Δεν είμαστε ειδικοί για να σας πούμε αν τα όστρακα είναι όντως αφροδισιακά, είμαστε όμως αυτοί που θα σας προτείνουν υπέροχες συνταγές, θα σας επισημάνουν ποια είδη θα βρείτε στην αγορά και τι θα πρέπει να προσέξετε πριν τα προμηθευτείτε.

Πώς τα πλένουμε

Ξεπλένουμε πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι τα κυδώνια και στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια μεγάλη με άφθονο κρύο νερό να μουλιάσουν ώστε η άμμος που είναι εγκλωβισμένη στις ραβδώσεις των οστράκων να κατακάτσει στον πυθμένα της λεκάνης. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε πάλι πολύ καλά και επαναλαμβάνουμε αν είναι αναγκαίο.

Τα είδη

Γυαλιστερές και κυδώνια βρίσκουμε κυρίως ελληνικά, ενώ στρείδια και χτένια υπάρχουν εγχώρια αλλά και εισαγωγής από τη Γαλλία. Τα περισσότερα μύδια που κυκλοφορούν είναι από ελληνικές καλλιέργειες. Υπάρχουν όμως και εισαγωγής από τον Ατλαντικό και την Ολλανδία. Στον πάγκο του ψαρά τα βρίσκουμε μέσα σε δίχτυ ή σε τελάρο από ξύλο ή φελιζόλ, με καρτελάκι όπου αναγράφεται η προέλευσή τους. Επιλέγουμε όσα είναι διατηρημένα εκτός νερού, καθώς στο νερό μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια.

Τι προσέχουμε

Αγοράζουμε μόνο όσα όστρακα είναι κλειστά. Όταν τα ανοίξουμε, στο εσωτερικό τους πρέπει να υπάρχει διαφανές υγρό το οποίο έχει απαλή μυρωδιά ιωδίου. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το αν είναι ζωντανά, ρίχνουμε μερικές σταγόνες λεμονιού και τσεκάρουμε αν κουνιούνται. Τα διατηρούμε στο ψυγείο για μία ημέρα, στο ράφι με τη λιγότερη ψύξη (ιδανικά στους 7 – 8 βαθμούς), τυλιγμένα με βρεγμένη πετσέτα.

Δείτε εδώ 11 συνταγές με όστρακα:

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Κυδώνια / Όστρακα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών