Γύρω στο 1300, πρώτοι οι Γάλλοι (ας είναι καλά) καλλιέργησαν τις άγριες φράουλες που έβρισκαν στα δάση. Ο βασιλιάς τους, ο Κάρολος Ε΄, τον 14ο αιώνα περηφανευόταν για τις 1.200 φραουλιές που είχε στους βασιλικούς κήπους. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Οι σημερινές φράουλες στο εμπόριο δεν προέρχονται από αυτόχθονες ευρωπαϊκές ποικιλίες, αλλά μας ήρθαν τον 18ο αιώνα από τη Βόρεια Αμερική. Καθώς είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα, οι φράουλες καλλιεργούνται πλέον συστηματικά σε όλο τον κόσμο, για τον γλυκό και ζουμερό καρπό τους, που χρησιμοποιείται ευρέως. Κυκλοφορούν φρέσκες, κατεψυγμένες, αλλά και ως τεχνητό άρωμα, που συχνά αρωματίζει τις ζαχαροπλαστικές παρασκευές, όπως τα παγωτά. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Μακεδονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨητό τσίζκεϊκ με ανθότυροΤα γαλακτερά γλυκά της Άνοιξης: 6 συνταγές από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη

Πώς να τις διαλέξουμε

Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξέρουμε ότι, δυστυχώς, στην αγορά δεν θα βρούμε άγριες φράουλες· θα πρέπει να τις μαζέψουμε μόνοι μας από κάποιο βουνό. Για αυτές που θα βρούμε στις λαϊκές, στα μανάβικα, στα σούπερ μάρκετ και στις βιολογικές αγορές υπάρχουν μερικοί κανόνες που μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας: η εποχή της ξεκινάει στις αρχές Απριλίου τότε βρίσκουμε τις καλύτερες, προτιμάμε τους μικρούς προς μεσαίους καρπούς και όσους έχουν έντονο κόκκινο χρώμα και, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φρούτα, ιδανικά δίνουμε και κάτι παραπάνω για να προμηθευτούμε βιολογικές. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συνταγές για να φτιάξετε υπέροχα γλυκά με φράουλες τώρα που είναι ο καιρός τους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλατόπιτα Χαλκιδικής, παχιά και πλούσια, με ρύζιΓαλατόπιτες: 18 συνταγές από όλη την Ελλάδα για το έθιμο της Τυρινής

Δείτε εδώ 21 συνταγές για γλυκά με φράουλες:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών