Στο Μαρόκο μια παλιά συνήθεια είναι να διατηρούν τα λεμόνια μέσα σε αλάτι – τα κάνουν δηλαδή παστά, ώστε να έχουν όλο το χρόνο διαθέσιμα. Αυτά τα λεμόνια γίνονται πολύ αλμυρά και νόστιμα, η πίκρα υποχωρεί, η φλούδα μαλακώνει και μπορείς να τη φας. Στη μαροκινή κουζίνα τα προσθέτουν απαραιτήτως στα ταζίν τους (φαγητά που ψήνονται μέσα στο ειδικό κεραμικό σκεύος με το κωνικό καπάκι). Το ψητό κοτόπουλο ταζίν με παστά λεμόνια θεωρείται μεγάλη σπεσιαλιτέ και είναι ίσως το πιο γνωστό πιάτο της μαροκινής κουζίνας. Δεν είναι όμως το μόνο όπου μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Μάλιστα, είναι τόσο πολλές οι χρήσεις τους, που αξίζει να τα φτιάξουμε και να τα έχουμε στο ψυγείο μας, γιατί πραγματικά «ζωντανεύουν» και «ζωηρεύουν» κάθε πιάτο όπου θα τα προσθέσουμε. Και δεν χρειαζόμαστε παρά μόνο δύο υλικά: λεμόνια και χοντρό αλάτι ή ανθό. Ιδανικά επιλέγουμε τα πιο λεπτόφλουδα και μικρά λεμόνια που θα βρούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣKοτόπουλο μαροκινόΚοτόπουλο μαροκινό

Πού μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε

  • Σε ψητό κοτόπουλο.
  • Εμπλουτίζουμε όλα τα λεμονάτα φαγητά με ένα παστό λεμόνι ολόκληρο ή κομμένο σε φέτες, δίνοντάς τους ένταση και επιπλέον άρωμα.
  • Αντικαθιστούμε το φρέσκο λεμόνι σε όλα τα φαγητά κατσαρόλας ή ψητά, προσέχοντας το αλάτι. Τα παστά λεμόνια μας είναι αλμυρά.
  • Σε βραστά και σε ζωμούς, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη από τη φλούδα του παστού λεμονιού.
  • Μπορούμε να πολτοποιήσουμε λίγο παστό λεμόνι και να προσθέσουμε 1 κουταλάκι από τον πολτό σε ντρέσινγκ για σαλάτες και σε σάλτσες.
  • Μπορούμε να κόψουμε τη φλούδα σε κορδελάκια και να την προσθέσουμε σε σαλάτες ή να γαρνίρουμε τηγανητά ψάρια και θαλασσινά όπως μπαρμπούνια, κουτσομπούρες και καλαμαράκια.
  • Ταιριάζει επίσης σε μεγάλα ψητά ψάρια και σε ψητό ή μαγειρεμένο στον ατμό σολομό.
  • Ψιλοκομμένη φλούδα παστού λεμονιού ταιριάζει σε ψητά καρότα, σε ελιές, σε πατάτες και σε πατατοσαλάτες.
  • Προσθέτουμε λίγη από την άρμη που έχει δημιουργηθεί μέσα στο βάζο σε κοκτέιλ με τζιν ή σε Bloody Mary.
  • Προσθέτουμε ψιλοκομμένα παστά λεμόνια σε φαγητά που μαγειρεύονται στον ατμό και σε όλα τα υγιεινά φαγητά που μαγειρεύουμε με λίγα λιπαρά, ώστε να δώσουμε γεύση και ένταση και να «ανεβάσουμε» αυτά τα φαγητά που συνήθως είναι πιο ουδέτερα και άγευστα.
  • Σε σούπες οσπρίων με φακές και ρεβίθια και σε ψητούς ή βραστούς γίγαντες.
  • Σε μαρινάδες για αρνί ή άλλο λιπαρό κρέας.
  • Πολτοποιούμε ένα κομμάτι από παστό λεμόνι μαζί με φέτα και γιαούρτι για να φτιάξουμε ένα νόστιμο ντιπ.
  • Πολτοποιούμε ένα κομμάτι από παστό λεμόνι και το βάζουμε σε ντρέσινγκ για σαλάτες οσπρίων και σε ντρέσινγκ για ψητά ή βραστά λαχανικά.

Συμβουλές

Προσοχή! Τα παστά λεμόνια είναι πολύ αλμυρά. Πρέπει να το έχουμε υπόψη μας όταν πρόκειται να τα προσθέσουμε σε φαγητό, ώστε να μετριάσουμε το αλάτι της συνταγής.

Όσο περισσότερο τα αφήνουμε να ωριμάσουν μέσα στο βάζο, τόσο περισσότερο μαλακώνουν. Επομένως, αν θέλουμε να τα βάλουμε στο φαγητό μας, για να προσθέσουμε μια αλμυρή και ξινή νότα, καλό είναι να μην τα βάλουμε εξαρχής γιατί θα λιώσουν. Λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, είναι καλή ώρα να τα ρίξουμε π.χ. στο τελείωμα του δεσίματος μιας σάλτσας. Ή κατευθείαν στο σερβίρισμα.

15' προετοιμασία
2 μήνες αναμονή
Σύνολο: 2 μήνες και 15'

Υλικά

Τεμάχια: για 10 λεμόνια

Διαδικασία

  1. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κάθε λεμόνι στα 4, βαθιά, χωρίς όμως να τα κόψουμε μέχρι τέλους.
  2. Τα πιέζουμε ελαφρά από την κάτω πλευρά ώστε οι χαρακιές να ανοίξουν, σαν τριαντάφυλλο, και στο άνοιγμα βάζουμε από περίπου 1 κουτ. σούπας ανθό αλατιού σε κάθε λεμόνι.
  3. Στριμώχνουμε προσεκτικά τα λεμόνια σε ένα αποστειρωμένο βάζο που να τα χωράει ακριβώς (ή σε δύο μικρότερα) και τα περιχύνουμε με τον χυμό. Κλείνουμε καλά το καπάκι και βάζουμε το βάζο στο ντουλάπι, για τουλάχιστον 2 μήνες πριν χρησιμοποιήσουμε τα λεμόνια.
  4. Ελέγχουμε τακτικά την πρώτη εβδομάδα και συμπληρώνουμε με χυμό λεμονιού, αν χρειαστεί.
  5. Μετά τους δύο μήνες, τα λεμόνια θα έχουν απορροφήσει το αλάτι και θα έχουν αποκτήσει ένα σκούρο χρυσοπορτοκαλί χρώμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 178.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών