ΕΞΟΔΟΣ

Τέσσερις νόστιμες ταβέρνες στη Βόρεια Εύβοια

Τέσσερις ταβέρνες συναγωνίζονται σε νόστιμα, σπιτικά πιάτα, φρέσκα υλικά και πηγαία φιλοξενία.

01.03.2022
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Τέσσερις νόστιμες ταβέρνες στη Βόρεια Εύβοια

Αφορμή για τη γνωριμία μας με τέσσερις από τις καλύτερες –κατά τη γνώμη μας– ταβέρνες στη Βόρεια Εύβοια στάθηκε το οδοιπορικό μας στις περιοχές του νησιού που έπληξαν οι πρωτοφανείς πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021. Από τα Γιάλτρα έως την Ιστιαία και τις Ροβιές και τον Ταφραλής, καθεμία από τις ταβέρνες είχε να μας παρουσιάσει τις πιο εμβληματικές συνταγές του τόπου, αλλά και τα πιάτα της έμπνευσης από τον πλούτο των τοπικών προϊόντων.

«Paralia Pine & Sea» – Ροβιές

Παραδοσιακό τυροπιτάρι ευβοιώτικο όπως το ετοιμάζουν στην ταβέρνα «Paralia Pine & Sea» στις Ροβιές. Τηγανητό, τραγανό, έντεχνο και πεντανόστιμο. Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Κοτόπουλο με ελιές και ελιόψωμο, από τα πιο νόστιμα πιάτα στο εστιατόριο «Paralia Pine & Sea», στις Ροβιές. Οι φημισμένες ελιές των Ροβιών δεν λείπουν από το βορειοευβοιώτικο τραπέζι. Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Η Μαρία Καραμουτζά και η μητέρα της, Χριστίνα, καλοδέχονται τους θαμώνες τους από το πρωί για ελληνικό καφέ στο μπρίκι, μέχρι το βράδυ για ψητά και μαγειρευτά, στην ταβέρνα τους πάνω στην αμμουδιά της παραλίας των Ροβιών. Η Μαρία φτιάχνει φημισμένα μπιφτέκια με μυστική οικογενειακή συνταγή που κάνουν θραύση και που για χάρη τους έρχονται πελάτες ακόμη και από την Αθήνα. Μαζί, τα μαγειρευτά της, από γιουβέτσι και κοκκινιστό μέχρι μαγειρευτό κοτόπουλο φάρμας Αγγελάκη με πράσινες ελιές Ροβιών. Η μαμά Χριστίνα ετοιμάζει το διάσημο ευβοιώτικο τυροπιτάρι με λεπτότατα φύλλα και πλούσια γέμιση και το τηγανίζει αποκλειστικά σε ντόπιο ελαιόλαδο. Τεράστια μερίδα, που εξαφανίζεται στη στιγμή. Με τα ίδια φύλλα της φτιάχνει επίσης ανοιχτή τυρόπιτα και σπανακοτυρόπιτα.

Παραλία Ροβιές, T/22270-71115. Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή: 16.00-00.00, Σάββατο: 09.00-00.00, Κυριακή: 09.00-18.00 και Καθαρά Δευτέρα: 09:00 – 18:00

 

«Αριστέα» – Γιάλτρα

Τηγανοκούλουρα, μια τηγανητή ψωμένια λιχουδιά που παλιότερα ήταν το αγαπημένο σνακ των παιδιών. Γεμίζονται με κατσικίσιο τυρί ή μένουν σκέτα και σερβίρονται με πετιμέζι. Ετσι τα ετοιμάζει η Καίτη Μανωλοπούλου, στην ταβέρνα «Αριστέα», στα Γιάλτρα. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Προετοιμασία για τον γαύρο με κρεμμυδόφυλλα. Πρώτα μαγειρεύονται για ώρα τα φρέσκα κρεμμυδάκια και μόλις μελώσουν στρώνεται πάνω τους φρέσκος, τροφαντός γαύρος. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Στην ταβέρνα «Αριστέα» στα Γιάλτρα θα ρωτήσετε για τα πιάτα με την ψαριά ημέρας, από γαύρο και πελαγίσιες τσιπούρες, μέχρι γλώσσες και φαγκρί, ανάλογα την εποχή. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Η μαμά Αριστέα και η κόρη της Καίτη ψήνουν ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά από τον ψαρότοπο των Γιάλτρων σε μια ταβέρνα κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Η καραβιδομακαρονάδα φτιάχνεται μόνο με ντόπιες, φρέσκες καραβίδες, ο γαύρος μαγειρεύεται ξιδάτος και τα μύδια γίνονται λευκό σαγανάκι με φέτα. Θα φάτε πλούσια κακαβιά, θα ζητήσετε τα πιάτα με την ψαριά της ημέρας, από πελαγίσια τσιπούρα, γλώσσες, φαγκρί ή κουτσομούρες, και θα τα συνοδεύσετε με χειροποίητο τυροπιτάρι και ευβοιώτικο τηγανόψωμο. Αν επιμένετε κρεοφαγικά, μη χάσετε τα κοκκινιστά κρεατικά-αφρός αλλά και τα ψητά της ώρας.

Λουτρά Γιάλτρων, Τ/22260-32097, 6986-325616. Από 4 Μαρτίου ανοιχτά καθημερινά, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

 

«Νυχτέρι» – Ιστιαία

Χταποδάκι ξιδάτο με μελιτζανοσαλάτα, κόκκινη πιπεριά και κάπαρη. Μεζές πολίτικος και έξτρα μερακλίδικος, στο «Νυχτέρι», στην Ιστιαία.

Το καλοκαιρινό Αίθριο, εστιατόριο-ταβέρνα στα Ελληνικά, με ιστορία από το 1964 (τότε λεγόταν Πανόραμα), με θέα το νησάκι του Άη Νικόλα και στο βάθος τη Σκιάθο και τη Σκόπελο, μεταφέρεται κάθε χειμώνα στην Ιστιαία και μετονομάζεται σε Νυχτέρι. Ο Γιάννης Μαυρούτσικος και η Ολλανδέζα γυναίκα του Αστρίντ εμπνέονται από την ντόπια και ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, που την παντρεύουν με τους πολίτικους και μικρασιάτικους μεζέδες, παρακαταθήκη των προσφύγων που έφτασαν στη Βόρεια Εύβοια τη δεκαετία του 1920. Ξεκινήστε με το πολίτικο χταποδάκι ξιδάτο, που σερβίρεται με σπιτική μελιτζανοσαλάτα, κάππαρη και πιπεριές Φλωρίνης, ή με την τηγανητή μελιτζάνα φέτες με γιαούρτι και ντομάτα, και συνεχίστε με μανιάτικη μακαρονάδα τσουχτή με τυρί και μελάτο κρόκο αυγού ή με τις πένες με φρέσκες γαρίδες. Από κρεατικά θα απολαύσετε όλα τα ψητά της ώρας με ντόπια χοιρινά και τη ζουμερή και σωστά ψημένη μοσχαρίσια ή τη βουβαλίσια μπριζόλα από φάρμα της Βέροιας. Ωραία και ιδιαίτερη η σαλάτα με πεπόνι, ανθότυρο και ρόκα, με σάλτσα αρώνια.

25ης Μαρτίου, Άνω Πλάτανος Ιστιαίας, Τ/22260-55202. Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή – Κυριακή, 12.00-00.00.

 

Χασαποταβέρνα «Ταφραλής» – Άγιος Γεώργιος Ιστιαίας

Ωδή στην προβατίνα: Μπεστ σέλερ η προβατίνα φούρνου στη λαδόκολλα, που τη λατρεύουν ακόμη και τα πιτσιρίκια, τα παϊδάκια προβατίνας, το πρόβειο μπιφτέκι και τα αρνίσια παϊδάκια. Γενικώς τα ψητά της ώρας είναι η σπεσιαλιτέ, όπως οι αφράτες μοσχαρίσιες και χοιρινές μπριζόλες, το ντόπιο κοτόπουλο φιλέτο και τα κοτοπαϊδάκια στα κάρβουνα. Οπωσδήποτε δοκιμάστε το τυροπιτάρι με χειροποίητο φύλλο και γέμιση με ντόπια φέτα.

Άγιος Γεώργιος Ιστιαίας, Τ/22260-53539. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη έως Κυριακή, από 19.00 έως αργά το βράδυ.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 957.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών