1 ώρα
προετοιμασία
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Προσφέρονται 2 επιλογές, με σιμιγδάλι και χωρίς - Συνταγή 1
Συνταγή 2
Διαδικασία
Για τα φρέσκα ζυμαρικά
- Βάζουμε το αλεύρι ή το αλεύρι και το σιμιγδάλι, σε λοφάκι, σε μια μεγάλη λεκάνη ή σε μια καθαρή επιφάνεια.
- Σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο του κι εκεί σπάμε τα αυγά ή ρίχνουμε το νερό.
- Με ένα πιρούνι σπάμε απαλά τους κρόκους.
- Αφήνουμε το πιρούνι κατά μέρος και αρχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια για 30 λεπτά.
- Διαφορετικά, τη βάζουμε στο μίξερ.
- Όταν αποκτήσει ελαστικότητα, είναι μαλακή και δεν κολλάει στο χέρι μας, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 4 μπάλες.
- Παίρνουμε την καθεμία από αυτές, την πατάμε με το χέρι να ανοίξει σε χοντρό φύλλο και την περνάμε μέσα από τη μηχανή των ζυμαρικών, στην παχύτερη ρύθμισή της.
- Διπλώνουμε τη ζύμη και την ξαναπερνάμε από τη μηχανή, ρυθμίζοντάς ολοένα και σε μικρότερο πάχος.
- Περνάμε το φύλλο όσες φορές χρειάζεται, ώστε το πλάτος του να καλύπτει όλο το "άνοιγμα" της μηχανής και το πάχος του να είναι 1 με 2 χιλιοστά.
- Αν η μηχανή περιλαμβάνει ειδικούς κόφτες, περνάμε τα φύλλα μέσα από αυτούς για να φτιάξουμε σπαγκέτι ή ταλιατέλες.
- Διαφορετικά, με ένα μαχαίρι ή με τα ειδικά ροδάκια κόβουμε τη ζύμη σε όποιο σχήμα θέλουμε. Μπορούμε να τα βράσουμε αμέσως για 2-3 λεπτά ή να τα αφήσουμε να στεγνώσουν ελαφρώς κρεμασμένα σε έναν ξύλινο πλάστη ή ραβδί ή σε μια σήτα αν είναι μικρά.
Για να τα χρωματίσουμε
Βιολετί
- Με παντζάρι
- 700 γρ. αλεύρι μαλακό
- 5 αυγά
- 300 γρ. παντζάρια
- Βράζουμε τα παντζάρια και τα κάνουμε πουρέ
- Τα ζυμώνουμε κανονικά μαζί με το αλεύρι και τα αυγά
Πράσινα
- Με σπανάκι
- 700 γρ. αλεύρι μαλακό
- 5 αυγά
- 300 γρ. σπανάκι, βρασμένο και λιωμένο σε πουρέ
- Προσθέτουμε το σπανάκι στη ζύμη και ζυμώνουμε
Μαύρα
- Με μελάνι σουπιάς
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό
- 5 αυγά
- 1 σακουλάκι με μελάνι σουπιάς
- Ζυμώνουμε το μελάνι σουπιάς με το αλεύρι και τα αυγά
Κόκκινα
- Κόκκινα, με ντομάτα
- 700 γρ. αλεύρι μαλακό
- 5 αυγά
- 300 γρ. πελτές ντομάτας
- Ζυμώνουμε τον πελτέ μαζί με το αλεύρι και τα αυγά
Μυστικά
Για όσους διαθέτουν μηχανή ζυμαρικών στο σπίτι, αυτός είναι ο τρόπος για να φτιάξουν τα πιο νόστιμα και τραγανά ζυμαρικά.