Η poutine (πουτίν) είναι ένα από τα εμβληματικότερα καναδέζικα πιάτα, με προέλευση το Κεμπέκ και ιστορία πολύ πρόσφατη, μόλις από τη δεκαετία του 1950. Πρόκειται για τηγανητές πατάτες πασπαλισμένες με μπουκιές από αγελαδινό τυρόπηγμα και περιχυμένες με σάλτσα ψητού (gravy). Συνοδεύει ένα ψητό φούρνου (από όπου προέρχεται άλλωστε και το gravy), αλλά μπορούμε να την ετοιμάσουμε και με σπιτικούς ζωμούς που θα αφήσουμε να βράσουν καλά για να σκουρύνουν και να συμπυκνωθεί η νοστιμιά τους. Το πλέον κοντινό υλικό που θα αντικαταστήσει το τυρόπηγμα είναι μια μοτσαρέλα κίτρινη που θα λιώσει πάνω στις πατάτες και τον ζωμό.
