
50'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 5'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τα ματσάτα (εναλλακτικά παίρνουμε έτοιμες ταλιατέλες)
Για τη μακαρονάδα
Διαδικασία
- Για την ματσάτα με «καμένο» βούτυρο και ξερή μυζήθρα ξεκινάμε και σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα.
- Εκεί ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, το αυγό και το νερό.
- Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια σχετικά ελαστική ζύμη, προσθέτοντας λίγο αλεύρι ή νερό, αν χρειαστεί.
- Πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και κόβουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια.
- Με έναν πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε φύλλο πάχους περίπου 3 χλστ.
- Πασπαλίζουμε το φύλλο με κορν φλάουρ, τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε ροδέλες πάχους 0,5 εκ.
- Ξετυλίγουμε τις ροδέλες και στρώνουμε τις μακρόστενες κορδέλες σε βαμβακερές πετσέτες.
- Επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
- Αφήνουμε τα ζυμαρικά να στεγνώσουν για 3 ώρες σε ξηρό και σκιερό μέρος.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά.
- Δεν πρέπει επ’ ουδενί να παραμαλακώσουν γιατί θα λασπώσουν μετά στο ανακάτεμα.
- Τα σουρώνουμε και στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και τη μυζήθρα.
- Καβουρδίζουμε το τυρί σε χαμηλή φωτιά (σαν να καίγεται) για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς και προσθέτουμε τα ζυμαρικά.
- Κάνουμε ένα καλό αλλά προσεχτικό ανακάτεμα, προσθέτουμε τη ρίγανη, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
- Εναλλακτικα, καίμε το βούτυρο και περιχύνουμε με αυτό τα μακαρόνια.
- Πασπαλίζουμε με το τυρί, το μυρωδικό και πιπέρι και μοιράζουμε στα πιάτα.
- Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα ή άλλη σαλάτα εποχής.