ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατάτες dauphinoise με τρία ελληνικά τυριά και σύγλινοΠατάτες dauphinoise με τρία ελληνικά τυριά και σύγλινο Η poutine (πουτίν) είναι ένα από τα εμβληματικότερα καναδέζικα πιάτα, με προέλευση το Κεμπέκ και ιστορία πολύ πρόσφατη, μόλις από τη δεκαετία του 1950. Πρόκειται για τηγανητές πατάτες πασπαλισμένες με μπουκιές από αγελαδινό τυρόπηγμα και περιχυμένες με σάλτσα ψητού (gravy). Συνοδεύει ένα ψητό φούρνου (από όπου προέρχεται άλλωστε και το gravy), αλλά μπορούμε να την ετοιμάσουμε και με σπιτικούς ζωμούς που θα αφήσουμε να βράσουν καλά για να σκουρύνουν και να συμπυκνωθεί η νοστιμιά τους. Το πλέον κοντινό υλικό που θα αντικαταστήσει το τυρόπηγμα είναι μια μοτσαρέλα κίτρινη που θα λιώσει πάνω στις πατάτες και τον ζωμό.

10' προετοιμασία
35' τηγάνισμα
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα gravy

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την καναδέζικη poutine (πατάτες τηγανητές με τυρί και gravy) ξεκινάμε και σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τους δύο ζωμούς και τους διατηρούμε ζεστούς.
  2. Σε άλλο κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για 4-5 λεπτά, μέχρι το αλεύρι να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
  3. Προσθέτουμε τους ζωμούς, ανακατεύοντας έντονα με ένα σύρμα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και η σάλτσα να δέσει (να στέκεται στο πίσω μέρος της ξύλινης κουτάλας).
  4. Αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Τηγανίζουμε τις πατάτες σε μπόλικο ελαιόλαδο.
  6. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε βαθιά πιατέλα.
  7. Τις πασπαλίζουμε με τη μοτσαρέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα gravy και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT