Η χόρτινη γέμιση είναι πλούσια, γλυκιά και μυρωδάτη. Γι’ αυτό ευθύνεται η κρέμα γάλακτος, η μεγάλη ποσότητα από φρέσκα κρεμμυδάκια και πράσα, όπως επίσης και η προσθήκη του καπνιστού τυριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαζάνια με κολοκύθια και τυρί scamorzaΛαζάνια με κολοκύθια και τυρί scamorza
20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τη γέμιση

Για τη σάλτσα ντομάτας

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε τα λαζάνια με σπανάκι, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε έντονα και γρήγορα το σπανάκι μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.
  2. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ.
  3. Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  4. Προσθέτουμε τα πράσα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπολ με το σπανάκι.
  7. Προσθέτουμε το καπνιστό τυρί, τη φέτα και την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Σάλτσα ντομάτας

  1. Στην κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε (χωρίς να τη σκουπίσουμε), ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, την κρέμα γάλακτος και το μπαχάρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  2. Ταυτόχρονα ξύνουμε τον πάτο του σκεύους για να ξεκολλήσουν τα (νόστιμα) καμένα υπολείμματα από το σοτάρισμα των λαχανικών.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις κάτω αντιστάσεις.
  2. Σε ένα ταψί με διαστάσεις περίπου 30 x 40 εκ. απλώνουμε μία λεπτή στρώση σάλτσας και καλύπτουμε με μία στρώση λαζάνια. Αν χρειαστεί, σπάμε κάποια λαζάνια σε μικρότερα κομμάτια για να χωρέσουν και να καλύψουν τη σάλτσα.
  3. Από πάνω απλώνουμε μία στρώση γέμιση, επαναλαμβάνουμε με μία στρώση λαζάνια και καλύπτουμε με σάλτσα.
  4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, τελειώνοντας με σάλτσα. Ίσως να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλα τα λαζάνια.
  5. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του φαγητού με την τριμμένη παρμεζάνα.
  6. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
  7. Γυρνάμε τη λειτουργία του φούρνου στον αέρα και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια του φαγητού.
  8. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό για περίπου 30 λεπτά, να κρυώσει λίγο και να σταθεί, και σερβίρουμε τα λαζάνια κόβοντάς τα σε κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών