ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκέικ καρότου χωρίς μίξερ, κέικ, καρότοΚέικ καρότου χωρίς μίξερ

 

45' προετοιμασία
20' ψήσιμο
4 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Κρεμ καραμελέ

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάζουμε το κέικ αμυγδάλου σαν κρεμ καραμελέ, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα, στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει, για 3-4 λεπτά.
  3. Στο μεταξύ, αλέθουμε τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη (στο μπλέντερ ή στο μούλτι).
  4. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με την αμυγδαλόσκονη.
  5. Ενσωματώνουμε το μείγμα αλευριού-αμυγδαλόσκονης στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με μια κουτάλα ή σπάτουλα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 25 εκ. που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα.
  7. Ψήνουμε για 20-22 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Ελέγχουμε αν ψήθηκε μέχρι μέσα με ένα ξυλάκι ή μαχαίρι. Το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό.

Κρεμ καραμελέ

  1. Ρίχνουμε το γάλα και την έτοιμη σκόνη σε μια κατσαρόλα.
  2. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη. Όταν πάρει βράση το μείγμα και φουσκώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Κέικ

  1. Ξεφορμάρουμε το ψημένο κέικ αναποδογυρίζοντάς το και αφαιρούμε τη λαδόκολλα προσεκτικά.
  2. Το ξαναβάζουμε στο ταψί (το ψημένο μείγμα έχει μαζέψει, οπότε μένει κενό περιμετρικά).
  3. Ανακατεύουμε μερικές φορές την κρεμ καραμελέ με τον αυγοδάρτη και περιχύνουμε το κέικ. Θέλουμε να είναι ζεστή γιατί όσο κρυώνει πήζει.
  4. Το κέικ θα μοιάζει σαν να κολυμπά στη ρευστή κρέμα. Το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.
  5. Το μεταφέρουμε στο ψυγείο όπου το αφήνουμε για 4 ώρες, να πήξει η κρέμα και να τη ρουφήξει το κέικ.
  6. Πριν σερβίρουμε το κέικ αμυγδάλου σαν κρεμ καραμελέ, ετοιμάζουμε την καραμέλα που υπήρχε μέσα στη συσκευασία της κρεμ καραμελέ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και την περιχύνουμε στην επιφάνεια.

Μυστικά

Οσο πιο πολύ μείνει το γλυκό στο ψυγείο, τόσο πιο ζουμερό θα γίνει το κέικ!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 10.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών