ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡετρό γλυκά από ένα τεφτέρι του 1924Ρετρό γλυκά από ένα τεφτέρι του 1924: μπομπότα και τούρτα σαβουαγιάρ Η Πέγκυ Στεργίου από τη Σύρο μάς ετοιμάζει ρετρό γλυκά από ένα παλιό τεφτέρι του 1924. Εδώ μάς δίνει τη συνταγή για γλυκιά μπομπότα. «Έτσι έλεγαν παλιά τα φτωχικά γλυκά και φαγητά. Ό,τι περισσεύματα υπήρχαν, είτε ήταν λίγο τυρί είτε σταφίδες, ή ό,τι άλλο, το ανακάτευαν με καλαμποκάλευρο. Η συνταγή για τη γλυκιά μπομπότα ήταν μιας Ικαριώτισσας υπηρέτριας που είχαμε. Αυτό το τρώγαμε στις νηστείες. Ήταν το αγαπημένο γλυκό του μπαμπά μου, όταν θέλαμε κάτι εύκολο και γρήγορο, αλλά είχε τόση όρεξη και κέφι για να φτιάχνει γλυκά, που δεν τον προλαβαίναμε. Ετοίμαζε από μαρόν γκλασέ και τούρτες μέχρι κυδωνόπαστα και μουσταλευριές στον φούρνο».

15' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 55'

Υλικά

Κομμάτια: 18-20

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για την μπομπότα ξεκινάμε και βάζουμε το καλαμποκάλευρο σε μια λεκάνη ή βαθύ μπολ και προσθέτουμε το λάδι λίγο λίγο, ανακατεύοντας.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σόδα, το κονιάκ, τις σταφίδες ελαφρώς αλευρωμένες, τον χυμό των πορτοκαλιών και το ξύσμα τους, και ανακατεύουμε καλά, ώστε να γίνει ένας χυλός.
  3. Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ. ή ένα μακρόστενο 30 x 40 εκ. με λάδι, ρίχνουμε τον χυλό, τον στρώνουμε με ένα κουτάλι και ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο στους 180°C, για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και να πάρει καστανό χρώμα η μπομπότα.
  4. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας μαζί όλα τα υλικά του για 5 λεπτά.
  5. Αφού ψηθεί η μπομπότα, τη σιροπιάζουμε όπως είναι καυτή με το κρύο σιρόπι.
  6. Αφού πιει το σιρόπι, κουκίζουμε την επιφάνειά της με άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη και σπόρια ροδιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Ρόδι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών