ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨάρι πλακί με πατάτες από τον Χριστόφορο ΠέσκιαΨάρι πλακί με πατάτες από τον Χριστόφορο ΠέσκιαΕίναι φαγητό που φτιάχνεται με τα λαχανικά της κάθε εποχής – το χειμώνα με πράσα ή φρέσκα κρεμμυδάκια, την άνοιξη με μάραθα, καυκαλήθρες και μυρώνια, το καλοκαίρι με βλίτα και κολοκυθοκορφάδες. Χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής κουζίνας, όπου το κύριο πιάτο και τα συνοδευτικά του λαχανικά μαγειρεύονται μαζί και αλληλοσυμπληρώνονται.

 

1 ώρα προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ψάρι πλακί με βλίτα και κολοκυθοκορφάδες, πρώτα βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα. Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα βλίτα και τις κολοκυθοκορφάδες. Τα βράζουμε για 4 λεπτά, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Τα στύβουμε ελαφρώς με τα χέρια και τα αφήνουμε κατά μέρος.
  2. Αδειάζουμε την κατσαρόλα από το νερό, τη σκουπίζουμε καλά και ρίχνουμε εκεί το ελαιόλαδο. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τη  ζάχαρη για 5 - 6 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει ελαφρώς.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε αμέσως τα στραγγισμένα βλίτα και κολοκυθοκορφάδες. Τα σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γυαλίσουν καλά.
  4. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά, αλλά το μείγμα να μη στεγνώσει. 
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  6. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μεγάλο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Με ένα κουτάλι κάνουμε μερικές ρηχές λακκούβες στο μείγμα και βάζουμε εκεί τα ψάρια και, ανάμεσά τους, τοποθετούμε τα κολοκυθάκια. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τον κόλιανδρο.
  7. Ψήνουμε το φαγητό για 25 - 30 λεπτά και το σερβίρουμε ζεστό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 64.

Άρθρα και Συνταγές με Βλίτα

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών