ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπριός από τη ΓαλλίαΜπριός από τη Γαλλία
30' προετοιμασία
25' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 55'

Υλικά

Τεμάχια: για ταψί διαμ. 20 εκ.

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γεμιστό μπριός, αρχικά διαλύουμε, σε ένα μπολ, τη νωπή μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
  2. Σε άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν.
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αυγό και ζυμώνουμε για αρκετή ώρα, περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
  5. Πλάθουμε σε μπάλα και καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα.
  6. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση ή τις γεμίσεις που θέλουμε. Ψιλοκόβουμε δηλαδή τα αλλαντικά, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες, κ.λπ.
  8. Στρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. με λαδόκολλα.
  9. Κόβουμε και πλάθουμε το ζυμάρι σε 15 μικρά μπαλάκια.
  10. Πατάμε κάθε μπαλάκι με το χέρι μας, για να σχηματίσουμε μια κοιλότητα, και βάζουμε τη γέμιση που θέλουμε.
  11. Ξαναπλάθουμε σε μπαλάκι και τα τακτοποιούμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο και στο κέντρο.
  12. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα.
  14. Αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα κρόκου και γάλακτος.
  15. Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι, το γεμιστό μπριός, να φουσκώσει και να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών