30'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 30'
Υλικά
Τεμάχια: για 2 βάζα των 600 ml
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ντοματοσάλτσα με λάδι βασιλικού, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα κατσαρολάκι, το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.
- Στη συνέχεια, το αδειάζουμε σε βάζο.
- Ρίχνουμε τον βασιλικό, κλείνουμε με καπάκι και αφήνουμε ένα βράδυ, να αρωματιστεί.
- Την επομένη, στραγγίζουμε το μυρωδάτο λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα.
- Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπερίτσα για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη δάφνη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να «δέσει» η σάλτσα.
- Την αφήνουμε να κρυώσει και τη διατηρούμε σε καλά κλεισμένο, ζεστό και αποστειρωμένο βάζο, στο ψυγείο, για τουλάχιστον 3 μήνες.
Μυστικά
Τη χρησιμοποιούμε όπου θέλουμε ντοματένια σάλτσα: στα κοκκινιστά, στα λαδερά, στα ζυμαρικά κ.α.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.