ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠρασόρυζο με γραβιέραΠρασόρυζο με γραβιέρα
20' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το πρασόρυζο με κουκουνάρια σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 3 – 4 λεπτά μέχρι να μαραθούν κάπως, ανακατεύοντας διαρκώς.
  2. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πάπρικα (αν βάλουμε) και το ζωμό ή το νερό.
  3. Μόλις κοχλάσει το υγρό, μετριάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 13 – 15 λεπτά, οπότε θα έχουν μαλακώσει και γλυκάνει και τα πράσα.
  4. Αν το νερό σωθεί προτού γίνει το ρύζι, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό επιπλέον.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύοντας καλά.
  6. Σκεπάζουμε το πρασόρυζο με καθαρή πετσέτα (για να απορροφήσει τους υδρατμούς) και το αφήνουμε να σταθεί για μερικά λεπτά.
  7. Καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια σε τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό), χωρίς να προσθέσουμε λιπαρή ουσία.
  8. Ανακινούμε συχνά το τηγάνι και αποσύρουμε όταν τα κουκουνάρια ροδίσουν από όλες τις πλευρές (προσοχή, όμως, μη μαυρίσουν).
  9. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια στο φαγητό, περιχύνουμε με λίγο λεμονοχυμό και ανακατεύουμε απαλά.
  10. Σερβίρουμε στα πιάτα και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  11. Συνοδεύουμε με χωριάτικο ψωμί.

Μυστικά

Αν δεν νηστεύουμε, ταιριάζει και λίγο γιαούρτι στραγγιστό ή φέτα βαρελίσια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 7.

Άρθρα και Συνταγές με Κουκουνάρι

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών