζί με την παρέα θαλασσινές λιχουδιές σε αγαπημένα μας ουζερί και ψαροταβέρνες.
Στο Αθηναϊκόν για αύρα παλιάς Αθήνας
![]() |
![]() |

Με το που μπεις στο Αθηναϊκον σε παίρνει αύρα παλιάς Αθήνας. Η ατμόσφαιρα (και εκείνη η τέλεια, σπιτική λακέρδα δικής τους παραγωγής) σου ανοίγουν την όρεξη για κουβέντες και μεζέδες. Καλλιτεχνικό στέκι με ιστορία από το 1932, βρίσκεται δύο βήματα από την πλατεία της Ομόνοιας. Τι τρώμε εκει; Ωραία ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά, σαλάχι (αχνιστό ή τηγανητό) και -οπωσδήποτε- την old school σπεσιαλιτέ τους: κροκέτες, η καθεμιά τους με μια γαρίδα και μια καραβίδα σε εναγκαλισμό, συνοδεία «σως πικάντ». Φημίζονται και για την ψαρόσουπά τους με κομμάτια σφυρίδας και ζωμό θαλασσινών). Το σέρβις είναι παλιάς κοπής, ευγενικό και αποτελεσματικό. Γ.Π.
Θεμιστοκλέους 2, Ομόνοια, Τ/210-38.38.485
Η Ψαροκαστέλλα είναι οικογενειακή υπόθεση

Μια οικογένεια τρέχει μόνη της το μικρό ψαρομάγαζο που κρύβεται στις ανηφόρες της Καστέλλας. Γύρω του υπάρχουν μόνο κατοικίες. Σαν να βρέθηκες ξαφνικά σε χωριό. Ζήτημα είναι αν θα περάσει αυτοκίνητο όσο κάθεσαι στα τραπεζάκια έξω. Η (Χιώτισσα) Μαρία μαγειρεύει, ο σύζυγός της Κώστας αναζητά κάθε μέρα την καλή πρώτη ύλη ενώ τα δυο τους παιδιά, ο Νέστορας και ο Κωνσταντίνος, σερβίρουν και φροντίζουν για τα υπόλοιπα. Σ’ αυτό το κρυμμένο διαμαντάκι, όσοι αγαπούν τα θαλασσινά θα χορτάσουμε με φρέσκα, σωστά ψημένα ψάρια, μελωμένο χταπόδι που μαγειρεύεται με ημίγλυκο κρασί, ζακετάκια (ξαδέλφια της γλώσσας) και πολύ νόστιμες γαρίδες που σερβίρονται σε μια αραιή, ελαφρώς ξινή σάλτσα με αρώματα μοσχοσίταρου. Ετοιμαστείτε για βούτες. Γ.Π.
Σκρα 19, Πειραιάς, Τ/210-42.22.237
Dopios: Τα σαρακοστιανά του Χριστόφορου Πέσκια
Το μοντέρνο μεζεδοπωλείο δίπλα στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων δεν είναι σαν τα άλλα. Ο ευρηματικός Χριστόφορος Πέσκιας, που επιμελείται το μενού, δίνει αλλιώτικη, φρέσκια ερμηνεία στην έννοια «μεζές». Τα σαρακοστιανά, που έχουν χωριστό μενού εδώ (ξεκινάει να σερβίρεται την Καθαρά Δευτέρα) έχουν κι αυτά αυτό το έξτρα «κάτι». Πάρτε την ωραία ταραμοσαλάτα του Dopios με τα τσιπς γαρίδας, το χούμους που φτιάχνεται με ρεβύθια του Σαλαμουσά, τη σαλάτα με σπανάκι, παντζάρι και ντέσινγκ από καρύδι, τα γαριδάκια «ποπ κορν» –είναι τέλειο θαλασσινό σνακ–, το καλαμάρι γεμιστό με σπανακόρυζο και… faux αυγολέμονο, το κριθαρότο θαλασσινών, και, εννοείται, τις τριπλοτηγανισμένες τηγανητές πατάτες. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν λείπουν από σχεδόν κανένα τραπέζι. Στο φινάλε θα προτείνουν σεμιφρέντο μακεδονικού χαλβά με μέλι από χουρμάδες. Α.Σ.
Σκουλενίου 1, Πλατεία Αγίων θεοδώρων, Κέντρο, Τ/210-33.10.049
Η Λέσβος στα Εξάρχεια

|
|
Σημείο συνάντησης της λεσβιακής διασποράς στην Αθήνα από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 η Λέσβος της Εμμανουήλ Μπενάκη είναι πλέον αγαπημένο στέκι για όσους θέλουν να πιουν το ούζο τους συνοδεία νησιώτικων γεύσεων. Στα ράφια του μαγαζιού φιλοξενούν γύρω στις δεκαπέντε ετικέτες ούζων από το νησί. Τα απολαμβάνουμε με απλούς μεζέδες όπως πατατοκεφτέδες, τηγανητές ξιδάτες σουπιές, φασόλια πιάζ, χρυσοτηγανισμένα κολοκυθάκια και ωραία μαρινάτα. Για την Καθαρά Δευτέρα θα κάνουν και μερικά έξτρα μαγειρέματα όπως γίγαντες και σουπιές με σπανάκι. Γ.Π.
Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, Τ/210-38.14.525
Ατλαντικός: Το «κρυφό» μεζεδοπωλείο


Δύσκολα θα προσέξεις τον Ατλαντικό έτσι όπως είναι κρυμμένος στο στενάκι στου Ψυρρή. Ο καφενές-μεζεδοπωλείο με τις χαρακτηριστικές κίτρινες καρέκλες θερινού σινεμά σερβίρει απλά, οικονομικά όπως ρεβυθάδα φούρνου, γαριδομακαρονάδα, και «ψαροσάντουιτς» με λαβράκι ή καλαμάρι σε κομμένη φραντζόλα. Από το τηγάνι βγαίνουν καλαμαράκια, γαρίδες και πατάτες κομμένες στο χέρι. Δεν δέχονται κρατήσεις οπότε φροντίστε να πάτε νωρίς. Γ.Π.
Αυλητών 7, Ψυρρή, Τ/213-03.30.850
Στον Ζαρκαδούλα για καβουράκια




Όλα μπλε ρουά και λευκά σαν σε νησί. Στα τραπέζια του πεζοδρομίου η πέργκολα με τα αναρριχώμενα ρίχνει δροσερή κουρτίνα σκιάς. Μέσα, μέχρι να φτάσουν τα πρώτα, θα χαζέψεις με τις παλιές φωτογραφίες και την πάστρα. Το best seller είναι αυτό που λέει ο όνομα: ψητά στα κάρβουνα καβουράκια που έρχονται σερβιρισμένα σε μεταλλικούς δίσκους μέσα στα λεμονάτα ζουμιά τους. Τα φέρνουν μισοκαθαρισμένα για να μην κάνεις πολύ κόπο μέχρι να φτάσεις στο αφράτο ψαχνό. Ωραίος και ο γαύρος στη σκορδάτη, κόκκινη μαρινάδα του, όπως και τα ψαράκια που βγαίνουν από το έμπειρο τηγάνι. Γ.Π.
Βιθυνίας 32, Νίκαια, Τ/210-42.52.770
Λέσβιον: Ο καφενές-προορισμός του Γαλατσίου


Το συνοικιακό ουζερί στο Γαλάτσι ξεκίνησε να λειτουργεί το 1965 ως καφενείο. Σήμερα, μαζεύει κόσμο απ’ όλες τις γειτονιές της Αθήνας, για ουζοποσία και κλασικούς λεσβιακούς μεζέδες. Θα ευχαριστηθείτε σουπιές ψητές με το μελάνι τους, χταπόδι, γαύρο μαρινάτο, λακέρδα και παστή σαρδέλα που φτιάχνουν οι ίδιοι. Τα τηγανητά είναι αφρός, οι ψήστες έμπειροι και, γενικά, η επιλογή εύκολη και δύσκολη μαζί, καθώς το φαί τους δεν απογοητεύει σχεδόν ποτέ και δεν θα ξέρετε τι να διαλέξετε. Α.Σ.
Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, Τ/210.29.23.689
Τραβόλτα: Συνταγή για ψαρο-καλοφαγάδες
Δεν παίζει να είσαι λάτρης όσων βγάζει η θάλασσα και το Τραβόλτα να μην το έχεις στο ραντάρ σου. Για χάρη του έχει χυθεί μελάνι πολύ. Εκείνο, πάλι, το μελάνι το βάζει στις ταλιατέλες του και σ’ ένα διαφορετικό κοντοσούβλι που μυρίζει θάλασσα. Μαζί με την εξαιρετική ταραμοσαλάτα, τα όστρακα, τα διάφορα θαλασσινά στο τηγάνι και στα κάρβουνα, κι όλα τα πιάτα που περνάνε από θαλασσινό φίλτρο γνωστές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας –από το σπετσοφάι με λουκάνικο σουπιάς, στον τραχανά θαλασσινών– εξασφαλίζουν καθαροδευτεριάτικο τραπέζι περιωπής. Ο Σπύρος κι ο Βαγγέλης Λιάκος μαζί με τον Ανέστη Λαζάι όλο και βγάζουν από το μανίκι τους κάποιον καινούργιο θαλασσινό άσο. Και βάζουν στο πλάι του αποστάγματα από πολλές περιοχές της Ελλάδας, μια πολύ καλή επιλογή κρασιών και μια μπίρα φτιαγμένη ειδικά για να συνοδεύει το φαγητό τους, που έχει ανάμεσα στα συστατικά της και νερό αχινού. Συνταγή για ψαρο-καλοφαγάδες, καλοδουλεμένη σε όλα της. Α.Σ.
Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, Τ/210-57.19.222
Μαρίδα: Αφορμή για εκδρομή
|
|
Η Μαρίδα είναι καλή αφορμή για παραλιακή εξόρμηση. Ξεκίνησε από το ‘30, ως στέκι κυνηγών -ένας καφενές με κανένα τηγανητό αυγό για μεζέ- και με τα χρόνια έγινε ένα αξιοπρεπέστατο οικογενειακό ψαροεστιατόριο με μπαλκονάκι που βλέπει θάλασσα. Πατάτες τηγανητές σαν σπιτίσιες, φρέσκο, άψογα τηγανισμένο καλαμαράκι όλο γλύκα, μαρίδα τηγανητή είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που ξεχωρίζουμε. Δοκιμάστε και τα μαραθοπιτάκια που φτιάχνουν οι ίδιοι από την αρχή, όπως και τα μυζηθροπιτάκια. Γ.Π.
Παραλιακή οδός Αθηνών-Σουνίου, Λεγραινά, Τ/22920-51.221
Στο Ουζερί του Λάκη για (αμέτρητα) ούζα και μεζέ
|
|
Βάλτε ένα ούζο – τα αγαπάει ο Γιώργος Λάμπρου (ο Λάκης, σε περίπτωση που αναρωτιέστε, ήταν ο πατέρας του), και τα μαζεύει με μεράκι. Μαζί με τα τσίπουρα, σε τούτο το μαγαζί που έχει «φωλιάσει» από το 1984 τώρα σε έναν πεζόδρομο στο πλάι της πλατείας Βικτωρίας, είναι καμιά 180αριά. Το παρεϊστικο ουζερί, που είναι σπαρμένο με ναυτικά στοιχεία και μεμοραμπίλια, έχει φίλους καλούς, που παροτρύνουν κι άλλους να έρθουν μέχρι εδώ να πιάσουν ένα από τα τραπέζια του μεσημέρι ή βράδυ. Και μέσα κάθονται και έξω, καμιά φορά και τώρα τον χειμώνα, διαλέγουν κάποια από τα φρεσκότατα ψάρια της βιτρίνας και δοκιμάζουν τα θαλασσομαγειρέματα της Άννας Πασσά, που κάθε μέρα σχεδόν σου επιφυλάσσει κάτι άλλο. Για την Καθαρά Δευτέρα θα φτιάξει σουπιές με σπανάκι, γίγαντες φούρνου με καλαμάρι, ρεβυθάδα με γαρίδες, σουπιές με αγκινάρες και κουρκουμά, χταπόδι στιφάδο ή στα κάρβουνα, γαρίδες ψητές στο τηγάνι κι όχι μόνο. Α.Σ.
Ελπίδος 16, Βικτώρια, Τ/210-82.13.776
Ε/Γ Ταξιδεύοντας: θαλασσινό σενάριο με δύο όψεις
Στη φιλόξενη ψαροταβέρνα με τις ζωγραφιστές σε μοντέρνο στιλ ψαρόβαρκες και τους ψαράδες στους τοίχους, αλλά και στο βόρειο αδερφάκι του στη Νέα Ερυθραία, που έχει πιο εστιατορικό στιλ, έχουν στο ρεπερτόριό τους πολλούς μεζέδες. Εδώ η Καθαρά Δευτέρα έχει μους λευκού ταραμά με τρίμμα αυγοτάραχου, κυδώνια, γυαλιστερές και στρόμπια, χταπόδι βραστό ή ψητό, σουπιές στο τηγάνι που μόλις βγουν, τις λούζουν με λαδολέμονο και φρέσκο κρεμμυδάκι, γαρίδες και καραβίδες– η τηγανητή καραβιδόψιχα είναι πολύ δημοφιλής. Ο Ιορδάνης Ηλιάδης που επιμελείται το μενού προτείνει και κάποια μαγειρευτά, όπως σουτζουκάκια σουπιάς κοκκινιστά αλλά και κουσκουσάκι (το ζυμαρικό) με σουπιές και το μελάνι τους. Στα συν η ωραία συλλογή από αποστάγματα, που ιδίως στο Κερατσίνι έχουν την τιμητική τους. Πάνω από 80 ετικέτες έχουν εκεί. Στη Νέα Ερυθραία, από την άλλη, δίνουν περισσότερη έμφαση στο κρασί. Α.Σ.
Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, T/210-43.24.368 και Ευαγγελίστριας 36, Νέα Ερυθραία, T/210-62.01.572
Στο Καπηλειό του Ζάχου για οικονομική ψαροφαγία


Στο μαγαζί του Χρήστου Ζάχου, οικογένειες, παρέες φιλάθλων (είναι στέκι Ολυμπιακών) τρωγοπίνουν με φόντο τα κρασοβάρελα –είναι λίγο σαν να ταξίδεψες πίσω με χρονομηχανή– ενώ αραδιάζει και λίγα τραπέζια έξω, δίπλα στις πρασινάδες για όσους θέλουν να ρουφάνε λίγη λιακάδα και τον χειμώνα. Εδώ η λογική είναι «φθηνά και καλά». Στην κουζίνα φτιάχνουν από μπιφτέκια και πρασοτηγανιές μέχρι ψάρια στο τηγάνι και στη σχάρα, αλλά, μια που η Καθαρά Δευτέρα έχει το εδεσματολόγιο της, την τιμητική τους θα έχουν οι γαρίδες, ψητές και σαγανάκι, το καλαμάρι και το θράψαλο, το μυδοπίλαφο και το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι. Με κρασί χύμα, ούζα και τσίπουρο στο ποτήρι. Α.Σ.
Κομοτηνής 37, Καμίνια, Τ/ 210-48.13.325
Ο καλός ο Καπετάνιος στη γαρίδα φαίνεται


![]() ![]() |
![]() ![]() |
Θα το βρεις σε έναν στενό δρόμο κοντά στη Θηβών, που βγάζει στις γραμμές του τρένου – ο σταθμός της Λεύκας είναι κοντά- σαράντα χρόνια τώρα. Ο Καπετάνιος είναι ψαροταβέρνα κλασική, απροσποίητη, λίγο παλιομοδίτικη, με σχοινιά και δίχτυα να κρέμονται απ’ το ταβάνι, άγκυρες, κοχύλια, και σωσίβια σπαρμένα στους τοίχους- όλα τα κομφόρ- και τίμια. Λίγο αφού καθίσεις στο τραπέζι θα ξανασηκωθείς για να πας για επιθεώρηση στον πάγκο μπροστά στην κουζίνα για να δεις την ψαριά και τα θαλασσινά της ημέρας τακτοποιημένα στις προθήκες. Διαλέγεις, τα ζυγίζουν, επιστρέφεις στη θέση σου για να παραγγείλεις τα ορεκτικά και τις σαλάτες. Οι ζουμερές και μυρωδάτες ψητές γαρίδες είναι από τα πιο ωραία τους. Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα της ημέρας έχει σουπιές με μυρωδικά, μυδοπίλαφο, χταπόδι ξιδάτο, ζωχούς παντζάρια, ούζα, τσίπουρα και χύμα κρασί. Α.Σ.
Τενέδου 4, Πειραιάς, Τ/210-42.06.539
Θέα Θάλασσα: Νοστιμιές και γαλάζιο


Αν αποφασίσετε να σουλατσάρετε στην Πειραϊκή για να ξελασκάρετε και να γεμίσει το μάτι θάλασσα, πιάστε μετά ένα τραπέζι. Η ψαροταβέρνα, που γνωρίσαμε στο Μικρολίμανο και την ξαναβρήκαμε σε ένα άλλο κομμάτι της ακτογραμμής, στο νέο της πόστο είναι στημένη σαν μικρή «γειτονιά». Καθισμένοι στη σκεπασμένη βεράντα, στο κομμάτι μέσα, απέναντι από την είσοδο, με τον ζωγραφιστό ναύτη στο «έμπα», στο ενδιάμεσο «σοκάκι» ή στη σάλα παραμέσα, την Καθαρά Δευτέρα θα βάλετε στη μέση: φάβα Σχοινούσας -στο νησί τη λένε κατσούνι- με κρεμμύδι και κάπαρη, ταραμοσαλάτα με τραγανά πιτάκια, κυδώνια, μύδια αχνιστά με νόστιμο κρασάτο ζουμάκι με σέλινο, κρεμμύδι και σκόρδο, το σεβίτσε γαρίδας που φτιάχνουν με τζίντζερ, εσπεριδοειδή, πιπεριά και κόλιανδρο, που παραδοσιακό δεν το λες, αλλά τηρεί τις «προδιαγραφές» της ημέρας, χταπόδι σχάρας, καλαμάρι ψητό ή τηγανητό… Ούζα, τσίπουρα και επιλογές σε εμφιαλωμένο κρασί συμπληρώνουν μια εικόνα προσεγμένη- είναι από τα πιο ωραίες προτάσεις της περιοχής. Α.Σ.
Ακτή Θεμιστοκλέους 344, Πειραιάς, Τ/210-41.32.070
Ο Θαλασσινός: κλασική αξία στις Τζιτζιφιές
Περιποιημένη, ευγενική και περιποιητική, η οικογενειακή ψαροταβέρνα έχει κλείσει τριάντα χρόνια και βάλε στην άλλοτε γειτονιά του Ιππόδρομου και νυν του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κι αρκετές από τις σπεσιαλιτέ της στέκονται σε διάφορα στιγμιότυπα της πορείας της. Στην κουζίνα φτιάχνουν ταραμοσαλάτα, που έχει στο πλάι της λίγο γουασάμπι, μια πλούσια χορτόπιτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι και τα σκορδοπιτάκια με γαρίδα. Κάνουν όμως και τηγανητά μύδια με καρυδοσκορδαλιά, σουπιές στιφάδο και σουπιές με σπανάκι και μάραθο, όπως και γίγαντες στον φούρνο με καλαμάρι. Αυτόν τον καιρό επανέρχεται πάντα κι η γάμπαρη στον ταβά, μια συνταγή της Εύης Βουτσινά με την οποία συνεργάστηκαν κάποτε – στρώνεται στο ταψί με πατάτα, σκόρδο, λάδι λεμόνι και μαϊντανό. Α.Σ.
Λυσικράτους 32, Καλλιθέα, Τ/210-94.04.518
Μαύρο Πρόβατο σε ρυθμό σαρακοστιανό

Μια που το πρώτο Μαύρο πρόβατο, που έχει κλείσει πια 20 χρόνια -περνάνε τα άτιμα- στο Παγκράτι ανακαινίζεται, τη σημαία της Καθαράς Δευτέρας φέτος την κρατάει το αδερφάκι του στα Μελίσσια. Το μοντέρνο, φιλικό μεζεδοπωλείο με τις γνώριμες, πια, γεύσεις, έχει ολόκληρη στρατιά από πιάτα για να τιμήσετε το έθιμο: μους ταραμά με λαγάνα, μελιτζανοσαλάτα καπνιστή και φάβα και σιφνέικη ρεβυθάδα, αλλά και χταπόδι ξιδάτο ή μαγειρευτό με κοφτό μακαρονάκι, θράψαλο ψητό και τηγανητά καλαμαράκια, γαρίδες ψητές με λαδολέμονο ή εκείνο το χαρακτηριστικό του γιουβέτσι θαλασσινών. Α.Σ.
Σωκράτους και Ζαΐμη 2, Μελίσσια Τ/210-81.02.466
Ο Γιώργης του Βυθού, ψαράδικο και ψαροταβέρνα μαζί
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Ένα ψαράδικο που σου ψήνει το ψάρι και το απολαμβάνεις είτε στο σπίτι σου είτε εκεί, μιας και λειτουργεί και ως ψαροταβέρνα. Όσοι μένουν κοντά, από Πεύκη μέχρι Κάτω Κηφισιά, το ξέρουν καλά. Άλλωστε είναι τόσο προσιτός ο χώρος αλλά και οι άνθρωποι, που σου δημιουργεί μια οικεία αίσθηση και θες να ξαναπάς. Γι’ αυτό πολλοί είναι οι πελάτες που γνωρίζονται και μεταξύ τους. Το μαγαζί έχει ανοίξει από το 2012 στη Λυκόβρυση, προϋπήρχε στη Νέα Ερυθραία, και φέρνει ψάρια και θαλασσινά από τη Σκύρο. Ειδικά για την Καθαρά Δευτέρα η κουζίνα του θα βγάλει κριθαρότο με γαρίδες, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, σουπιές με σπανάκι, μύδια αχνιστά, ταραμοσαλάτα, φάβα, κολοκυθοκεφτέδες, καλαμαράκια και γαρίδες τηγανητές και ψητές, ενώ για γλυκό θα προσφέρει χαλβά σιμιγδαλένιο. Ανοιχτά καθημερινά 12.00 με 00.00. Ν.Λ.
Σοφοκλή Βενιζέλου 92, Λυκόβρυση, Τ/210-28.48.050