Η πόλη Άσκολι Πιτσένο, από όπου προκύπτει και η ονομασία του πιάτου «ziti all’ascolana», βρίσκεται νότια της Ανκόνα, στην κεντρική Ιταλία στην περιοχή Μάρκε, και φημίζεται, εκτός από τα ιστορικά μνημεία της, για τις μακρουλές πράσινες ελιές της και για πλήθος συνταγών με αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια (βίντεο)Κοτόπουλο κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια (βίντεο)
15' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφρώς δεμένη σάλτσα.
  2. Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη περίπου 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό που τα βράσαμε.
  3. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το σκόρδο, τα φιλέτα του γαύρου και την πιπερίτσα για 1 λεπτό.
  4. Ρίχνουμε τις μαγειρεμένες ντομάτες, τις ελιές, τον τόνο και τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά σε σχετικά δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αναμειχθούν τα αρώματα.
  5. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και, αν είναι αρκετά πυκνή η σάλτσα, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε στην άκρη.
  6. Τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και τα επιπλέον φυλλαράκια μαϊντανού και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 182.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τόνος

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών