ΕΞΟΔΟΣ

Πόσες «Καλές Καρδιές» έχει η Ελλάδα;

Αν πατήσεις «Καλή Καρδιά» στο google maps θα κοκκινίσει ο χάρτης. Πόσες Καλές Καρδιές άραγε ταΐζουν την Ελλάδα;

21.08.2023| Updated: 16.02.2024
Εικονογράφηση: Ακριβή Κάκκαβα
Πόσες «Καλές Καρδιές» έχει η Ελλάδα;

Υπάρχει μια Καλή Καρδιά παντού. Έτσι φαίνεται στον χάρτη. Έψαχνα τις προάλλες στο gps την Καλή Καρδιά στα Θολάρια της Αμοργού, κι επειδή δεν διευκρίνισα την περιοχή, ξαφνικά δεκάδες κόκκινες πινέζες ξεπετάχτηκαν ολούθε και χρωμάτισαν το μπλε της θάλασσας και το πράσινο της στεριάς. Έχει μια Καλή Καρδιά στη Λεύκη της Καρδίτσας, άλλη μια στη Γουμένισσα, ακόμα μια στον Βάμο στα Χανιά κι άλλες πέντε τουλάχιστον μόνο στην Κρήτη. Κάποτε είχε μια Καλή Καρδιά και στη Νύβριτο, λίγο έξω από το Ηράκλειο, ένα καφενεδάκι του χωριού που άνοιξε το 1923, αλλά δεν λειτουργεί πια. Μια Καλή Καρδιά για την οποία η ντόπιοι λένε καλά λόγια υπάρχει και στη Σαντορίνη, κι ακόμα μια στη Χώρα της Νάξου. Στο Πολύδροσο της Άρτας, η δική τους Καλή Καρδιά είναι ψησταριά-μίνι μάρκετ, στα Πλατανάκια στη Θήβα η Καλή Καρδιά είναι ταβέρνα, στο Μαστιχάρι στην Κω είναι παραθαλάσσια ψαροταβέρνα, στο Χωσιάρι στο Γύθειο είναι εστιατόριο-ψησταριά. Όνομα και πράμα είναι σίγουρα πάντως, οι δυό Καλές Καρδιές που ακολουθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛασίθι: 150 χρόνια Κωτσόβολος, ένας καφενές εγγύησηΛασίθι: 150 χρόνια Κωτσόβολος, ένας καφενές εγγύηση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάρος: Όλα τα στέκια που πρέπει να ξέρει ένας foodieΠάρος: Όλα τα στέκια που πρέπει να ξέρει ένας foodie

Η Καλή Καρδιά στα Θολάρια της Αμοργού

Η κυρία Σοφία Οικονομίδη μαγειρεύει πίσω από το τεζάκι στον καφενέ που διατηρεί μαζί με τον αδερφό της Μιχάλη Οικονομίδη. Παλιό μαγαζί, που έχει και πουλάει από μαστίχες ΕΛΜΑ και αγελαδίτσες βουτύρου, μέχρι φακούς τσέπης και απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη. Με την καλή της την καρδιά μάς είχε φτιάξει εδώ η κυρία Σοφία ένα από τα ωραιότερα φάβα της Αμοργού. Το αμοργιανό φάβα δικής τους παραγωγής είναι η κρέμα της γης, με γεύση χωματένια και μνήμη θαλασσινή, τα κεφτεδάκια τους φημισμένα, το λεμονάτο αρνάκι στον φούρνο με πατάτες λιώνει στο στόμα – δικά τους τα αρνάκια, δικά τους και τα κηπευτικά. Το μενού έχει λίγα και καλά, εδώ και πάνω από 60 χρόνια που οι γονείς τους πήραν το παμπάλαιο αυτό καπηλειό ιδρυθέν τον 19ο αιώνα. Και φαβατοκεφτέδες έκτακτους κάνουν, και ιμάμ και φυσικά και πατατάτο. Όσο σαλεύει το φάβα στο ένα κατσαρόλι, στο άλλο ψήνει το ρακόμελο η κυρία Σοφία, και το κερνάει αχνιστό. «Το καλό φάβα είναι ψούμενο (καλόβραστο δηλαδή). Θέλει αργό μαγείρεμα και λίγο λίγο να προσθέτεις το νερό, μόνο όταν, και όσο χρειάζεται. Με το γρήγορο μαγείρεμα το φάβα ανοστίζει» μας λέει.

Θολάρια, Αιγιάλη, Αμοργός, Τ/22850-73.347

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣIsland hopping: 8 ταβέρνες στα νησιά που μαγειρεύουν την παράδοσηIsland hopping: 8 ταβέρνες στα νησιά που μαγειρεύουν την παράδοση

Η Καλή Καρδιά του Μποχώρη στην Κίμωλο

Για να μάθεις τα νέα του χωριού, για να ακούσεις ιστορίες για τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα και τη σημαντική θέση του νησιού στην αρχαία Ελλάδα, για ένα απογευματινό καφεδάκι ή για μια περιποιημένη κολοκυθοκάππαρη, για τσιγάρα, για ένα μερακλίδικο ουζάκι. Είναι πολλοί οι λόγοι για να περάσεις από την Καλή Καρδιά, και σίγουρα ένας από αυτούς είναι για να δοκιμάσεις καλομαγειρεμένο φαγητό στον κεντρικό πεζόδρομο που διασχίζει το Χωριό. Ξεκινήστε με κολοκυθοκάππαρη – κάτι παραπάνω από μια απλή ομελέτα με κολοκυθάκια – και τυροπιτάκια με πλαστό φύλλο και ντόπιο ξινό τυρί, και συνεχίστε με το κατσίκι του γάμου, με μελωμένο και πεντανόστιμο, ντόπιο κατσικάκι, με κοκκινιστό και κρασάτο κόκορα, ιμάμ, γίγαντες, και σουτζουκάκια θαύμα. Τουλάχιστον 15 διαφορετικά ούζα, κι άλλα τόσα τσίπουρα από όλη την Ελλάδα έχει εδώ για να συνοδεύσετε το φαγητό ή τον μεζέ σας, ιδανικά στη δροσιά του σούρουπου.

Χωριό, Κίμωλος, Τ/22870-51.495

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Κίμωλος

Κυκλάδες

Νησιά Αιγαίου

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών