Εύκολο και χορταστικό σαλατοφαγητό, ό,τι πρέπει για μια ζεστή μέρα.

15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σαλάτα

Διαδικασία

  1. Ξεπλένουμε πολύ καλά τα μαυρομάτικο σε ένα σουρωτήρι κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Τα βάζουμε στην πιο μεγάλη κατσαρόλα που έχουμε και προσθέτουμε κρύο νερό να τα σκεπάσει κατά 5 - 6 εκ. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μέχρι να αρχίσει να βράζει το νερό, μετριάζουμε τη φωτιά ώστε να κοχλάζει απαλά. Με μια κουτάλα (όχι τρυπητή) ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσει να μαζεύεται αφρός στην επιφάνεια του υγρού. Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη, το σέλερι και το καρότο. Μαγειρεύουμε για περίπου 20 - 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μαυρομάτικα καταπώς θέλουμε. Τα σουρώνουμε και πετάμε τα λαχανικά. Αφού στραγγίξουν, τα απλώνουμε σε δυο καθαρές πετσέτες για να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.
  2. Σαλάτα:
  3. Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες ή σε ψιλά κάρε. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το λάδι, το ξίδι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και αλατοπίπερο. Βάζουμε τα μαυρομάτικα στο μπολ και ανακατεύουμε να πάει παντού η σος. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, την πιπεριά, το μαϊντανό και τα ντοματίνια και ανακατεύουμε και πάλι. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε συνοδεία φέτας και ψωμιού.
  4. Συμβουλή
  5. Αν δεν σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως, την διατηρούμε στο ψυγείο χωρίς να προσθέσουμε το κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό, γιατί θα μαραθούν και δώσουν δυσάρεστη γεύση στο φαγητό.
  6. Πώς θα το κάνουμε άλαδο;
  7. Παραλείπουμε το λάδι. Για πιο ζουμερό αποτέλεσμα φτιάχνουμε μια άλαδη σάλτσα χτυπώντας τη μουστάρδα με μερικά ντοματίνια και μία από τις πιπεριές Φλωρίνης.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών