Οι ορεινοί προορισμοί δεν είναι μόνο για τον χειμώνα. Όταν ο συνωστισμός γύρω από τις παραλίες γίνεται ασφυκτικός το να πάρουμε τα βουνά ακούγεται ωραία ιδέα. Για να μην συζητήσουμε για τις τιμές της αυγουστιάτικης σεζόν. Στα βουνά μας βρίσκουμε ηρεμία, πανέμορφα τοπία αλλά και νοστιμιές που μας δελεάζουν να ανέβουμε υψόμετρο.
ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Δόλοπες: Για χειροποίητες πίτες και λαδερά στη γάστρα
Στο διόλου ευκαταφρόνητο υψόμετρο των 1.180 μ. στα καρδιτσιώτικα Άγραφα, η οικογενειακή ταβέρνα Δόλοπες στο χωριό Καρίτσα μαγειρεύει τα ιδιοπαραγόμενά της με μεράκι και προσήλωση στις τοπικές συνταγές. Τα ζαρζαβατικά έρχονται από το οικογενειακό μποστάνι και ψήνονται στη γάστρα: κοτόπουλο με φασολάκια ή με μπάμιες, μελιτζάνες με ντομάτα και φέτα, γεμιστά, ιμάμ, όλα μελωμένα και πεντανόστιμα. Δοκιμάστε τις χειροποίητες πίτες (οπωσδήποτε τη μπατζίνα με κολοκύθα στη γάστρα) και τη δική τους φέτα που δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Τα παϊδάκια, τα λουκάνικα και πιο χοιρινές τηγανιές φτιάχνονται με κρεατικά από τα οικογενειακά κοπάδια και εκτροφές. Β.Κ.
Καρίτσα Δολόπων, Λίμνη Πλαστήρα, Τ/6983-843.158
ΚΡΗΤΗ, ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΣΚΥΦΟΥ
Νεκτάριος: Για κρεατικά και λαδερά λουκούμι
Καφενείο υπεραιωνόβιο, με σκιερές μουριές στην αυλή, θέα στο οροπέδιο Ασκύφου, δροσιά και απόλυτη ηρεμία. Ο Νεκτάριος, καλλιεργεί ο ίδιος τα ζαρζαβατικά του και φτιάχνει αυθεντικά λαδερά πιάτα συναρπαστικής νοστιμιάς με πυκνή λαδένια σάλτσα, που τα σερβίρει είτε σκέτα είτε ως σάλτσα πάνω από τηγανητά κολοκυθάκια-μελιτζάνες-πατάτες. Τα κρεατικά του προέρχονται από το κοπάδι του ή από κτηνοτρόφους της περιοχής και αξίζει να δοκιμάσετε από τα μαγειρευτά και κοκκινιστά του με τις μελάτες σάλτσες και τα δικά του, εποχικά μποστανικά, μέχρι το αρνάκι με τη στάκα, πιάτο σήμα-κατατεθέν του καφενέ. Εμπειρία που θα θυμάστε για καιρό. Β.Κ.
Αμμουδάρι, οροπέδιο Ασκύφου, Χανιά, Τ/28250-95.228
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Χάσκος: Για παϊδάκι κατεβαίνοντας από Ζαγόρι
Ο Χάσκος είναι μια οικογενειακή χασαποταβέρνα πάνω στην εθνική οδό Κοζάνης–Ιωαννίνων, γνωστή και δημοφιλής στους ντόπιους. Αν είστε στην περιοχή, μπορείτε να τη συνδυάσετε με μια εκδρομή στα χωριά του κεντρικού και δυτικού Ζαγορίου ή επιστρέφοντας από Κόνιτσα , Μπουραζάνι και μαστοροχώρια. Οι Χάσκοι είναι καλοί ψήστες και ξέρουν από κρέας, όντας και οι ίδιοι κτηνοτρόφοι. Δίπλα στην ψησταριά έχουν και το κρεοπωλείο τους. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το αρνίσιο παϊδάκι αλλά και το παϊδάκι προβατίνας, κοκορέτσι και μοσχαρίσια μπριζόλας ξηρής ωρίμανσης. Χ.Τ.
