ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚώτικοι κολοκυθοανθοί στο φούρνο, με ρύζι και μυρωδικάΚώτικοι κολοκυθοανθοί στον φούρνο, με ρύζι και μυρωδικά
45' προετοιμασία
35' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το αυγολέμονο γιαουρτιού

Διαδικασία

Ανθοί

  1. Για να φτιάξουμε γεμιστούς κολοκυθοανθούς, με μυρωδάτο αυγολέμονο γιαουρτιού, αρχικά ζεσταίνουμε, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, 40 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το καρότο, το σκόρδο, τα κολοκυθάκια, την καυτερή πιπερίτσα και τη μαραθόριζα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι απλώς να μαραθούν.
  3. Αλατοπιπερώνουμε.
  4. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιών και ανακατεύουμε.
  5. Προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε μερικές φορές μέχρι να γυαλίσει και τραβάμε από τη φωτιά.
  6. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
  7. Προσθέτουμε τα φύλλα μαϊντανού, άνηθου, δυόσμου, βασιλικού και μαντζουράνας.
  8. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε καλά.
  9. Ανοίγουμε προσεκτικά τους ανθούς για να μη σπάσουν και αφαιρούμε τους στήμονες που μοιάζουν με κοκκινωπό αστερία στη βάση του εσωτερικού κάθε ανθού.
  10. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε προσεκτικά τους ανθούς με το μείγμα της γέμισης, φτάνοντας μέχρι τη μέση.
  11. Στρίβουμε τις μακριές και μυτερές άκρες κάθε ανθού σαν πουγκί.
  12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  13. Σκορπίζουμε τα κοτσάνια μαϊντανού και άνηθου στον πάτο μιας μικρής γάστρας.
  14. Έπειτα, πάνω τους απλώνουμε τις φέτες ξερού κρεμμυδιού, το θυμάρι και τις δάφνες.
  15. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  16. Τακτοποιούμε στη γάστρα τους ανθούς, με το στριμμένο άνοιγμα προς τα κάτω και το μέρος του κοτσανιού προς τα πάνω, φροντίζοντας να είναι κολλητά ο ένας με τον άλλο, για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
  17. Περιχύνουμε προσεκτικά με τον ζωμό λαχανικών.
  18. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
  19. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά.
  20. Ξεφουρνίζουμε και, ανασηκώνοντας προσεκτικά τη γάστρα, αδειάζουμε τον καυτό ζωμό της σε ένα μπολ.

Αυγολέμονο γιαουρτιού

  1. Σε άλλο, μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα.
  2. Προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας απαλά, το γιαούρτι και σταδιακά τον χυμό των λεμονιών.
  3. Χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά.
  4. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε σταδιακά και σε αργή ροή τον ζεστό ζωμό της γάστρας, μέχρι να ζεσταθεί καλά το μείγμα αυγών.
  5. Προσθέτουμε τη λουίζα και ανακατεύουμε.
  6. Αδειάζουμε τη ζεστή σάλτσα στη γάστρα με τους ανθούς.
  7. Σείουμε το σκεύος για λίγο μέχρι η σάλτσα να απλωθεί ομοιόμορφα παντού.
  8. Μοιράζουμε τους ανθούς σε πιάτα και με κουτάλα περιχύνουμε με το ζεστό αυγολέμονο.

Αρωματικά, κοφτά, ξηρά λευκά, Μαλαγουζιές, Sauvignon Βlanc, χαρμάνια Μοσχάτου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών