Για όσους διαθέτουν μηχανή ζυμαρικών στο σπίτι, αυτός είναι ο τρόπος για να φτιάξουν τα πιο νόστιμα και τραγανά ζυμαρικά.

1 ώρα προετοιμασία
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Προσφέρονται 2 επιλογές, με σιμιγδάλι και χωρίς - Συνταγή 1

Συνταγή 2

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το αλεύρι ή το αλεύρι και το σιμιγδάλι, σε λοφάκι, σε μια μεγάλη λεκάνη ή σε μια καθαρή επιφάνεια. Σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο του κι εκεί σπάμε τα αυγά ή ρίχνουμε το νερό. Με ένα πιρούνι σπάμε απαλά τους κρόκους.
  2. Αφήνουμε το πιρούνι κατά μέρος και αρχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια για 30 λεπτά. Διαφορετικά, τη βάζουμε στο μίξερ.
  3. Όταν αποκτήσει ελαστικότητα, είναι μαλακή και δεν κολλάει στο χέρι μας, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 4 μπάλες.
  5. Παίρνουμε την καθεμία από αυτές, την πατάμε με το χέρι να ανοίξει σε χοντρό φύλλο και την περνάμε μέσα από τη μηχανή των ζυμαρικών, στην παχύτερη ρύθμισή της.
  6. Διπλώνουμε τη ζύμη και την ξαναπερνάμε από τη μηχανή, ρυθμίζοντάς ολοένα και σε μικρότερο πάχος. Περνάμε το φύλλο όσες φορές χρειάζεται, ώστε το πλάτος του να καλύπτει όλο το "άνοιγμα" της μηχανής και το πάχος του να είναι 1 με 2 χιλιοστά.
  7. Αν η μηχανή περιλαμβάνει ειδικούς κόφτες, περνάμε τα φύλλα μέσα από αυτούς για να φτιάξουμε σπαγκέτι ή ταλιατέλες. Διαφορετικά, με ένα μαχαίρι ή με τα ειδικά ροδάκια κόβουμε τη ζύμη σε όποιο σχήμα θέλουμε. Μπορούμε να τα βράσουμε αμέσως για 2-3 λεπτά ή να τα αφήσουμε να στεγνώσουν ελαφρώς κρεμασμένα σε έναν ξύλινο πλάστη ή ραβδί ή σε μια σήτα αν είναι μικρά.
  8. Πώς τα χρωματίζουμε
  9. Βιολετί, με παντζάρι
  10. 700 γρ. αλεύρι μαλακό
  11. 5 αυγά
  12. 300 γρ. παντζάρια
  13. Βράζουμε τα παντζάρια και τα κάνουμε πουρέ. Τα ζυμώνουμε κανονικά μαζί με το αλεύρι και τα αυγά.
  14. Πράσινα, με σπανάκι
  15. 700 γρ. αλεύρι μαλακό
  16. 5 αυγά
  17. 300 γρ. σπανάκι, βρασμένο και λιωμένο σε πουρέ
  18. Προσθέτουμε το σπανάκι στη ζύμη και ζυμώνουμε.
  19. Μαύρα, με μελάνι σουπιάς
  20. 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  21. 5 αυγά
  22. 1 σακουλάκι με μελάνι σουπιάς
  23. Ζυμώνουμε το μελάνι σουπιάς με το αλεύρι και τα αυγά
  24. Κόκκινα, με ντομάτα
  25. 700 γρ. αλεύρι μαλακό
  26. 5 αυγά
  27. 300 γρ. πελτές ντομάτας
  28. Ζυμώνουμε τον πελτέ μαζί με το αλεύρι και τα αυγά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών