
15'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα λαζάνια με θερινά λαχανικά και πλούσια σάλτσα τυριών προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα το πιο μεγάλο ταψί που διαθέτουμε και βάζουμε εκεί τα κυβάκια μελιτζάνας και κολοκυθιού, καθώς και τους ψιλοκομμένους ανθούς.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε τα υλικά ομοιόμορφα στο ταψί.
- Τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απαλά (τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε πάλι, μια-δυο φορές, στη διάρκεια του ψησίματος για να ψηθούν ομοιόμορφα).
- Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μυζήθρα με τα αυγά, τα μισά φύλλα βασιλικού, αλάτι και πιπέρι.
- Ξεφουρνίζουμε το ταψί (χωρίς να σβήσουμε τον φούρνο) και βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ.
- Απλώνουμε 2-3 κουτ. σούπας ντομάτα σε ένα ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 30 εκ. και στρώνουμε από πάνω μία στρώση λαζάνια, σπάζοντας μερικά σε μικρότερα κομμάτια, αν χρειάζεται, για να χωρέσουν ακριβώς.
- Σκορπίζουμε το 1/3 της ξινομυζήθρας και το ισιώνουμε με ελαστική σπάτουλα.
- Ρίχνουμε τα μισά ψημένα λαχανικά, τον μισό από τον βασιλικό, το 1/3 από το νιώτικο κεφαλοτύρι και τη μισή ντομάτα.
- Σκεπάζουμε με μία στρώση λαζάνια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλο 1/3 ξινομυζήθρας, τα υπόλοιπα λαχανικά, τον υπόλοιπο βασιλικό και άλλο 1/3 νιώτικο κεφαλοτύρι.
- Σκεπάζουμε με μία τελευταία στρώση λαζάνια, την υπόλοιπη ξινομυζήθρα, που ισιώνουμε καλά, το υπόλοιπο νιώτικο και περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντομάτα.
- Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» και να σταθεί για 15-20 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.