Δεν είναι για κάθε μέρα, όμως είναι τόσο νόστιμη αυτή η παραδοσιακή βουτυρομακαρονάδα…

50' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα ματσάτα (εναλλακτικά παίρνουμε έτοιμες ταλιατέλες)

Για τη μακαρονάδα

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα. Εκεί ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, το αυγό και το νερό. Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια σχετικά ελαστική ζύμη, προσθέτοντας λίγο αλεύρι ή νερό, αν χρειαστεί. Πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και κόβουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια. Με έναν πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε φύλλο πάχους περίπου 3 χλστ. Πασπαλίζουμε το φύλλο με κορν φλάουρ, τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε ροδέλες πάχους 0,5 εκ. Ξετυλίγουμε τις ροδέλες και στρώνουμε τις μακρόστενες κορδέλες σε βαμβακερές πετσέτες. Επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Αφήνουμε τα ζυμαρικά να στεγνώσουν για 3 ώρες σε ξηρό και σκιερό μέρος.
  2. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά.. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να παραμαλακώσουν γιατί θα λασπώσουν μετά στο ανακάτεμα. Τα σουρώνουμε και στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και τη μυζήθρα. Καβουρδίζουμε το τυρί σε χαμηλή φωτιά (σαν να καίγεται) για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς και προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Κάνουμε ένα καλό αλλά προσεχτικό ανακάτεμα, προσθέτουμε τη ρίγανη, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως. Εναλλακτικα, καίμε το βούτυρο και περιχύνουμε με αυτό τα μακαρόνια. Πασπαλίζουμε με το τυρί, το μυρωδικό και πιπέρι και μοιράζουμε στα πιάτα. Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα ή άλλη σαλάτα εποχής.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών