
20'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 3 – 4 λεπτά μέχρι να μαραθούν κάπως, ανακατεύοντας διαρκώς.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πάπρικα (αν βάλουμε) και το ζωμό ή το νερό.
- Μόλις κοχλάσει το υγρό, μετριάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 13 – 15 λεπτά, οπότε θα έχουν μαλακώσει και γλυκάνει και τα πράσα.
- Αν το νερό σωθεί προτού γίνει το ρύζι, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό επιπλέον.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύοντας καλά.
- Σκεπάζουμε το πρασόρυζο με καθαρή πετσέτα (για να απορροφήσει τους υδρατμούς) και το αφήνουμε να σταθεί για μερικά λεπτά.
- Καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια σε τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό), χωρίς να προσθέσουμε λιπαρή ουσία.
- Ανακινούμε συχνά το τηγάνι και αποσύρουμε όταν τα κουκουνάρια ροδίσουν από όλες τις πλευρές (προσοχή, όμως, μη μαυρίσουν).
- Προσθέτουμε τα κουκουνάρια στο φαγητό, περιχύνουμε με λίγο λεμονοχυμό και ανακατεύουμε απαλά.
- Σερβίρουμε στα πιάτα και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Συνοδεύουμε με χωριάτικο ψωμί.
Μυστικά
Αν δεν νηστεύουμε, ταιριάζει και λίγο γιαούρτι στραγγιστό ή φέτα βαρελίσια.