Χάσκος Meat Tavern, EO Κοζάνης-Ιωαννίνων, Καλπάκι, Τ/26530-42188
Λίθος: ηπειρώτικες πίτες στο Δίλοφο, στο Ζαγόρι
Το Δίλοφο είναι από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου και από αυτά που ακόμα δεν τα έχει αγγίξει τόσο το παραμορφωτικό χέρι του τουρισμού. Αφήνεις το αυτοκίνητο στην είσοδο του χωριού και ανηφορίζεις ένα μικρό καλντερίμι. Στα αριστερά σου, πριν στρίψεις δεξιά για την κεντρική πανέμορφη πλατεία, βρίσκεται ο Λίθος. Το μαγαζί έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Κάποτε ήταν καφενείο, τώρα λειτουργεί ως εστιατόριο. Εδώ θα βρεις ένα καλό δείγμα της ηπειρώτικης κουζίνας. Ζυμώνουν το δικό τους ψωμί, φτιάχνουν και λαχανόπιτα. Χ.Τ.
Δίλοφο, Ζαγόρι, Τ/26530-22.600, κιν./6944-23.40.72
Σουδενά: Μια ταβέρνα προς ανακάλυψη στα Άνω Πεδινά
Στο μικρό χωριό των Άνω Πεδινών, στο κεντρικό Ζαγόρι, μία ώρα από τα Γιάννενα βρήκαμε ένα μαγαζί φροντισμένο στη λεπτομέρειά του, με μια απίθανη βεράντα να βλέπει το χωριό, τη γύρω φύση και τα βουνά, και μια όμορφη αρχοντική σάλα με έπιπλα και αντικείμενα παλιά. Στην κουζίνα, ντόπιες πρώτες ύλες, πολλές από αυτές ιδιοπαραγόμενες, άλλες από αγρότες της περιοχής. Συνταγές απλές, παραδοσιακές, μαγειρεμένες με φροντίδα και λεπτότητα, χαϊδεμένες με την έντεχνη άνεση που χαρακτηρίζει τη μαγειρική των παλιών ανθρώπων της υπαίθρου που ακόμα και αν είχαν ελάχιστα και φτωχικά υλικά τους περίσσευε το νοιάξιμο. Μαγείρισσα η κ. Σωτηρία Τσιγαρά, στα πέρα δώθε ο γιος της, και όλη η οικογένεια. Ως και την πόρτα της κουζίνας άνοιξα για να ρίξω μια κλεφτή ματιά και κατάχαρηκα με την ωραία εικόνα. Τι φάγαμε: Λάχανα με φασόλια, κοτόπιτα μισάνοιχτη, πατατοκεφτέδες, αγριογούρουνο με πράσα και φέτα. Α.Ρ.
Άνω Πεδινά, Ζαγόρι, Ιωάννινα, Τ/2653-071209
ΚΟΝΙΤΣΑ
Εκδρομή στο Γαναδιό και μεζέδες στην πλατεία
Τα Ζαγόρια τα έχω επισκεφτεί πολλές φορές, αλλά τελευταία ανακαλύπτουμε τα χωριά της Κόνιτσας που είναι λιγότερο τουριστικά και εξίσου πανέμορφα. Το κουκλίστικο Γαναδιό βρίσκεται στα 890 μ. υψόμετρο, στις βόρειες πλαγιές του Σμόλικα, και απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από την εθνική οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης. Μας υποδέχτηκε στην τρίχα, με τα σπίτια του περιποιημένα στην εντέλεια, τις χτιστές βρύσες και τις όμορφες αυλές, σαν να ήταν ένα ζωντανό μουσείο της πέτρας. Μας έκανε εντύπωση με τι φροντίδα, μεράκι και γούστο είναι όλα καμωμένα, αλλά μετά μάθαμε ότι το χωριό έχει βγάλει γνωστούς μάστορες της πέτρας. Αφού περπατήσετε στο κεντρικό καλντερίμι που διακλαδώνεται και οδηγεί στους διάφορους μαχαλάδες και χαζέψετε τα πανέμορφα πέτρινα αρχοντικά με την χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική, επιστρέψτε στην γραφική πλατεία και καθίστε για καφέ ή φαγητό στο υπερυψωμένο πλάτωμα κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, η διάμετρος του οποίου φτάνει τα 6 μέτρα. Εκεί βγάζει τα τραπεζάκια του το καφενείο του χωριού με τους ωραίους μεζέδες. Η εκδρομή αξίζει! Χ.Τ.
ΤΑΫΓΕΤΟΣ
Παντοπωλείο Μαυρίκη: Για λαλάγγια και κόκορα με χυλοπίτες
Ψηλά στο «αρσενικό βουνό», τον Ταΰγετο, βρίσκεται η ταβέρνα Παντοπωλείο Μαυρίκη από το 1879. Αν θέλετε να δοκιμάσετε και να μάθετε τι είναι το τζιγιέρι Αλαγονίας που φτιάχνει με τα χρυσά χέρια της η Ιωάννα Παπαγιαννέα Μαυρίκη αυτός είναι ο προορισμός σας. Η κυρία Ιωάννα μαγειρεύει μικρά θαύματα, από λαλάγγια και σπανακόπιτα, μέχρι κόκορα με χυλοπίτες και αγριογούρουνο κοκκινιστό με πατάτες κυδωνάτες τηγανισμένες σε φρέσκο ελαιόλαδο, σε αυτό το πρώην παντοπωλείο, και νυν καφενέ και ταβέρνα, που φέρνει βόλτα μαζί με τον σύζυγό της Παναγιώτη Μαυρίκη και την κόρη τους Έλενα. Ν.Μ.
Αλαγωνία, Ταΰγετος, Τ/697-48.94.724
ΠΗΛΙΟ
Κρίτσα: Για σπετζοφάι με πηλιορείτικα λουκάνικα
Στην Πορταριά καθίστε στην Κρίτσα της Ελένης Καραΐσκου για πίτες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, χορταστικό σπετζοφάι με πηλιορείτικα λουκάνικα, αγριογούρουνο στιφάδο στη γάστρα και μοσχαρίσια μάγουλα με τραχανά και μανιτάρια –πολλά από τα φρούτα και τα λαχανικά που χρησιμοποιούν στα μαγειρέματά τους έρχονται φάρμα της. Ν.Μ.
Πλατεία Πορταριάς, Πήλιο, Τ/24280-99.121
ΑΤΤΙΚΗ-ΠΕΝΤΕΛΗ
Η Γωνιά του Τόρβα – Τα καλύτερα παϊδάκια στην πιο δροσερή αυλή
Η «Γωνιά του Τόρβα» δεν είναι βέβαια μυστικό, πρόκειται για μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της Αττικής κι έχει διατηρήσει την άριστη φήμη της όπως τη συνεχίζουν πιστά στην οικογένεια Τόρβα. Η απόστασή της από κοντινές παραλίες την έχει σώσει από την ακατάσχετη κοσμοπλημμύρα των λουόμενων του Σαββατοκύριακου και αφήνει χώρο και χρόνο σε όσους επιθυμούν την ησυχία και τις δροσιές του βουνού από τη λάβρα και την οχλαγοή των γνωστών παραλιών.
Η ταβέρνα βρίσκεται στην περιοχή Νταού (Ταώ επισήμως) και τέτοια εποχή είναι χάρμα η αυλίτσα της, περιποιημένη και δροσερή, γεμάτη γλάστρες και πέργκολες με λουλούδια και μυρωδικά -σου δίνει την αίσθηση ότι πας για φαγητό σε αγαπημένους συγγενείς στο χωριό. Η ανακουφιστική δροσιά έρχεται και δένει με τα αριστοτεχνικά ψημένα παϊδάκια, ίσως τα πιο ζουμερά και νόστιμα που έχω δοκιμάσει εδώ και χρόνια, αλλά και κάθε άλλο κρεατικό στα κάρβουνα, όπως τα χοντρά, ζουμερά μπιφτέκια. Οι πρώτες ύλες είναι το μεγάλο ατού της Γωνιάς του Τόρβα και την καταλαβαίνεις στα λιτά, τίμια πιάτα της ταβέρνας. Δοκιμάστε τα μαγειρευτά όπως τα έξοχα σουτζουκάκια ή τον κοκκινιστό κόκορα με χοντρό μακαρόνι και συνοδέψτε με κομμένες στο χέρι και καλοτηγανισμένες πατάτες, αλλά και κρασί που έρχεται σε κολονάτο ποτήρι.
Πλαστήρα & Καραϊσκάκη, Νταού Πεντέλης, Τ/ 210-60.38.458