ΕΞΟΔΟΣ

Πάρτε τα βουνά! Καλοκαίρι στα ορεινά: πού θα φάμε;

Όταν στις θάλασσες ο συνωστισμός δεν αντέχεται, παίρνουμε τα βουνά που συνδυάζουν ηρεμία και όμορφα τοπία με ασύγκριτες νοστιμιές.

09.08.2023
Πάρτε τα βουνά! Καλοκαίρι στα ορεινά: πού θα φάμε;

Οι ορεινοί προορισμοί δεν είναι μόνο για τον χειμώνα. Όταν ο συνωστισμός γύρω από τις παραλίες γίνεται ασφυκτικός το να πάρουμε τα βουνά ακούγεται ωραία ιδέα. Για να μην συζητήσουμε για τις τιμές της αυγουστιάτικης σεζόν. Στα βουνά μας βρίσκουμε ηρεμία, πανέμορφα τοπία αλλά και νοστιμιές που μας δελεάζουν να ανέβουμε υψόμετρο.

Δόλοπες: Για χειροποίητες πίτες και λαδερά στη γάστρα

Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας

Στο διόλου ευκαταφρόνητο υψόμετρο των 1.180 μ. στα καρδιτσιώτικα Άγραφα, η οικογενειακή ταβέρνα Δόλοπες στο χωριό Καρίτσα μαγειρεύει τα ιδιοπαραγόμενά της με μεράκι και προσήλωση στις τοπικές συνταγές. Τα ζαρζαβατικά έρχονται από το οικογενειακό μποστάνι και ψήνονται στη γάστρα: κοτόπουλο με φασολάκια ή με μπάμιες, μελιτζάνες με ντομάτα και φέτα, γεμιστά, ιμάμ, όλα μελωμένα και πεντανόστιμα. Δοκιμάστε τις χειροποίητες πίτες (οπωσδήποτε τη μπατζίνα με κολοκύθα στη γάστρα) και τη δική τους φέτα που δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Τα παϊδάκια, τα λουκάνικα και πιο χοιρινές τηγανιές φτιάχνονται με κρεατικά από τα οικογενειακά κοπάδια και εκτροφές. Β.Κ.

Καρίτσα Δολόπων, Λίμνη Πλαστήρα, Τ/6983-843.158

Νεκτάριος: Για κρεατικά και λαδερά λουκούμι – Οροπέδιο Ασκύφου

Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Καφενείο υπεραιωνόβιο, με σκιερές μουριές στην αυλή, θέα στο οροπέδιο Ασκύφου, δροσιά και απόλυτη ηρεμία. Ο Νεκτάριος, καλλιεργεί ο ίδιος τα ζαρζαβατικά του και φτιάχνει αυθεντικά λαδερά πιάτα συναρπαστικής νοστιμιάς με πυκνή λαδένια σάλτσα, που τα σερβίρει είτε σκέτα είτε ως σάλτσα πάνω από τηγανητά κολοκυθάκια-μελιτζάνες-πατάτες. Τα κρεατικά του προέρχονται από το κοπάδι του ή από κτηνοτρόφους της περιοχής και αξίζει να δοκιμάσετε από τα μαγειρευτά και κοκκινιστά του με τις μελάτες σάλτσες και τα δικά του, εποχικά μποστανικά, μέχρι το αρνάκι με τη στάκα, πιάτο σήμα-κατατεθέν του καφενέ. Εμπειρία που θα θυμάστε για καιρό. Β.Κ.

Αμμουδάρι, οροπέδιο Ασκύφου, Χανιά, Τ/28250-95.228

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάρος: Όλα τα στέκια που πρέπει να ξέρει ένας foodieΠάρος: Όλα τα στέκια που πρέπει να ξέρει ένας foodie

Χάσκος: Για παϊδάκι κατεβαίνοντας από Ζαγόρι

Ο Χάσκος είναι μια οικογενειακή χασαποταβέρνα πάνω στην εθνική οδό Κοζάνης–Ιωαννίνων, γνωστή και δημοφιλής στους ντόπιους. Αν είστε στην περιοχή, μπορείτε να τη συνδυάσετε με μια εκδρομή στα χωριά του κεντρικού και δυτικού Ζαγορίου ή επιστρέφοντας από Κόνιτσα , Μπουραζάνι και μαστοροχώρια. Οι Χάσκοι είναι καλοί ψήστες και ξέρουν από κρέας, όντας και οι ίδιοι κτηνοτρόφοι. Δίπλα στην ψησταριά έχουν και το κρεοπωλείο τους. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το αρνίσιο παϊδάκι αλλά και το παϊδάκι προβατίνας, κοκορέτσι και μοσχαρίσια μπριζόλας ξηρής ωρίμανσης. Χ.Τ.

Χάσκος Meat Tavern, EO Κοζάνης-Ιωαννίνων, Καλπάκι, Τ/26530-42188

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑη Γιώργης: Οι λάτρεις του φρέσκου ψαριού ανεβαίνουν στην ΑλεξανδρούποληΑη Γιώργης: Οι λάτρεις του φρέσκου ψαριού ανεβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη

Παντοπωλείο Μαυρίκη, Ταΰγετος: Για λαλάγγια και κόκορα με χυλοπίτες

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Ψηλά στο «αρσενικό βουνό», τον Ταΰγετο, βρίσκεται η ταβέρνα Παντοπωλείο Μαυρίκη από το 1879. Αν θέλετε να δοκιμάσετε και να μάθετε τι είναι το τζιγιέρι Αλαγονίας που φτιάχνει με τα χρυσά χέρια της η Ιωάννα Παπαγιαννέα Μαυρίκη αυτός είναι ο προορισμός σας. Η κυρία Ιωάννα μαγειρεύει μικρά θαύματα, από λαλάγγια και σπανακόπιτα, μέχρι κόκορα με χυλοπίτες και αγριογούρουνο κοκκινιστό με πατάτες κυδωνάτες τηγανισμένες σε φρέσκο ελαιόλαδο, σε αυτό το πρώην παντοπωλείο, και νυν καφενέ και ταβέρνα, που φέρνει βόλτα μαζί με τον σύζυγό της Παναγιώτη Μαυρίκη και την κόρη τους Έλενα. Ν.Μ.

Αλαγωνία, Ταΰγετος, Τ/697-48.94.724

Κρίτσα, Πήλιο: Για σπετζοφάι με πηλιορείτικα λουκάνικα

Στην Πορταριά καθίστε στην Κρίτσα της Ελένης Καραΐσκου για πίτες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, χορταστικό σπετζοφάι με πηλιορείτικα λουκάνικα, αγριογούρουνο στιφάδο στη γάστρα και μοσχαρίσια μάγουλα με τραχανά και μανιτάρια –πολλά από τα φρούτα και τα λαχανικά που χρησιμοποιούν στα μαγειρέματά τους έρχονται φάρμα της. Ν.Μ.

Πλατεία Πορταριάς, Πήλιο, Τ/24280-99.121

Λίθος: ηπειρώτικες πίτες στο Δίλοφο, στο Ζαγόρι

Το Δίλοφο είναι από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου και από αυτά που ακόμα δεν τα έχει αγγίξει τόσο το παραμορφωτικό χέρι του τουρισμού. Αφήνεις το αυτοκίνητο στην είσοδο του χωριού και ανηφορίζεις ένα μικρό καλντερίμι. Στα αριστερά σου, πριν στρίψεις δεξιά για την κεντρική πανέμορφη πλατεία, βρίσκεται ο Λίθος. Το μαγαζί έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Κάποτε ήταν καφενείο, τώρα λειτουργεί ως εστιατόριο. Εδώ θα βρεις ένα καλό δείγμα της ηπειρώτικης κουζίνας. Ζυμώνουν το δικό τους ψωμί, φτιάχνουν και λαχανόπιτα.

Δίλοφο, Ζαγόρι, Τ/26530-22.600, κιν./6944-23.40.72

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο καλύτερο (μάλλον) σουβλάκι της χώρας φτιάχνεται με ντόπιο χοιρινό περασμένο σε φυσικό καλάμιΤο καλύτερο (μάλλον) σουβλάκι της χώρας φτιάχνεται με ντόπιο χοιρινό περασμένο σε φυσικό καλάμι

Εκδρομή στο Γαναδιό, στην Κόνιτσα και μεζέδες στην πλατεία

Τα Ζαγόρια τα έχω επισκεφτεί πολλές φορές, αλλά τελευταία ανακαλύπτουμε τα χωριά της Κόνιτσας που είναι λιγότερο τουριστικά και εξίσου πανέμορφα. Το κουκλίστικο Γαναδιό βρίσκεται στα 890 μ. υψόμετρο, στις βόρειες πλαγιές του Σμόλικα, και απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από την εθνική οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης. Μας υποδέχτηκε στην τρίχα, με τα σπίτια του περιποιημένα στην εντέλεια, τις χτιστές βρύσες και τις όμορφες αυλές, σαν να ήταν ένα ζωντανό μουσείο της πέτρας. Μας έκανε εντύπωση με τι φροντίδα, μεράκι και γούστο είναι όλα καμωμένα, αλλά μετά μάθαμε ότι το χωριό έχει βγάλει γνωστούς μάστορες της πέτρας. Αφού περπατήσετε στο κεντρικό καλντερίμι που διακλαδώνεται και οδηγεί στους διάφορους μαχαλάδες και χαζέψετε τα πανέμορφα πέτρινα αρχοντικά με την χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική, επιστρέψτε στην γραφική πλατεία και καθίστε για καφέ ή φαγητό στο υπερυψωμένο πλάτωμα κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, η διάμετρος του οποίου φτάνει τα 6 μέτρα. Εκεί βγάζει τα τραπεζάκια του το καφενείο του χωριού με τους ωραίους μεζέδες. Η εκδρομή αξίζει!

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Θεσσαλία

Ιωάννινα

Μαγνησία

Χανιά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών