ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμα γλυκά με σοκολάτα από κέικ μέχρι τούρτα!Νηστίσιμα γλυκά με σοκολάτα από κέικ μέχρι τούρτα!

«Τη Μεγάλη Εβδομάδα τη νηστεύουν και οι Τούρκοι» έλεγαν οι παλιοί, θέλοντας να τονίσουν την ιερότητα αυτής της εβδομάδας, την οποία προσέγγιζαν με μεγάλη θρησκευτική ευλάβεια. Είναι εβδομάδα αναστοχασμού και κάθαρσης, πνευματικής αλλά και σωματικής, η οποία επιτυγχάνεται με τη νηστεία. Για τους πιστούς, βέβαια, η νηστεία έχει ήδη ξεκινήσει από την Καθαρά Δευτέρα και έχει συνεχιστεί -με ελάχιστα διαλείμματα- όλη τη Σαρακοστή. Τέτοια διαλείμματα κατάλυσης της νηστείας, έστω και μίας μόνο ημέρας, είναι για παράδειγμα η 25η Μαρτίου, που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και παραδοσιακά τρώμε μπακαλιάρο, αλλά και η Κυριακή των Βαΐων, που επίσης επιτρέπεται να φάμε ψάρι, για να πάρουμε δυνάμεις και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην τελευταία και πιο δύσκολη εβδομάδα της νηστείας που ξεκινά το ίδιο βράδυ, αφού την επόμενη μέρα ξημερώνει η Μεγάλη Δευτέρα.

Όσοι έχουν νηστέψει όλη τη Σαρακοστή, έχουν μπροστά τους δύσκολο δρόμο καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα έχει πιο αυστηρούς κανόνες αποχής, που ανάλογα με το βαθμό αφοσίωσης στις διδαχές της Εκκλησίας και τις αντοχές του καθενός, ακολουθούνται χαλαρά ή περισσότερο πιστά. Δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται και Εβδομάδα ξηροφαγίας. Οι πιο «σκληροπυρηνικοί» δεν επιτρέπουν στους εαυτούς τους παρεκκλίσεις θεωρώντας ότι πρέπει να φτάσουν πεινασμένοι στην Ανάσταση και αντιμετωπίζουν το φαγητό, αλλά κυρίως το γλυκό, ως ένοχη απόλαυση την οποία πρέπει να στερηθούν προκειμένου να εξαγνιστούν. Άλλοι πάλι (μάλλον οι περισσότεροι από εμάς), επιθυμούν να νηστέψουν, αλλά δεν θεωρούν κακό να «ξεγελάσουν» τη στέρηση και την πείνα με κάτι γλυκό, αρκεί να είναι νηστίσιμο.

Ασουρές (βαρβαρόσουπα)
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Οι… παραδοσιακές λύσεις

Υπάρχουν ορισμένα γλυκίσματα που παραδοσιακά ετοιμάζονταν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ακόμα δε και τη Μεγάλη Παρασκευή, όπως είναι ο ασουρές. Γλυκό δυναμωτικό, θρεπτικό, που προετοιμάζει το στομάχι, μετά από το διάστημα μεγάλης στέρησης ή και αφαγίας, ώστε να περάσει ήπια και σωστά στην επόμενη φάση. Φανταστείτε κάποιον που ακολουθεί αυστηρή νηστεία, να ξεκινήσει ξαφνικά να τρώει κρέας στο τραπέζι του Πάσχα, και αυγά, και τυριά, και τσουρέκια, τι σοκ για τον οργανισμό του είναι αυτό! Το ίδιο ήπιος για το στομάχι είναι και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με τον οποίο μπορούμε να πειραματιστούμε αρκετά και έτσι δεν τον βαριόμαστε ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓίγαντες στον φούρνο24 μοναστηριακές συνταγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τα απαραίτητα σνακ για να ξεγελάσουμε την πείνα μας

Παξιμαδάκια και νηστίσιμα κουλουράκια είναι η συνήθης λύση για τις ενδιάμεσες λιγούρες – μικρά σνακ για να ξεγελάσουμε την πείνα μας ή για να καλμάρουμε την υπογλυκαιμία μας. Μαζί με ένα ζεστό ρόφημα ή σκέτο καφέ σερβίρονται και για πρωινό. Ανάλογο ρόλο παίζουν και οι τηγανίτες με λάδι, που μπορούμε να σερβίρουμε με φρέσκα φρούτα και μέλι.

Τα πιο μοντέρνα

Κέικ και πιο πλούσια γλυκά όπως το μελαχρινό ή το σάμαλι είναι ό,τι πρέπει αν περιμένουμε επισκέψεις ή αν θέλουμε να έχουμε πάντα ένα γλυκό κέρασμα στο σπίτι. Υπάρχουν βέβαια και πιο «μοντέρνα» γλυκά που εκ πρώτης όψεως δεν θα φανταζόμασταν ότι είναι νηστίσιμα, όπως ένα νηστίσιμο μωσαϊκό ή μια σοκολατόπιτα.

Και αν θέλουμε να νηστέψουμε και το λάδι;

Τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Παρασκευή κάποιοι νηστεύουν και το λάδι. Και για αυτούς όμως φροντίσαμε, με μια μους σοκολάτας που γίνεται μόνο με κουβερτούρα και νερό! Από όλα έχουμε συμπεριλάβει σε αυτό το αφιέρωμα. Ρίξτε μια ματιά και επιλέξτε!

Δείτε 16 νηστίσιμα γλυκά για τη Μεγάλη Εβδομάδα:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών